Güneş etrafında 135 bin km/s hızıyla dönen 67P kuyruklu yıldızına bir ilk olarak iniş gerçekleştirebilen Philae, Rosetta uzay aracıyla kuyruklu yıldıza ulaştırılmıştı. Pek düzgün bir iniş gerçekleştiremeyen Philae, 60 saat aktif kaldıktan sonra güneş panelleri gölgede kaldığından dolayı kendisini uyku moduna almıştı.
Philae ile Haziran Ayında Yeniden İletişim Kuruldu
67P kuyruklu yıldızının güneşe yakınlaşması sebebi ile Haziran ayından uyanan Philae, Avrupa Uzay Ajansı’nın Rosetta projesi kapsamında yer alıyor ve güneş sistemi hakkında daha fazla bilgi toplanması amaçlanıyor.
Uyku modundan çıkan Philae’den gelen son veriler ise modülün yerinden oynadığına işaret ediliyor. Yeniden uyku moduna geçiş yapan Philae hakkında yetkililerin yaptığı açıklama da ise “Haziran’dan Temmuz’a güneş ışınlarının araca düşüş gücünün profili değişti; bunun nedeni mevsim değişimi değil gibi görünüyor” ifadesi yer alıyor.
Aktif olduğu zamanlarda Rosetta aracılıyla 300’ü aşkın veri paketini dünyaya göndermeyi başaran Philae, büyük ihtimalle vericilerinin birisini kaybetti.
Avrupa Uzay Ajansı iletişim için yeni yollar araken aynı zamanda modülün yerinin tesbiti içinde çalışmalar devam ediyor. Zira Philae ile son temas 9 Temmuz tarihinde gerçekleştirilmiş.
:: Siz bu durum hakkında ne düşünüyorsunuz?
Inisinde ortaya cikan sorunlar devam ediyor sanirim. Umarim duzelir.
Hoydaaa, bi gunes yuzu goremedi zavalli.
Bu sefer şarj sorunu değil gibi görünüyor. Analiz falan yapıp gönderebilse kimbilir insanlık ne bilgilere ulaşacak. Tabii bizde nal toplamaya devam.
Umarim bi caresini bulabilirler. Proje Kuyruklu yildizlari inceleyerek dunyanin olusumuna isik tutabilir. Biz gorur muyuz bilmem ama goktaslarindan maden cikarma konusunda da calisiyorlar. Sonucta dunyadakinden cok daha fazla platin altin ve diger kiymetli metalleri iceren goktaslari var…