Puan: 80/100

Şimdilerde beyaz perdede fırtınalar estiren Prince of Persia’nın aslı, 1980’lerin sonuna dayanır. Evvela video oyunu olarak karşımıza çıkan bu başlık, sanal dünyada öyle çok tuttu ki, Hollywood’un ilgisini üzerine çekti.

Serinin ilk iki yapımı, karakteri yandan izlediğimiz iki boyutlu oyunlardandı. Ardından üçüncü boyuta geçince, daha geniş bir kullanıcı kitlesiyle buluşan Prince of Persia’nın yeni yapımı, 16 yaş üstü kullanıcılar için 11 Haziran’da Avrupa’da satışa sunuldu.

{pagebreak::Geçmişe Dönüyoruz }

Geçmişe Dönüyoruz

Önceki Prince of Persia oyunlarını takip edenlerin bilecekleri üzere, The Forgotten Sands, 2003’de satışa sunulan The Sands of Time ile 2004’de raflarda yer bulan Warrior Within arasındaki dönemde geçiyor. Prens, toy delikanlılıktan gözüpek bir savaşçıya dönüşümünü The Forgotten Sands’da gerçekleştiriyor.

Yapımın hikayesine göre, Prens’in abisi Malik, Kral Süleyman’ın kalesini koruyor. Ancak orada işler kötüye gitmeye başlayınca, Malik, Süleyman’ın hapsettiği gizli orduyu uyandırıyor. Kısa süre sonra anlaşılıyor ki, bu ordu Süleyman’ı yok etmek için oraya gelmiş ve tutsak edilmiş. Hal böyle olunca, Malik ve Prens, yeni düşmanlarına karşı amansız bir mücadeleye girişiyor. Ancak işler kısa bir süre sonra değişiyor…

{pagebreak::Stajyer Prens}

Stajyer Prens

Peki Prens’in orada neden bulunduğunu merak ediyorsanız, yanıt basit. Babası, Malik’in yanına gidip iyi bir savaşçı olması için onu gönderiyor. O da, stajının ilk dakikalarından itibaren sıkı bir çalışma(!) temposuna giriyor.

Eğer daha önce Prince of Persia oyunlarını oynadıysanız, The Forgotten Sands’da sıkıntı çekmeyeceksiniz demektir. Zira hemen hemen yaşayacaklarınız aynı. Daha başlar başlamaz yapımın mantığını anlıyorsunuz. “Ben bunları daha önce de yaptım” diyorsunuz. Duvardan yürümeler, platformlar üzerinden atlamalar, gelişen dövüş hareketleri, Prens serisinin klasikleri arasında.

{pagebreak::Takviye Güçler}

Takviye Güçler

Oyunda size yardımcı olan karakterler de mevcut. Örneğin cin, yeni yetenekler kazanmanızı sağlıyor. Mesela daha yapımın başlarında zamanı geri almayı öğreniyorsunuz. Ayrıca dört element de oyun boyunca işinize yarayacak. Bazı bulmacaları çözerken bu elementleri kullanmanız gerekiyor.

Prince of Persia: The Forgotten Sands’da UPlay’e bağlanırsanız, yapımda elde ettiğiniz puanlar buraya kaydoluyor. Belli bir puanın ardından Challenge mod aktif oluyor ve hareket eden her şeyi yok ettiğiniz eğlencelik bir moda sahip oluyorsunuz.

{pagebreak::Gelişen Animasyonlar}

Gelişen Animasyonlar

Konsoldan çeviri izlenimi uyandıran yapımın animasyonları zenginleştirilmiş. Daha önceki Prince of Persia’lara nazaran, özellikle arka planda birçok olay oluyor. Yıkılmalar, parçalanmalar, yaratıklar vb… Prens’in de animasyonları göze hoş görünmesine karşın, genel grafik kalitesi bakımından The Forgotten Sands, türünün en kaliteli örneklerinden biri sayılmaz. Hatta genellikle efektler sayesinde kurtarıyor.

Genel olarak bakıldığında, Prince of Persia: The Forgotten Sands, türünün kaliteli örneklerinden biri. En ciddi problemi, seriyi yeni bir noktaya taşıyamıyor oluşu. Hemen hemen aynı şeyleri, yeni bölüm tasarımları ve görsellerle oynuyor gibisiniz. Ancak Prens ile ilk defa tanışanlar için yeni yapım unutulmaz bir deneyim olabilir.

Prince of Persia: The Forgotten Sands, ülkemizde Tiglon tarafından dağıtılıyor.

:: İncelemesini okuduğunuz Prince of Persia oyunu hakkında düşüncelerinizi bizimle paylaşın.