Bugüne kadar insanlar tarafından yapılmış, kimi seri üretime bile geçmeyi başarmış pek çok sıra dışı robot bulunuyor. İnsanlar tarafından diyoruz çünkü günümüzde artık robot tasarlayan akıllı robotlar bile var. Ancak asıl konumuza geçmeden önce sizlerle pek çok kişi tarafından bilinmeyen robot tarihi hakkında paylaşacaklarımız var.

İnsansı robot Tesla Bot için personel alımları başladı! İşte şartları

İnsansı robot Tesla Bot için personel alımları başladı! İşte şartları

Tesla şirketi, Tesla Bot için personel alımına başladığını duyurdu. Peki, şirket yeni projesini geliştirmek için hangi uzmanlıkları istiyor?

Robotik teknolojisinin tarihi

Robot kelimesi ilk defa 1920 yılında Karel Capek’in yazdığı Rossum’s Universal Robots adlı eserinde karşımıza çıkıyor. Tanım olarak ise, otonom veya önceden programlanmış görevleri yerine getirebilen, duygulardan yoksun elektro-mekanik bir cihaz olarak geçiyor. Tanım olarak 20. yüzyıl sonrasında hayatımıza girmiş olsa da robotların tarihi çok daha eskiye gidiyor.

Çünkü geçmişten günümüze çıkan tüm robotların ortak amacı, insanların iş yükünü azaltmak ve hatta onlar yerine çalışmalarını sağlamak. El Cezeri olarak bilinen Cizreli alimin, daha 12. yüzyılda sibernetiğin ilk adımlarını attığı ve ilk robotu yaparak çalıştırdığı kabul edilir. Yaptığı robotlara örnek olarak otomatik saatler, abdest alma ya da ikram hizmetinde bulunan makineler verilebilir.

Leonardo da Vinci’nin de El Cezeri’nin çalışmalarından etkilendiği hatta kitaplarından bazılarını özel olarak getirtip okuduğu da bilinen bir gerçek. Da Vinci ressamlığının yanı sıra döneminin önemli mühendislerinden sayılıyordu. Yeni nesil savaş topları, helikopter ve deniz altı teknolojisinin temelini oluşturan tasarımları ile gerçek bir mühendisti. Robotik alanındaki çalışmalarına da yürüyen aslan örnek olarak gösterilebilir.

Uzaydaki robot: Mars Perseverance

Gelecekte Mars insanlık için yeni bir yuva olabilir. Ancak günümüzde bu gezegende yalnızca robotlar yaşıyor. Nasa’nın aktif olarak süren görevinin vazgeçilmez robotu olan Perseverance tam bir teknoloji harikası. Sensörleri, matkapları, örnek toplama araçları ve hatta Ingenuity isimli Drone’u bile var.

Ingenuity Mars’ın ince atmosferinde uçmayı deneyen insan yapımı ilk cihaz oldu. Ingenuity’nin test ettiği teknoloji, bizi en büyük tekerlekli rover araçlarının bile hayal bile edemeyeceği yerlere götürme potansiyeline sahip.

Boston Dynamics’in robot köpeği “Spot”

Robot uşak alıp yemeği ve temizliği ona yaptırma fikri hoşunuza gidiyor olabilir. Belki robot köpeğiniz olarak 74.5 bin dolara Spot’u alıp birlikte sahil koşularına gidebilirsiniz. Ancak Spot bundan çok daha fazlasını yapabilir. Madenlerde, şantiyelerde, deprem ve sel gibi afetlerde bizlere yardımcı olabilir. Örneğin bir deprem sonrası insanların geçemeyeceği kadar dar bir alandan oksijen tüpünü sırtına bağlayıp geçebilir. Kolonun altınsa sıkışan bir kazazedeyi kurtarmak için kolonun altına girip yükseltebilir. Kısacası geliştirmeye açık olan Spot, çok daha fazlasını yapabilir.

Boston Dynamics’den Atlas

Boston Dynamics’in robot köpeği Spot’dan bahsetmiştik. Ancak Atlas çok daha gelişmiş özelliklere sahip olan dünyanın en dinamik insansı robotudur. Tıpkı Spot gibi kendi içerisinde bulunan ve önceden kodlanabilen sistemleri sayesinde Atlas’ın yapabilecekleri yalnızca sizin isteklerinizle sınırlı.

Koşabiliyor, zıplayabiliyor, havada takla atabiliyor hatta izin verirseniz sizin için Ninja Warrior yarışmasını bile kazanabilir. Afet müdahale ekiplerinden tutun, cephede savaşan askerlere kadar pek çok konuda yardımı dokunabilir. Belki de gelecekte bizim yerimize uzayda asteroit madenciliği bile yapabilirler.

Xenobotlar

Listemizdeki en küçük robotla tanışın, onun adı Xenobot. Boyutlarının sizi yanıltmasına izin vermeyin, bu küçük robotlar diğer tanıttıklarımızdan çok daha önemli işler başarabilir. Canlı, programlanabilir birer organizma olan Xenobotların teknolojisi yeterince geliştiğinde, insan bedeni ve tıp üzerindeki etkisi tarihi baştan yazabilir.

Xenobotlar organik hücreler oldukları için kirletici veya toksin değildirler. İşlerini özenle tamamlandıklarında ve mevcut besinlerini tükettiklerinde, tüm canlı hücreler gibi çevrede biyolojik olarak parçalanırlar. Belirli işlevleri gerçekleştirmek için bilgisayarlar tarafından oluşturulurlar. Bireysel olarak basit görevleri tamamlayabilirler, ancak Xenobotların gerçek potansiyeli, daha karmaşık işleri gerçekleştirmek için birbirleriyle işbirliği yapma yetenekleridir.

Vicarious tıbbi robot

Allied Market Research’e göre robotik cerrahi pazarı yaklaşık 90 milyar dolar değerinde. Sağlık sektörü 21. yüzyılın başından beri teknolojiyi sisteme entegre etmeye çalışıyor. Bugüne kadar sanal gerçeklik ve robotik teknolojiler listenin hep en sonlarında yer alıyordu. Ancak teknoloji geliştikçe bu pazarlara duyulan ilgi de büyük bir ivmelenmeyle artışa geçti.

Bu alanda yatırım yapan şirketlerden biri de Bill Gates destekli Vicarious Surgical. Şirketin en büyük misyonu, insanımsı robotları sanal gerçeklik teknolojisiyle birleştirerek en zorlu cerrahi operasyonlarda bile acemi bir doktoru, uzman seviyesine çıkartmak. Bu teknolojinin araladığı bir diğer kapı ise, tamamen otonom veya doktor kontrolünde önceden programlanmış bir ameliyatı yapabilecek robotlar geliştirmek. Şüphesiz ki bu teknoloji buram buram gelecek kokuyor.

Guardian XO iskeleti

Eminim aranızda Matt Damon’ın Elysium filmini veya Marvel’in Iron Man serisi izleyenler vardır. Eğer kendinize ait bir süper kahraman kostümü satın almak isterseniz, Sarcos Robotics’e göz atmanızda fayda var.

Bu cihaz belki elinizden lazer ışınları saçıp, gök yüzünde uçmanızı sağlamıyor olabilir. Ancak bataryası bitene kadar size insan üstü güçler veriyor. Gücünüzü 20 kata kadar arttırabilen bu giyilebilen kıyafetin endüstriden, askeriyeye kadar pek çok alıcısı bulunuyor. Bu süper kahraman güçlerine sahip olabilmenin yıllık bedeli 100 bin dolardan başlıyor.

Sizler için en sıra dışı robotları bir araya getirdik. Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın