Plastik sensör geliştirildi!

0
plastik sensör

Uluslararası bir araştırmacı ekibi, düşük maliyetli plastik sensör geliştirmeyi başardı. Plastik sensör, kişilerin sağlık durumunu izlemek için kullanılabilecek potansiyele sahip.

Plastik sensör ile sağlık takibi

Yeni nesil sensörler, Cambridge Üniversitesi ve Suudi Arabistan’daki Kral Abdullah Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (KAUST) tarafından yönetilen bir ekip tarafından geliştirildi. Yarı iletken plastiklerin kullanıldığı sensör, mevcut sensörlerden çok daha basit bir tasarıma sahip. Üstelik hücresel seviyeye kadar sağlık durumunu izlemeyi mümkün hale getiriyor.

DNA’nız nasıl olsun istersiniz?

Sensör; ter, gözyaşı, tükürük veya kanda bulunan laktat veya glukoz gibi kritik metabolitlerin miktarını ölçebiliyor. Elde ettiği veriler, teşhis için farklı bir cihaza aktarılabildiğinde sağlık durumunun hızlı, ucuz ve doğru bir şekilde izlenmesini sağlıyor.

Ek olarak sensörler, transistörler gibi daha karmaşık devrelere dahil edildiğinde küçük dalgalanmalara yanıt verebilir. Bu sayede cihazların küçük boyutlarına rağmen, sinyal çoğaltılabilir ve metabolit konsantrasyonundaki küçük değişimler bile takip edilebilir.

1 milyon yaşındaki insan fosili!

Sensör ilk olarak, fitness uygulamalarında ve cerrahi işlemler sonrasında laktat düzeylerini ölçmek için kullanıldı. Bu uygulamalarda başarılı sonuç alan araştırmacılar, sensöre uygun enzimi dahil ederek glukoz veya kolesterol gibi diğer metabolit seviyelerin de ölçülebileceğini belirtiyor.

Bu sensörler, altın veya platin gibi metallerden oluşmadığı için daha düşük bir maliyetle üretilebilir, esnek ve gerilebilir alt tabakalara kolayca takılabilir. Böylece giyilebilir veya implante edilebilir algılama uygulamalarında kullanılabilir.

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version