ABD’ye göç eden Meksikalı mülteci sayısı her geçen gün artıyor. Hatta geçtiğimiz yıl Sınır ve Gümrük Muhafaza Birimi, ülke sınırını geçmeye çalışırken yakalanan göçmen sayısının 170 bini aştığı ve bunun son 15 yılın en yüksek değeri olduğunu söyledi. Fakat Pentagon’u asıl endişelendiren ve casus balon projesine yatırım yapmasını sağlayan şey, bu hat üzerinde gerçekleşen uyuşturucu kaçakçılığı oldu.
ABD’deki kongre baskınında yeni gelişme: Sosyal medya devleri ifadeye çağrıldı
ABD, Meksika sınırını koruyacak casus balon projesine yeşil ışık yaktı!
Ortaya çıkan yeni raporlara göre Pentagon, Kalıcı Tehdit Algılama Sistemleri (PTDS) veya kısaca aerostatlar olarak bilinen 18 casus balonun işletimi ve bakımı için 52,2 milyon dolar harcamayı kabul etti. Genellikle yüksek kapasiteli sensörler ve kameralarla donatılan bu tür keşif balonları, yaklaşık 15 bin fit yüksekliğe kadar çıkabiliyorlar. Ayrıca belirtilene göre yer etkinliğini de ayrıntılı bir şekilde kaydedebiliyorlar.
Pentagon’un İç Güvenlik Bakanlığı’na yardım etmek için tasarlanan anlaşması, ABD Sınır Devriyesi’ne ait altı adet 17 metrelik ve Savunma Bakanlığı’na ait bir düzine 22 metrelik casus balonun operasyon ve bakımını finanse edecek. Bu nedenle, güney semalarında uçan bu casus balon ağına sahip olmak, sınırdaki suç faaliyetlerini, özellikle de uyuşturucu kaçakçılığını tespit etmeye yardımcı olacak.
Aerostatların sınırlı yurt içi konuşlandırılması aslında 1980’lerden beri devam ediyor olsa da bir dönem benzer balonlar Orta Doğu’da ABD casus aracı olarak önemli bir rol oynuyordu. Bunları üreten Lockheed Martin’in web sitesinde, 2003’ten bu yana Irak ve Afganistan’da düzinelerce balonun harekete geçirildiği söyleniyor.
Balonun amacı, büyük ölçüde gözetleme ve istihbarat operasyonlarını otomatikleştirmek ve ABD makamlarının, gerçek insanları görevlendirmek zorunda kalmadan belirli bir ortamda neler olduğunu bilmesini sağlamak olacak.
2000’lerin ortalarında, casus balonların kullanımı ilk kez ABD’de ana akım medyada yer almaya başladığında, yapılan yorumlar Kabil ve Kandahar’daki çobanlarının, her zaman üzerlerinde uçan dev narkotik balonlarından büyük ölçüde rahatsız olduklarıydı.
Aradan geçen yılların ardından araştırmacılar, benzer türdeki casus balonların artık ABD’de giderek daha fazla kamuya açık kullanım gördüğünü söylüyor. 2019’da gündeme oturan bir soruşturma, Pentagon’un ülkenin her yerinde casus balonlarını test ettiğini ortaya çıkardığında büyük tartışmalara yol açtı. Çünkü, dronlarda da bulunan gelişmiş bir askeri gözetleme video kayıt teknolojisi olan Gorgon Stare’yi kullanmış olabilir.
Hatta bu sözde testler esnasında 2015 yılında ilginç bir olay meydana geldi. Pentagon, benzer bir casus keşif balonunun kontrolünü kaybetti. Bu kaza, casus balonun elektrik direklerini ve telefon hatlarını sürüklediği, trafiği durdurduğu ve yaklaşık 35 bin kişinin geçici olarak elektrik kaybetmesine neden olduğu Pennsylvania’da yaşanmıştı.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!