2010 ikinci çeyreğinde tüm teknoloji meraklılarının heyecanla beklediği iPad, Apple tarafından piyasaya sürüldü. iPad‘in başardığı en önemli işlerden biri de, mobil platform ile PC platformunu birbirine yaklaştırması oldu diyebiliriz. Artık bilgisayar teknolojileri mobil platforma doğru ilerliyor.

 

Apple da bunu öngören firmalardan biri oldu ve iPad’i geliştirip piyasaya sürdü. PC dünyasında hal böyle olunca mobil işlemciler de sektörde kendilerine daha fazla yer bulma fırsatı yakaladı. İşlemci geliştiricilerinin mobil platformdaki çözümleri, yepyeni bir rekabet kapısının oluşmasını sağladı.

 


Sektörün oluşma hızına baktığımızda, bundan beş sene sonra
firmaların tablet pc rekabetini merak etmekten kendimizi alamıyoruz

 

Hemen her sektörde olduğu gibi bu sektörde de rekabet, son kullanıcının imkanlarını arttırdı. Özetle mobil platformun son 2 senede yaşadığı gelişim, hiç şüphe yok ki son kullanıcıya olduğu kadar firmalara da yaradı.

{pagebreak::Gelişen Sektör}

Gelişen Sektör

Taşınabilir aygıtların gelişmesiyle birlikte yepyeni bir sektör daha doğdu. Kaldı ki aslında birçok firma ürün satışından sonra bu sektörün ekmeğini yemek istiyor. Tabii ki mobil reklamlardan bahsediyoruz. Artık reklamlar da dinamik bir hal aldı. Yerel reklamlar, konuma göre değişen servisler, mobil platformun bizlere kazandırdığı bir gelişme oldu.

 

O halde biz de bu yepyeni gelir kapılarını aralamak isteyen firmaların ürünlerini karşılaştıralım. Son olarak geçtiğimiz hafta içerisinde popüler akıllı telefon geliştiricisi RIM, BlackBerry ile birlikte mobil pazarda başarıdan başarıya koşarken şimdi tablet işine girmeye karar verdi.

 


Hemen her teknoloji firmasının artık bir tablet projesi var

 

Hatta geliştirecekleri yeni tabletin video tanıtımını da gerçekleştirdiler. Proje ismi BlackBerry Tablet olarak bilinen cihazın ismi PlayBook oldu. Şimdi RIM, PlayBook ile birlikte tablet sektöründen olabildiğince fazla pay kapmayı amaçlıyor.

{pagebreak::Tablet Savaşları}

Tablet Savaşları

Peki PlayBook, iPad’ten farklı olarak bizlere ne vadediyor? Tablet PC edinmek isteyen bir kullanıcı iPad ile PlayBook arasında seçim yaparken hangi kriterleri göz önünde bulundurmalı? Hatta işin içine Samsung‘un geliştirdiği tablet olan Galaxy Tab’ı da katarsak, en doğru seçimi yapmak için nelere dikkat etmeliyiz?

 

RIM’in tableti PlayBook, ilk aşamada Kuzey Amerika sınırları içerisinde piyasaya sürülecek. Tahmini piyasaya çıkış tarihi ise 2011’in ilk ayları. 2011 Yazı‘ndan önce de Avrupa’da piyasaya çıkarılması bekleniyor. Bu tarih, tablet meraklıları için geç denilebilir. Zira özellikle Avrupalı tablet meraklıları için iPad neredeyse bir yıldır piyasada olmuş olacak.

 


İşte karşınızda RIM’in BlackBerry PlayBook’u

 

Yepyeni bir sektör, yepyeni bir gelir kapısı. Tabii ki ipler bu sektörün öncüsünün elinde olacak. Dolayısıyla iPad pazarda PlayBook’a nispeten daha avantajlı bir konumda olacak. Fakat biz burada karşılaştırmayı daha çok, kullanıcı tarafında yapacağız. O halde işe fiyatlandırma ile devam edelim.

 

16GB iPad, 500 Dolar civarında bir fiyata satılıyor. Eğer 3G destekli bir model tercih ederseniz, bu fiyat daha da artıyor. PlayBook‘un fiyatları henüz belli değil. Fakat iPad ile hemen hemen aynı fiyatlara sahip olması bekleniyor.

{pagebreak::Teknik Meseleler}

Teknik Meseleler

BlackBerry PlayBook’un kullanacağı mobil işlemci, 1GHz çift çekirdekli Coretex A9 olacak. Bu açıdan iPad’in kullandığı 1GHz A4 işlemci ile karşılaştırırsak, PlayBook bu açıdan daha avantajlı görünüyor. Fakat burada bilmediğimiz bir nokta var; o da PlayBook’un grafik işlemci çipseti.

 

CPU’ya entegre edili bir GPU beklememeliyiz zira bu iPad karşısında büyük hayal kırıklığı olur. PlayBook’un GPU konusunda ne gibi çözümler üreteceğini merakla bekliyoruz. Öte yandan, CPU açısından PlayBook’un iPad’e karşı daha avantajlı olduğunu söyleyebiliriz.

 


BlackBerry PlayBook, Samsung Galaxy Tab ile aynı işlemciyi kullanacak

 

RIM yetkililerinden Dan Doge‘un yaptığı açıklamaları takip ettiğimizde, PlayBook‘un GPU konusunda henüz bir açıklama yapmadığını görüyoruz. Fakat Dodge‘un bu konuda söylediği önemli bir cümle var; “PlayBook’un kullanacağı grafik işlemcisinin MALI (ARM’ın kendi işlemcisi) olmayacağının garantisini veririz.

{pagebreak::Önemli Olan Performans}

Önemli Olan Performans

Daha yüksek performansı nasıl verebiliriz sorusunun cevabını bulduğumuz anda GPU konusu netliğe kavuşmuş olacak”. Dolayısıyıla PlayBook‘un GPU açısından da hayli üstün olacağı beklentisine girmemizde bir sakınca yok. PlayBook’un ekranı 7 inç olacak. iPad’in 9.7 inçlik ekranı bu açıdan kullanıcılara daha büyük ve geniş gelecektir.

 

PlayBook’un daha ufak bir ekrana sahip olmasının altında yatan sebep, ürünün taşınabilirlik kısmına önem verilmesi olarak özetleyebiliriz. Zira iPad‘in çantada kapladığı yer, taşınabilirlik gibi konularda kimi kullanıcıların eleştirilerine maruz kaldığını biliyoruz.

 


iPad, gerek çözünürlük gerek ekran boyutu açısından PlayBook’tan daha yüksek

 

PlayBook’un bu stratejisi bakalım teknoloji dünyasında nasıl karşılanacak. Taşınabilirlik açısından ekranı küçültmek, kullanıcıların hoşuna gidecek mi, merakla bu sorunun cevabını bekleyeceğiz. PlayBook’un ekranı iPad’e oranla daha küçük olunca, haliyle çözünürlükte de ufak bir fark oluşuyor. Playbook 1024×600 çözünürlüğü destekleyecekken iPad’in ekran çözünürlüğü 1024×768.

{pagebreak::Donanımsal Multimedya}

Donanımsal Multimedya

Multimedya konusunda PlayBook oldukça iddialı. iPad‘te olmayan kamera özelliği, Playbook‘ta mevcut. Hem de iki tane! Çift HD destekli kamerası ile 3G görüntülü konuşma teknolojisi PlayBook’ta mevcut olacak. Cihazın ön tarafında yer alan kamera 3 megapiksel, arkasında yer alan kamera ise 5 megapiksel teknolojisinde olacak.

 


PlayBook’un HD video kaydedebiliyor olması büyük avantaj olacak

 

İşin en önemlisi ise 1080P HD video kaydedebilme özelliğinin de cihazda yer alacak olması. Bu ciddi anlamda bir tablet için çok büyük bir avantaj. PlayBook’un iPad’ten ayrıldığı en önemli nokta şüphesiz ki bu özelliği. Bir insan tablet üzerinden neden HD video kaydetsin ki diyebilirsiniz.

 

Esasında haksız da sayılmazsınız. Hem bu özellik, şarjın daha çabuk bitmesini de sağlayacak.

{pagebreak::Karar Aşaması}

Karar Aşaması

RIM eğer şarj konusuna bir çözüm getirebilirse iPad’e karşı çok büyük bir avantaj elde edecektir. Hele ki 3G görüntülü konuşma özelliğinin de cihazda mevcut olduğunu göz önüne alırsak, bu özelliğin önemi biraz daha ön plana çıkıyor. Haliyle PlayBook‘ta bir adet de HDMI video çıkışı mevcut olacak. Video codec’leri arasında da D Video, H.264, MPEG, DivX, WMV bulunuyor.

 


Son aşamada, ihtiyaçlarınızı da göz önünde bulundurarak kararınızı iyi vermelisiniz

 

iPad’in karşısında bu özelliklerin ne kadar ön plana çıkartılacağı ise merak konusu. PlayBook’un iPad karşısındaki bir diğer önemli avantajı ise Adobe Flash Player 10.1‘i destekleyecek olması. Ayrıca Adobe Mobile AIR ve Adobe Reader ile birlikte OpenGL Java da Playbook tarafından desteklenecek.

 

Tüm bunlar göz önüne alındığında, PlayBook‘un iPad karşısında oldukça iddialı olduğunu söyleyebiliriz. Tarih konusunda her ne kadar iPad baştan avantajlı durumda olsa da, PlayBook’un iPad‘i pazarda oldukça zorlayacağını kestirmek hiç de zor değil.

:: Hangi tablet özellik bakımından daha ağır basıyor?