Reklam

Portekiz’de Özgürlük Okullarda

9
Reklam

Portekiz Yenilik ve Müfredat Geliştirme Müdürlüğü’ne bağlı Okullarda Bilgisayarlar, Ağlar ve İnternet kurumu tarafından düzenlenen etkinlik kapsamında 1.666.173 öğrenciye, muadillerinin maliyeti 300 milyon euro olacağı tahmin edilen yazılımlar dağıtılıyor. Özgürce kopyalanabilen, paylaşılabilen ve yüklenebilen yazılımlar sayesinde hem korsan yazılımın önüne geçilmesi için önemli bir adım atılmış olacak hem de, tahminen, yazılımlar için en büyük kullanıcı grubu yaratılmış olacak.

Neler Var?

Dağıtılan özgür yazılım paketlerinde bulunan yazılımlar şu şekilde:

Reklam

Genel Yazılımlar

:: OpenOffice – İçinde kelime işlemci, hesap tablosu ve sunu uygulaması barındıran ofis yazılımı.
:: Mozilla Firefox – İnternet tarayıcısı.
:: Mozilla Thunderbird – Kolay ve kullanışlı e-posta yazılımı.
:: NVU – HTML düzenleyicisi
:: Inkscape – Vektörel çizim yazılımı
:: Gimp – Görüntü düzenleme yazılımı

Eğitim Yazılımları

:: Freemind CMApTools – Düşünce haritalama uygulaması
:: Celestia – Evreni üç boyutlu keşfetme yazılımı
:: Geogebra – Cebir ve geometri için etkileşimli bir yazılım
:: JMOL – Öğrenci ve öğretmenler için kimya ve biyoloji uygulamaları
:: Modellus – Etkileşimli matematik yazılımı

Bilgi İçin: Özgürlük İçin!
SDN – http://shiftdelete.net

9 Yorum

  1. saçma sapan her konuda ab ülkeleri örnek alınır. bu konuda ab örnek alınsa ya? olmaz! neden? çünkü türkiye’ye yararı olur bunun.

  2. sayin sdn okuru bende bu projede çalisan bir turk olarak yorum yapmadan duramadim evet portekiz milli egitim bakanliginda informatik bolumunde çalisiyorum ve burada insanlar gerçekten çocuklar bir seyler ogrenebilsinler egitimlerini eksiksiz tamamlayabilsinler diye çirpiniyorlar ancak bizim milli egitimimizle karsilastirmk istemiyorum(karsilastiramiyorum) ornek almak konusuna gelince insanlar ne zaman okumaya baslarsa o zaman ornekalma eylemi gerçeklesmeye baslar ancak tr de en çok okunan haberlerin basinda maalesef magazin haberleri yer almakta bu projeye basladigimizdan bu yana inanmayacaksiniz ama gazete ve tv lere verdigimiz reportajin haddi hesabi yok yani herkez destek veriyor bu egitim ve teknolojiye herkeze iyi gunler dilerim

  3. Öğretmenlere bilgisyar kampanyası yapıldı,ama o bilgisayarlarda kullanılabilecek hiçbir eğitim yazılımı verilmedi…Öğretmenler bilgisayarlardan açıkçası pek faydalanamadı.En başta ben…Ne yapacağımızı bilemedik…MEB’e yazdık,cevap alamadık…Protekiz MEB’ini bu çalışmasından ötürü kutlamak lazım…

  4. keşke milli eğitim bakanlımızda yapsa mesela bütün okulların bağlanılmasına izin verilen bir ağ olsa burda programlar bölümünde bu tür şeyler türkçe kullanma klavuzlarıyla dağıtılsa,ayrıca pardus kullanmamız da çok büyük bir adım olur böylece hem paradan tasarruf ederiz hemde bu insanlar ilerde bu tür programların geliştiricisi olup dünyaya açılabilir,kendi işletim sistemimizi dünyaya sunabiliriz

  5. valla bizim okuldaki takozlara güç bela bi internet bağlattılar.Onada hocalar girmemize izin vermediği için gizli gizli giriyoz. 😀
    Girsekte pek bişey olmuyor ya bütün siteler M.E.B tarafından karalisteye alınmış. 🙂
    M.E.B cok iyi calışıyor yalnız, öğrenci kısmı ne tür sitelere girecekleri belli olmaz diye bütün siteleri yasaklamış.ama Bilgisayar bölümünde olmamıza rağmen Sınıfın yarısına daha format atmayı bile öğretememiş.
    efenim bırakın özgür yazılım CD’lerini napıcak bizim cocuklar onları dimi ama,uğraşmaya değmez.Devletin parası mazallah

  6. “…ama Bilgisayar bölümünde olmamıza rağmen Sınıfın yarısına daha format atmayı bile öğretememiş.”
    Anladığım kadarıyla lise öğrencisisin. Biraz kötümser bi yazı olacak ama ben bu sene Bilgisayar Mühendisliğinden mezun oldum ve format atma ile ilgili hiçbirşey öğretilmedi ki zaten format okulun eğitim amaçları içinde değil (ben yıllardır format atıyorum ama benimle beraber mezun olup bilmeyen de var tabi). Yani üniversitelerimizde de eksiklikler var ama öncelikle daha erken eğitim dönemlerine önem vermek lazım. Dört sene okuduğum üniversitemin derslerinde hep Microsoft ürünleri kullanmak zorunda kaldık çünkü hocalarımızın çalıştırabilmesi için kodlarımızın Windows üzerinde çalışabiliyor ve derlenebiliyor olması gerekiyordu. Yıllarca asistanlarımıza ve hocalarımıza Linux ile ilgili konulara da girmeleri için çok laf söyledik ama bize nasip olmadı. Umarım benden sonrakiler işletim sistemi öğrenirler, Windows değil (ya da diğer konularda kullanabilecekleri bedava alternatifleri de olur)

  7. Microsoft, Microsoft, Microsoft !!!!

    Yükselişini kimse engelleyemecek !

    Gururumuzsun .NET ! Her şey ÇOK NET !

    Hadi yapın daha iyisini linuxunuzla !!!

  8. meb in sattığı bilgisayarın borcu hala bitmedi görülmemiş bir kaz.. yedik (3 sene 56 ytl ayda). Kınıyorum… Bizim millet eğitime ve öğretmene saygı ve sevgi duyar. Ama meb parça olarak görür. Çünkü ast üst meselesi. Bu kadar saygısızlık pes doğrusu.

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version