Porsche, Leipzig tesisinde yeni açılan inovasyon alanı Inno-Space yardımıyla, geleceğin kalite yönetimi yaklaşımını tasarlıyor. Şubat ayında, burada geliştirilen ilk inovasyon olan artırılmış gerçeklik yardımıyla görünüm ve his testinin denemesi gerçekleştirilecek. Bu konseptin yıl sonuna dek üretim süreçlerine entegre edilmesi bekleniyor. Üretim için belirlenen kusursuzluk düzeyinden sapmaların hızla ve güvenilir bir şekilde tespit edilmesini sağlayacak olan bu teknoloji zaman kazandırmanın yanı sıra, analiz kalitesini de kayda değer bir şekilde artıracak.

Elektrikli otomobil satışları %70 arttı!

Elektrikli otomobil satışları %70 arttı!

Elektrikli otomobil satışları bir önceki yıla göre arttı. Artış, bazı şehirlerde 0 düzeyine kadar ulaşıyor.

Günümüzün ve geleceğin kalite yönetimi arasında bir köprü oluşturan Inno-Space, geliştirilen yeniliklerin fabrikadaki seri üretim süreçlerine aktarılmasını sağlıyor. Bu alanda simüle edilen fabrikanın Bilgi Teknolojileri ortamı, daha sonra kontrollü bir şekilde fabrikaya bağlanarak, geliştirilen yenilikler üretime entegre ediliyor. Bu yeni teknoloji, uygulama ve süreçleri, kalite kontrol ekibiyle yakın bir işbirliği içerisinde çalışan dahili bir Bilgi Teknolojileri ekibi geliştiriyor. Inno-Space şirketin normal faaliyetlerini aksatmadan geleceğin öncü konseptlerinin tasarlanıp test edilmesini sağlayacak. Bu sayede geleceğin kalite yönetimine yönelik inovasyonlar, güvenli bir ortamda denenecek.

Porsche teknoloji ile kaliteyi birleştirmeyi amaçlıyor

Porsche ekibi, bu iş için birçok üniversite ve genç teknoloji şirketi ile işbirliği yapıyor. Bu kapsamda Porsche, Dresden bazlı teknoloji şirketi GTV ile birlikte, artırılmış gerçekliği (AR) kalite kontrol süreçlerinde teknik bir platform olarak kullanıyor. GTV, Alman araştırma kuruluşu Fraunhofer Society ile birlikte çalışarak, görünüm ve his testinde saptanan kusurları üretimin her aşamasında otomobil üzerinde gösteren bir tablet uygulama geliştirdi.

Bunun için öncelikle araca ait CAD verileri uygulamaya giriliyor, ardından tabletin kamerası aracın bir parçasına yöneltildiğinde, CAD verileri kameradan alınan görüntünün üzerine yerleştiriliyor. Bu sayede hata ve sapmalar, tablet ekranından görülebilir hale geliyor. Veri tabanında, araçtaki bağlantılar gibi diğer ayrıntılar da yer alıyor. Bu şekilde, CAD görüntüsü gerçek otomobil ile karşılaştırılarak, belirlenen standartlara uymayan bağlantılar kolayca tespit edilebiliyor.

Bu sistemin bir diğer avantajı da, test süreçlerinin gerçek zamanlı olarak iş ortakları ve farklı tesisler ile paylaşılabilmesine olanak sağlaması. Aynı zamanda tespit eden kusurlar, tesisin merkezi veri tabanında kaydedilerek dünya çapında paylaşılıyor. Tabletlerin ağ bağlantılı olması sayesinde markanın tedarikçileri video konferans yoluyla kalite denetimi gibi çalışmaları çok kısa bir süre içerisinde gerçekleştirebiliyor.

:: Arttırılmış gerçeklik araştırmaları hakkında ne düşünüyorsunuz?