Son zamanlarda yaşanan veri skandalları gibi olaylar, dünya çapında büyük yankı uyandırdı. Hal böyle olunca Google, uygulama mağazası içi düğmeye bastı ve 10 Nisan itibari ile Play Store’dan sahte kimlik uygulamalarını yasakladığını duyurdu. Bu yasaklamaların, önceden de yapıldığı biliniyor. Yasaklama sebepleri ise, uygulamaların tehlikeli veya uygunsuz görülmesi olarak nitelendiriliyor. Gelin hep beraber, sahte uygulamaların neden yasaklandığını öğrenelim.
Google, sahte uygulamalar için düğmeye bastı ve detaylar
Google Play Store’da milyonlarca uygulama bulunuyor. Milyonlarca uygulama bulunmasının yanı sıra, bazı uygulamalar da verilerimizi ele dahi geçirebiliyor. Hatta, “Fake ID” sahte kimlik uygulamaları bile buna etken. Bunların önüne geçmeye çalışan şirket, an itibari ile binlerce uygulamayı mağazasından kaldırdı.
Fake ID ile birlikte kullanıcılar, kimlik kartlarını, sosyal güvenlik numaralarını, pasaportlarını, diplomalarını, kredi kartlarını ve sürücü ehliyetlerini üretebiliyorlardı. Uygulamaların bu olanakları sayesinde kullanıcılar, diğer kullanıcıları kandırabiliyor ve hatta dolandırabiliyordu. Bu sebeple önlem alan Google, ” başkalarını yanıltmalarına yardımcı olan uygulamalara izin vermeyeceğiz” açıklamasında bulundu.
Son olarak, şaka amaçlı olan uygulamalar, bu yasaklamadan muaf tutulduğu söyleniyor. Dolayısıyla, Google’ın sahte bir kimlik oluşturmanıza yardımcı olmayı vaat eden uygulamalara karşı, sıkı bir önlem aldığını görüyoruz.
Artık şirket, Play Store’da bu tarz uygulamalara izin verilmeyeceği de dile getirildi. Ancak, geliştiriceler hala başka yerlerde bu tür uygulamaları barındırmaya devam edecek. Barındırma devam etse de Google, bu işin peşini bırakmayacak gibi duruyor.
::Sahte ve yanıltıcı uygulamalar için ne düşünüyorsunuz?
Niye, sahte uygulamalar serbest miydi ?