New Horizons Uzay Mekiği’nin çektiği fotoğrafları NASA uzmanları yorumlamış; gezegende vadi yükseltileri, yüzen buz kütleleri, su bulunduğu şeklindeki görüşlerini bildirmişlerdi.
Şimdiki süreçte ise, The New Horizons Ekibinin, Science Dergisi’nde yayınlanan 5 makalesi, gezegene dair pek çok ayrıntıyı daha ortaya koydu.
Gezegenin bahsedilenlerden çok daha fazla dinamizm ve jeolojik çeşitliliğe sahip olduğu belirtilen araştırmalarda şu ifadelere yer verildi.
The New Horizons Baş Araştırmacısı Alan Stern; gezegenin aktif jeolojiye, farklı kimyasal yüzeye, karmaşık atmosfer yapısına, güneş ile şaşırtıcı etkileşimler ve pek çok uyduya sahip olduğunu ifade etti.
Ortaya atılan 5 başlığın, gezegeni ana hatlarıyla açıkladığını belirten Stern, elde ettikleri veriler ile gezegenin ileri ki süreçte tamamen açıklanması konusunda önemli aşamaları kaydedebileceklerini dile getirdi.
Yeni bulgulara göre, Plüton’un metan, nitrojen, karbondioksit ve yüzen buz kütlelerini şeklinde 4 farklı yüzeye sahip olduğu ifade edildi.
Yüzeyinde yer alan uçucu buzlardan dolayı jeolojik çeşitliliğin bulunduğu belirtilen araştırmada, gezegenin 248 yıldır güneşin etrafında eliptik bir yörüngede döndüğü vurgulandı.
Tech Crunch’da yer alan habere göre Güneş etrafındaki yakınlaşıp uzaklaşan hareketleri devam ettikçe, bu yüzey şekillerinin oluşmasını sağlayan döngüye sebebiyet verdiği de araştırmada yer alan bulgulardandı.
Plüton’un fotoğrafları üzerinden açıklanan bulguların gün geçtikçe artacağını söyleyebiliriz. Bakalım bu gizemli gezegen ile ilgili daha nelere tanık olacağız?
New Horizons Projesi 19 Ocak 2006’da başlatılmış, 9.5 yıl boyunca 4.828.032 kilometre yol gidildikten sonra gezegene ulaşılmıştı.
Plüton’un küçük bir gezegen olduğu bu yüzden gezegen statüsünden kaldırılmasına yönelik tartışmalar günümüzde hala devam ediyor.
:: Plüton’da her geçen gün keşfedilmeye devam eden bulgular hakkında ne düşünüyorsunuz?
Eger ışık hızında giden bir uzay gemisi olsaydı Plütona varması sadece 16 saniye sürecekti.
uzaklık mesafesi yanlış…
Güneşin ışığının bile dünyaya gelmesi 8 dakika sürüyor. Plütona nasıl 16 saniyede varsın.
plüton çok uzak güneş yok orada arası biraz sıkıntı…
Bir nötron yıldızından alınacak olan 1 çay kaşıyğı madde milyarlarca tona eşittir ! (Ek Bilgi)
Mangal yapmaya müsait olmadığı açıkça görülüyor. Nasa daha neyini araştırıyor anlamak mümkün değil.