Podcast nedir, nasıl yapılır? (Video)

3
Podcast nasıl yapılır

Spotify Podcast, Google Podcast, Apple Podcast ve diğerleri. Bu videomuzda ‘Podcast nasıl hazırlanır?‘ sorusunu yanıtlıyoruz. Podcast nasıl yapılır? Podcast mikrofonu için nasıl bir tercih yapmak gerekir? Hangi podcast uygulamaları var? Tüm bu soruların yanıtını aşağıdaki detaylı videomuzda bulabilirsiniz.

Aynı zamanda kullandığımız uygulamaların linkleri de yine videonun altında.

oyuncu bilgisayarı

Podcast nasıl hazırlanır? Podcast mikrofonu ne olmalı?

Her ne kadar dönem video dönemi olsa da sesli içerik dinlemek isteyenlerin sayısı da hiç az değil. Bu yüzden podcast nasıl yapılır sorusunun yanıtı oldukça önemli. Bunun için birkaç uygulamaya ihtiyacınız var.

Dilerseniz lafı daha fazla uzatmadan sizleri bu rehber niteliğindeki video ile baş başa bırakalım. İyi seyirler.

SDN Forum’daki konumuza da buradan gidebilirsiniz.

Podcast nedir?

Genellikle dizi halinde yayınlanmış radyo programı ya da video gibi dijital medya ürünlerine podcast deniyor. Kelime anlamına baktığımızda ise iPod kelimesindeki pod ile broadcast kelimesindeki cast kelimelerinin birleşiminden oluşuyor. Bu arada pod’un küçük kapsül, broadcast’in ise yayın anlamına geldiğini belirtelim.

Podcast nasıl yapılır?

Başta da söylediğimiz gibi her ne kadar videonun popülerliği sürse de önemli bir kullanıcı kitlesinin tercihi podcast olabiliyor. Bu yüzden podcast nasıl hazırlanır sorusunun yanıtı oldukça önemli. Spotify Podcast, Google Podcast ve Apple Podcast tabii ki bu alandaki önemli isimler. Biz de bu üç platforma nasıl podcast üreteceğinizi detaylı bir şekilde anlatıyoruz.

İlk olarak hangi platform için içerik hazırlayacaksanız, o platformda hesap açmanız gerekiyor. Sonrasında ise ihtiyacınız olan tek şey ses kaydı alabileceğinizi bir mikrofon. Podcast mikrofonu dediğimiz birçok farklı seçeneği saymak mümkün ancak yeni başlayanlar için bilgisayarlarının mikrofonlarını kullanmayı deneyebileceklerini söyleyebiliriz. Bizim videoda kullandığımız 16 inçlik MacBook Pro sahip olduğu mikrofon ile bu ihtiyacın karşılandığını söyleyebiliriz.

Ses kaydını aldıktan sonra gerekli bazı uygulamalar var tabii ki. Şimdi ‘Podcast nasıl hazırlanır?’ sorusunun yanıtını verecek uygulamalara geçelim.

Öncelikle kaydettiğiniz sesi düzenlemek için bir uygulamaya ihtiyacınız var. Biz bunun için Audacity isimli uygulamayı kullanıyoruz. Türkçe olan bu uygulama sayesinde sesinizi istediğiniz gibi düzenlemeniz mümkün. Özellikle Normalleştirme seçeneği ile daha kaliteli bir ses alabileceğinizi hatırlatalım. Bu uygulama sayesinde sesinizin öncesine ve sonrasına müzik de ekleyebilirsiniz. Uygulamayı buradan indirebilirsiniz.

Podcastinizi platformlara yüklemek için kendi sunucunuzda saklamanız gerekiyor. Bunun için birçok uygulama var. Bizim kullandığımız uygulama ise Simple Podcast. Uygulamayı buradan indirebilirsiniz. Öncelikli olarak belirtmeliyiz ki bu uygulamada Türkçe seçenek yok ve 14 günlük deneme sürümünden sonra indirmeniz gerekiyor. Kolay bir kullanım sunan uygulamaya, Audacity’den düzenlediğiniz ses kaydını yüklüyor ve podcast’iniz ile ilgili başlıktan etiketlere, açıklamadan görsele kadar birçok eklemeyi yapıyorsunuz. Sonrasında yapmanız gereken tek şey ise buraya eklediğiniz podcastinizin linkini Spotify Podcast, Google Podcast, Apple Podcast ya da diğer podcast seçeneklerinden birine eklemek. Bunu da yine Simple Podcast üzerinden kolayca yapabiliyorsunuz.

“Podcast nasıl yapılır, Podcast nasıl hazırlanır, Podcast mikrofonu ne olmalı?” gibi birçok soruya yanıt verdik. Peki, siz podcastler hakkında ne düşünüyorsunuz? Spotify Podcast, Google Podcast, Apple Podcast seçeneklerinden hangisini kullanıyorsunuz?

3 YORUMLAR

  1. ses kaydetmek için macbook mu alalım yani ?
    keşke mikrofon önerseydiniz.
    tamam güzel ses kaydediyor olabilir ancak 21bin lira fiyatı olan bir ürün bi’ zahmet kaliteli ses kaydetsin.

  2. Hakkı Ağabey, Spotify’dan yapmak istiyorum bende. RSS istiyor. Web sitem yok şu an. RSS’i harici bir yerden edinince de maliyet falan çıkıyor kolay bir çözümü var mı acaba?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version