Reklam

PES Efsanesinin Dünü ve Bugünü!

23
Reklam

Konami tarafından geliştirilen PES serisi, özellikle ülkemizde son derece geniş bir kullanıcı kitlesine sahip. Her ne kadar bu sadık oyuncu kitlesini serinin 2012 yılında yayınlanan oyunundan sonra kaybetmeye başlasa da, yinede ülkemizde faaliyet gösteren PlayStation cafelerin hemen hemen hepsinde PES serisinin birkaç oyununa rastlamak mümkün.

Fox Engine ile Sonun Başlangıcı!

Yeni nesil konsolların çıkışıyla birlikte Fox Engine geçiş yapan ve bu geçiş esnasında büyük sıkıntılarla karşılaşan Konami, her ne kadar PES 2016 ile kaybettiği kitlesini geri kazanma sözü vermiş olsa da, oyuncuların aklında hala birçok soru işareti bulunuyor.

Peki dipten başlayıp zirveye uzanan bu yolculuk nasıl gerçekleşti. Yaptığımız bu haberle birlikte, PES serisinin doğuşuna, yükselişine, duraklamasına ve yavaş yavaş çöküşüne tanıklık edeceksiniz.

Reklam

İşte 2000 yılında başlayan PES efsanesinin yıllar içerisindeki değişimi.

PES 2001

PES serisi 2001’den önce ISS ismi ile yayınlanıyordu. ISS genel anlamıyla Japon yerel ligini barındıran bölgesel bir oyun tadındaydı.

2001 yılında Konami, aldığı olumlu geri dönüşlerinde etkisiyle ISS‘yi dünyaya açma kararı aldı. Fakat ISS‘nin dünya pazarında daha havalı bir isme ihtiyacı vardı. Firma bu isim için PES yani Pro Evolution Soccer‘ı uygun buldu. Böylelikle PES efsanesi doğmuş oldu.

{pagebreak::1}

PES 2

Konami, ilk PES oyunuyla Avrupa’da istediği satış rakamlarına ulaşmayı başarmıştı. Böylece firma seriye devam kararı aldı. 2001 yılında yeni PES oyunu PES 2 ismiyle duyuruldu. 2002 yılında yayınlanan yapım aslında FIFA 2003 ile aynı türevdeydi.

{pagebreak::2}

PES 3

2003 yılında yayınlanan PES 3, serinin Avrupa‘da ki çıkış noktalarından biri oldu. EA Sports‘un FIFA 03 ve FIFA 04‘te bekleneni vermemesi Konami’nin önünü açtı.

PES 3 özellikle grafiksel ve görsel anlamda rakibi FIFA‘nın önüne geçmeyi başarmış, böylece serinin ismi Avrupa‘da hızlı bir şekilde yayılmaya başlamıştı.

{pagebreak::3}

PES 4

Konami, 2004 senesinde yayınlanan PES 4′te, PES 3‘te yakaladığı başarıyı devam ettirmek adına duruşunu hiç bozmadı. Oynanış dinamikleri ve grafik kalitesinden taviz vermeyen Konami, PES 3‘te elde ettiği başarıyı PES 4‘te tekrarlamayı da başardı.

{pagebreak::4}

PES 5

2005 yılında satışa sunulan PES 5, serinin en iyi oyunlarından biri olmasına karşın EA Sports‘un FIFA üzerinde yaptığı değişiklikler nedeniyle satış rakamları bazında biraz sönük bir performans sergilemişti. PES 5 ile serinin Türkiye‘deki kitlesinin temelleri de yavaş yavaş oluşmaya başlamıştı.

{pagebreak::5}

PES 6

2006 yılında yayınlanan PES 6, sonuna rakam alarak çıkan son PES oyunu olmuştu. Konami, oyuncular üzerinde oluşan yanlış anlaşılmayı kaldırmak için bir sonraki PES oyununu sonuna temsil ettiği seneyi koyarak çıkarma kararı almıştı.

Bunun nedeni PES 6‘nın 2007 sezonunu kapsamasına karşın, oyuncular üzerinde 2006 sezonunu temsil ediyormuş gibi bir his yaratmasıydı.

{pagebreak::6}

PES 2008

Konami‘nin 2007 yılında satışa sunduğu PES 2008 serinin isminin değişikliğe uğradığı ilk oyundu. Uzun yıllar boyunca, 1,2,3,4 şeklinde giden seri, 2007 yılında temsil ettiği sezon ismiyle satışa sunulmuştu.

PES 2008, Konami‘nin lisans sorunu için ciddi adımlar attığı bir oyun olmuştu. Firma birçok dünya deviyle ilk defa 2007 yılında anlaşmaya varmıştı.

{pagebreak::7}

PES 2009

PES 2009, ülkemizde kısa sürede önemli satış rakamlarına imza atan bir yapım olmuştu. Ülkemizdeki fan kitlesini sağlamlaştıran Konami, PES serisi için Türkçe dil desteğinin sinyallerini de ilk defa PES 2009 ile vermişti.

Konami, PES 2009 için yaptığı açıklamada seriye yeni diller eklemek için çalışmalar yaptıklarını bu dil desteğinin satış rakamlarına göre şekilleneceğini belirtmişti.

{pagebreak::8}

PES 2010

2009 yılında satışa sunulan PES 2010, sunduğu yenilikler ve oynanış dinamiklerinde sunulan değişiklikler ile son derece başarılı inceleme notlarına imza atmıştı.

Ülkemizdeki ilk resmi PES turnuvaları da PES 2010 ile birlikte düzenlenmeye başlamıştı.

{pagebreak::9}

PES 2011

PES 2011, ülkemizde serinin en çok satan oyunlarından biri olmuştu. PES 2011‘in yüksek satış rakamlarına ulaşması Konami‘nin de gözünden kaçmamış ve serinin bir sonraki oyununda Türkçe dil desteğine de yer verileceği belirtilmişti.

{pagebreak::10}

PES 2012

PES 2012, serinin resmi olarak Türkçe dil desteğine sahip olan oyunuydu. Resmi dil desteği rüzgarını da arkasına alan PES 2012 özellikle Türkiye ve Meksika‘da son derece başarılı bir satış grafiğine ulaşmış ve serinin en çok satan oyunu ünvanını ele geçirmişti.

{pagebreak::11}

PES 2013

PES serisinin zirve yaptığı oyunlardan biri olan PES 2013, ülkemizdeki PES kitlesinin beğenerek oynadığı son PES oyunu olmuştu.

Arcade oynanış dinamiğine sahip son PES oyunu olan PES 2013′te Türkçe dil desteğiyle satışa sunulmuştu.

{pagebreak::12}

PES 2014

PES 2014 büyük umutların bağlandığı fakat serinin fanlarını büyük hayal kırıklığına uğratan bir yapım olarak öne çıkmıştı.

Konami, yeni nesil konsolların çıkışıyla eş zamanlı olarak geliştirilen PES 2014‘te oyun motorunu değiştirme kararı almış ve Fox Engine‘e geçiş yapmıştı.

İşler umulduğu gibi gitmeyince, oyundan yağmur efektini bile çıkarmak zorunda kalan Konami, tamamen ruhunu kaybetmiş, FIFA özentisi bir yapımla fanlarının karşısına çıkmıştı.

{pagebreak::13}

PES 2015

Konami, PES 2014‘teki başarısızlığını Fox Engine‘e bağlayarak önlerinde bu motoru geliştirmek için yeterli zamanlarının bulunmadığını öne sürmüştü. Hal böyle olunca PES 2015‘ten olan beklentilerde bir hayli üst düzeye çıkmıştı. Çünkü Konami‘nin önünde artık yeterli zaman da vardı.

Fakat Konami, PES 2015‘le de 2014‘te yaşattığı hayal kırıklığını tekrarladı. Serinin ruhuna aykırı bir oynanış mekanizmasıyla FIFA‘ya benzemeye çalışan PES 2015, fanlarından büyük eleştiriler almıştı.

{pagebreak::14}

PES 2016

PES 2014 ve PES 2015 ile seriyi FIFA‘nın çizgisine sokmaya çalışan Konami, bu hatasını kabul ederek PES fanlarından özür dilemiş ve PES 2016 ile birlikte serinin eski günlerine döneceğine dair söz vermişti. Bakalım PES serisi PES 2016 ile gerçekten eski günlerine dönebilecek mi? Bekleyip göreceğiz.

:: Sizce PES serisinin en iyi oyunu hangisi?

23 Yorum

  1. Fifa 11 den sonra kesinlikle pes diye bir şey kalmadı. Siz burda Fifa özentiliği demişsiniz. Adamlar yeni nesil motora ayak uydurmak istiyor, Fifa 11 den bunu zaten yapıyorlardı. Pesi eleştirirken Fifa 14 Fifa 15 le karşılaştırmayın. Çünkü uçurum var aralarında. Türkiye dışındada bu kadar tutulmuyor. Efsane olduğu seneler pes 5 ve pes 6 idi. Futbolcular FİFA oynuyor çünkü gerçek futbol oyun hissini ben dahil herkes Fifa dan alıyor. Pes çok kötü ne yazık ki

  2. pes 6 benim için efsaneydi. saatlerce oynuyorduk çok zevkliydi. pes'i pes olduğu için sevmiştim fifa özentisi başladı ben de fifaya geçiş yaptım malesef. bakalım pes 2016 da eski oynanışlar geri gelirse alabilirim.

  3. Allah' ın japonu ne anlasın futboldan… FIFA' yı yapanlar messi' ye biyometrik harek sensörü takıp bire bir hareketleri kopyalıyor. Hala PES iyen varsa FIFA' ya saygısızlık etmiş olur.

  4. Pes serisi 2001 yılında başlamadı. Oyun çok daha eski. Tam araştırmadım ama 1997 yılına dayanıyor olabilir. O zamanlar Japonya da Winning Eleven adı altında yapılan bir oyundu. ps 1 de yıllarca Japonca oynadığımızı hatırlıyorum. Daha sonra dünya piyasasına açılırken oyunun Pro Evolution Soccer adı altında versiyonlarını piyasaya sürmeye başladılar. Pes dünya çapında , Winning Eleven Japonya da aynı anda piyasaya sürülüyordu. PES zamanla tutunca Winning Eleven serisi tamamen ortadan kalktı:)

  5. 2014 ve 2015 dışında PES serisini çok beğenmişimdir. Nedense daha çok zevk veriyordu oyundan. Umarım Pes 2016'da eski 2013'ün tadını verir.

  6. oyun daha eski aslında.Konami ilk defa PS1 de gol strom adında çıkmıştı.Gol strom 97, gol strom 98 de hatta genelde sadece kafayla gol olurdu. Gol strom 99 da ise oyuncuların hızları çok yüksekti hatırlayanlar bilir babangida ronaldo owen .2000 yılında wining eleven oldu. taki 2002 yılına kadar böyle gitti sonra seriye PES diye devam etti.PES ilk zamanlar pc de oynanan versiyonuna deniyordu.PS1 de ise wining eleven dı.

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version