Bu senenin öne çıkan istatistiği, plastik atıkların geri dönüşümü konusunda gerçekleşti. Bu atıklar geri dönüştürülebilseydi Apple, Microsoft, Google ve daha birçok firmayı satın alacak kazanç elde edilebilecekti.
The Royal Statistical Society tarafından her sene yayımlanan “Yılın İstatistiği” bu sene geri dönüştürülmemiş plastik atıklar konusundaydı. Raporda yer alan bilgilere göre son 60 yılda 8.3 milyar ton atık ortaya çıktı.
Apple’dan çevre dostu karar!
Plastik atıkların geri dönüşümü trilyonlarca dolar kazandırabilir!
Petrol ürünlerinin insan hayatında daha fazla kullanılmasıyla birlikte bu rakamın 6.3 milyon tonunu plastik atıklar oluşturdu. Üstelik plastik atıkların neredeyse tamamı geri dönüştürülebilecekken, bu oran yüzde 9.5’te kaldı. Geriye kalan yüzde 90.5’lik plastik atığın ağırlığı 5.7 milyar tonu buldu.
Söz konusu sayılar ne kadar çok olsa da bu boyutta bir atık miktarını gözümüzde canlandırmak oldukça güç. Kabataslak bir hesaplamaya göre geri dönüştürülmemiş bu atıklar, 7.2 trilyon market poşetine sığıyor. Bu poşetler üst üste dizildiğinde Dünya’dan Ay’a 5.790 kez gidip gelinebiliyor.
Yine üstünkörü bir hesapla plastik dolu bir poşetin geri dönüşümde parasal değeri yaklaşık bir dolara yaklaşıyor. Dolayısıyla dönüştürülemeyen atıkların değeri toplamda 7.2 trilyon doları buluyor.
Bütün atıkları geri dönüştürebilen bir kişi dünyanın tartışmasız en zengini oluyor. Bu parayla Apple, Amazon, Google, Microsoft, Facebook vb. birçok firma satın alınabiliyor.
Ülkemizde 2019’un başından itibaren marketlerde plastik poşetler paralı hâle geldi. Bu karardan sonra plastik poşet kullanım oranının yüzde 60 azaldığı açıklandı.
Son yıllarda deniz canlılarının da plastik atıklar dolayısıyla ciddi olarak sıkıntı yaşadığı çevre raporlarına yansıyor. Araştırmalarda, alışkanlıklarını değiştirmeyen insanoğlunun dünya üzerindeki yaşamının çok da uzun sürmeyeceği hesap ediliyor.
Şimid tela çantalarla çevreyi kirletmeye hazır olun daha kötü olacak ortalık