Reklam

Petrolün Yerini Hangi Enerji Alabilir?

15
Reklam

Modern insan teknolojinin verdiği nimetler ve huzur sayesinde giderek tüketici yaşam tarzına karşı daha bağımlı hale geldi.

Bugün aracıyla her istediği yere giden ve yoldayken cep telefonu sayesinde işlerinin birçoğunun halleden insanlar asla teknolojinin nimetlerinden vaz geçmek istemez.

Eskiden yaşam alanı, bereketli topraklar ve yemek için çıkan savaşlar çok yakın gelecekte enerji kaynakları yüzünden tekrar yaşanabilir.

Reklam

Dünyayı Hangi Enerji Kaynakları Kurtarabilir?

Özellikle, Çin gibi yeni süper güçlerin ortaya çıkması ve nüfus fazlalığı devletlerin halklarını mutlu etmek için yeni enerji kaynaklarına yönelmesine neden oldu.

Ancak, tüm tüketim krizi bir yandan doğanın dengesini bozarken öteki yandan fosil yakıtların kıtlaşmasını sağlıyor. Peki, uzmanların korktuğu bu savaşları hangi teknolojiler önleyebilir?

Uzmanların umutla baktığı alternatif enerji teknolojilerinden hangisi geleceğin anahtarına sahip olacak? Petrol fiyatları her geçen gün artıyor peki hangi alternatif enerji dünyayı kurtarabilir?

{pagebreak::Güneş Enerjisi }

Güneş Enerjisi

Bilimsel adı solar olan güneş enerjisi uzmanların ve devletlerin en umutla baktığı teknolojilerden biri. Dünyayı değiştireceği düşünülen bu enerji üretim teknolojisini günümüzde yavaş yavaş kullanmaya başladık.

Birçok devlet, masraflarını azaltmak için sokak lambalarını ve trafik ışıklarını güneş panelleriyle çalışacak hale getirdi. Güneşin ışınlarını alıp bunu elektriğe dönüştüren paneller, cep telefonlarında da kullanılıyor.

Bazı otomobil firmaları, dış kaplaması güneş enerji paneli olan araçların tasarımlarını başladı bile. Şu anda güneş enerjisinden belki de en iyi yararlanan kurum ise NASA ve onların uzay sistemleri.

 


Geleceğin solar enerijyle çalışan şehir planı bu şekilde hazırlanıyor

Neler Yapılıyor?

Ancak güneş ernerjisiyle ilgili en büyük sorun yatırım maaliyetinin, getirisine göre oldukça fazla olması. Çoğu devlet adamı bu teknolojiyi son çare ve günümüzdeki sistemlere yardımcı bir üretici olarak görüyor.

GreenPeace gibi kurumlar, halkı bu konuda bilgilendirmeye çalışsa da NASA‘nın kullandığı sun harvester (güneş hasatçıları) kadar kullanışlı bir teknolojiyi oluşturmak yıllar süren maaliyetli projelere mal oluyor. Güneş enerjisi yavaş yavaş ilerlese de olası bir kriz zamanında hayatımızın vaz geçilmezi olabilir.

Ancak şimdilik, güneş enerjisi kullanan tüketici ürünleri hiç de kullanışlı değil. Geçtiğimiz aylarda Amerikan ve İsveç Bilimadamları tarafından oluşan bir grup solar enerjiyi petrole çeviren bir prototip cihaz geliştirebildi. Ancak projenin yüksek maliyeti nedeniyle iptal edilmesi bile gündemde.

{pagebreak::Elektrik }

Elektrik

Elektrik enerjisini böyle bir makalede görmek belki de sizi şaşırtabilir. Ancak, bugün tüm ihtiyaçlarımızı karşılayan elektriğin gelecekte daha farklı bir yerde olması bekleniyor.

Şu anda petrole en büyük alternatif yatırım ve uzman raporlarına göre elektrik olarak belirlendi. Otomobil firmalar, şu anda hybrid (yarı elektrikli yarı benzinli) araçlarıyla tüketicinin gönlünü kazanmak istese de sadece 5 yıl sonra yaşam tarzımız tamamen değişecek.


Avrupa’daki özel bölgelerde elektrikli araçlara hizmet veren istasyonlar kurulmaya başlandı

Otomobil firmaları şu anda tüketicilerin ön yargılı yaklaştığı % 100 elektrikle çalışan araçlara büyük yatırımlar yapıyor. Günümüzde bu konuda Tesla adlı otomobil firması ürettiği elektrikli spor araçlarla dikkat çekiyor.

Bu Teknolojinin Geleceği Ne Kadar Var?

Elektrikli araçların performansına Ferrari bile inanmış durumda. Firma geçtiğimiz yıl üzerinde çalıştığı yeni elektrikli otomobilini basın mensuplarına tanıtmıştı.

Peki, elektriğin geleceği ne kadar fazla? Elektrik şu anda ucuz ve hızlı üretilen bir enerji türü olabilir. Ancak gelecekte, otomobillerin de bu pazara girmesiyle birlikte elektriği üretmek için kullanılan ara teknolojilerin de değeri artmış olacak.

Elektrik sadece önümüzdeki 15 yıla hitap eden bir petrol alternatifi olabilir. Çünkü, solar gibi sonsuz ve zahmetsiz bir enerji değil.

{pagebreak::Rüzgar Enerjisi }

Rüzgar Enerjisi

Özellikle kıyı ülkelerinde çok kullanılan bu teknoloji elektrik üretmek için kullanılan aracılardan biri. Dev rüzgar değirmenleri döndükçe dinamo etkisi yaratıp enerji üretmeye başlıyor.

Ancak tüm dünyanın, bu enerjiyi kullanması biraz zor. Bu teknoloji ancak rüzgarın bol olduğu yerlerde kullanılabiliyor. Ülkemiz için en çok önerilen alternatif enerji türlerinden biri olan, rüzgarı günlük yaşamımıza eklememiz biraz zor.


Rüzgar enerjisi ilgisizliğin kurbanlarından

Zira güneş panelli, cep telefonu ve klavya gibi ürünlerin bile kullanımı zorken rüzgar türbinini kullanan tasarımlara şirketler pek sıcak bakmıyor.

Devletler için rüzgar enerjisi tıpkı solar gibi, mevcut sistemlere destek verecek alternetiflerden biri.

{pagebreak::Jeotermal Enerji }

Jeotermal Enerji

Bazıları için bilimkurgu gibi gelen jeotermal enerji solar kadar tükenmez bir alternatif. Temelde bu enerji türünü üreten teknolojiler, yerkabuğunda bulunan ısı, kimyasal ve buharın işlenmesini sağlar.


Finlandiye bu konuda yatırım yapmaktan çekinmiyor

Kısacası, yer yüzünün ısısını kullanan jeotermal santreller dünyamızın bu tükenmez enerjisini elektriğe çevirir. Her ne kadar müthiş gibi görünse de yeterli verimin alınaması nedeniyle devletler bu enerji üretim teknolojilerine de sıcak bakmıyor.

İstatistiklere göre, Amerika‘da geçtiğimiz yıl içerisinde jeotermal enerjiyle üretilen elektrik ülkenin ulusal ihtiyaçlarının sadece yüzde 0.3‘ünü karşılayabildi.

Ülkemizde de bu enerjiyle az da olsa elektrik üretilebiliyor.

{pagebreak::Nükleer Enerji }

Nükleer Enerji

Yatırım başına en büyük kazancı ve tehlikeyi sunan enerji teknolojisi ise nükleer enerji. Atom bombasını kullanan Amerika 1950‘li yıllarda elindeki bu güç sayesinde tüm dünyayı değiştireceğini inanıyordu.

Birçok otomobil ve ulaşım firması nükleer enerjiyile çalışan araçlarını bile hazırlamaya başlamıştı. Ancak, ABD‘li uzmanların temiz, kullanışlı ve güvenli diye dünyaya satmaya çalıştığı bu enerjinin bir ölüm tuzağı olduğu ileriki yıllardaki başarısız deneyler ve Çernobil felaketiyle birkez daha ortaya çıktı.

Nükleer enerji üreten firmalar, modern teknoloji ve hasas çalışma sayesinde artık büyük krizlerin yaşanmayacağı konusunda açıklamalarda bulunuyor. Ancak, dünya ikinci bir Çernobil felaketini yaşamak istemiyor o yüzen nükleer  enerji benzine alternatif olamıyor. 

{pagebreak::Bor}

Bor

Bor konusunda yapılan araştırmalar, belki de geleceğin en umut verici enerji üretim teknolojisinin bu madenden doğacağını söylüyor.

Ancak, dünyanın en büyük bor yataklarının ülkemizde olduğu söylenmesine rağmen bu madeni sürekli enerjiye çevirecek büyük araştırmalar ve Ar-Ge projeleri henüz yapılmadı.

{pagebreak::Çılgın Alternatifler }

Çılgın Alternatifler

Şu anda büyük yatırımlar yapmasa da umut veren buluşlar ve alternatifler de bulunuyor. Bu konuda en ilginç teknoloji yağmurları enerjiye çeviren sistemler olabilir.

Avrupa’da deneme aşamasında olan bu teknoloji bazı ülkelerde elektrik  direkleri ve trafik lambalarının enerjisinin üretmek için kullanılıyor. Ülkemiz için en az güneş ve  rüzgar kadar önemli bir alternatif yine yağmur teknolojisi.

Çeşitli üniversitelerin ve mucitlerin suyla çalışan otomobil projeleri bulunuyor. Ancak bu konuda dünyaya yaygınlaşacak ciddi bir araştırma bulunmuyor.

Oksijeni, elektriğe çeviren teknolojilerin üzerinde de araştırmalar var. Ne kadar umut verici olsa da oksijenin de hayatımızı girişi için en az 15 yıl bulunuyor.

:: Sizce petrole alternatif olacak bir enerji kaynağı bulunmuyor mu?


15 Yorum

  1. Bor için artık çalışma yapılmaya başlanmalı. Ben söz sahibi biri olsam üniversitelere Bor Mühendisliği’ni açardım ve çalışmaları başlatırdım. Bir çok üniversitede araştırmalar yapılıyor ama direk bu alanda hizmet edecek bir bölüm olursa ve desteklenirse bu iş daha kolay yürür…

  2. Gelecekte enerjiye servet ödemeyeceğiz hatta hiç bedel ödemeyeceğiz.
    Gelecekteki enerji bizim yaşama tutunmamısı sağlayan ”Hava” olacaktır. Çok değil 10 yıl içerisinde pek çok alanda ”Hava” enerjisi kullanılacak. Gelecek adeta ütapya dünyası gibi olacak, parmak ısırtacak. Maliyetler düşeceği için gelişme süreci katlanacak. Sıkıştırılmış hava teknolojisi bunun ilk derecesini oluşturuyor. Ve performanstan hiç ödün vermeden araç motorlarında kullanılmaya başlandı bile…

  3. Ağaçlardan enerji üretmek gerek aslında fotosentez olayından elektrik üretilirse bir de çok temiz bir enerji kaynağı bizi bekliyor
    Sanırım bu konuda bi çalışma yok

  4. bor madenının dunyadakı en buyuk rezervi ulkemizde olmasına remen ve bunun petrole karsılık gelen bir yakıt olarak kullanılabilecegini 7 den 70 e herkesin bilmesine ramen neden hala aval aval bakıyoruz ben bunu anlamıyorum !!!!!

  5. İnsanoğlunun muhtaç olduğu enerji zaten doğada bol bol var.
    Petrol, aslında motor üreticilerinin kolay bir kaçış yolu.
    Güneş, su, rüzgar ve jeotermal enerjilerin, insanların günlük yaşamına nasıl kolayca uygulanacağı araştırılsa bence daha iyi olur.
    Örneğin, Ayedaş’a gıcık olduğum için nasıl elektrik üretilebileceği hakkında bir araştırma yaptım ve güneş enerjisinden evlere elektrik enerjisi üreten kurumlarla karşılaştım. Bu tarz işin ortalama maliyeti 10 milyar lira. Burada sorun verilen paranın ne zaman ciro edileceği ki, bu da yaklaşık 12 yıl yapıyor. Yani pahalı.
    Þimdi bu durumda konu uzmanları biraz daha uğraşsalar bu maliyet atıyorum 5 milyara düşemez mi?
    Bence kesin düşer.

    Enerjinin en büyük dezavantajı depolanamaması.
    Enerji stok edilemediği için maliyetine hep olumsuz etki yapacaktır.

    Çok ucuz maliyetle bir tür araç yakıtı elde ettiğinizi düşünün.
    Dünya üzerinde araçların yakıtı ve aracın imalatı için çalışan sizce kaç şirketi zor durumda bırakırsınız?
    Belki de çok iyi yöntemler biliniyor, sırf üstte değindiğim nedenlerden bizlere yansıtılmıyor.
    Bu da işin başka bir yönü.

    Bor madeni ve hatta Uludağ cıvarında dünya genelinin yüzde onu kadar uranyumumuz, artı Amerikalıların cıva döküp kapattığı petrol yataklarımız maalesef kafamız çalışıp, üzerimizdeki boyunduruğu atana dek atıl kalacaktır.

    İşte, siyasi görüşü ne olursa olsun bizi yöneten hükütmelerimizin bu tür konulara eğilmesi gerekli değil midir?

  6. Bu konuda benim favorim manyetik enerji. Mıknatıslık etkisiyle çalışan motorlar hiç de yabana atılmayacak bir alternatif olma yolunda.

  7. başbakan koça otomobil yap dedi bu otomobil üretilipte bide borla çalışırsa ne süper olur ülkede yüksek yakıt felan kalmaz

  8. Yıllardır hani derler ya,”Türkiye bor rezervlerinin dünyada p’ine falan sahip” işte son yıllarda bunun üzerine düşüyorlar,umarım yıllardır lafta olan bu mineralimiz türk milletine fayda sağlarda gerek doğu bölgesinin kalkınması açısından gerekse türkiye ekonomisinin güçlenmesi açısından 1. gündem konusu olmalı..Amerikanın Irak’a niye girdiği belli,petrol için..Enerji demek = Amerika demektir.

  9. Tek ama tek ve tek asıl enerji kaynağı nükleerdir. Nükleer santralden elde edilecek enerji ile su hidrojen ve oksijene ayrıştırılır. Sonra bunlardan hidrojen bügünün petrol ve doğalgaz karşılığı olur. Oksijen de istenilen başka yerlerde karşılanır. Selametle…

  10. Geleceğin enerji kaynağı kesinlikle BORdur. bunu çok yakın bir zamanda göreceksiniz.
    bor üzerine çalışmaları engelleyen güçler olduğu için bugüne kadar keşfedilmemiş, fakar bor
    en az petrol kadar enerji verebilecek seviyeye getirilebiliyor çeşitli reaksiyonlardan sonra.
    üstelik bunu yapmakta çok ucuz. çok yakın vakitte bor yakıt tasarruf sistemi adında karşımıza
    çıkacak ve bu sistemi kullanmayan araba kalmayacak.

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version