Günümüzde artık her evde en az birkaç tane şarj edilen cihaz bulunuyor. Hatta öyle ki akıllı saatler, bilgisayarlar ve süpürge gibi ev aletlerini de dahil edersek onlarca cihaz kullandığımızı fark ediyoruz. Üstelik bu cihazların her biri için ayrı adaptörler ve şarj aletleri kullanabiliyoruz. Peki prizde şarj aleti bırakmak elektrik harcar mı?
Prizde şarj aleti bırakmak elektrik harcar mı?
Eğer “Prizde şarj aleti bırakmak elektrik harcar mı?” ya da “Prize takılı şarj cihazı elektrik tüketiyor mu?” sorusunun yanıtını merak ediyorsanız hemen verelim. Evet elektrik harcar. Fakat bu durum tüm cihazlar için geçerli değil. Ayrıca tükettikleri miktar da oldukça değişken. İşte detaylar…
Günümüzde kullandığımız şarj aletlerinin hepsinin içerisinde elektrik devrelerini birbirlerine bağlayan küçük trafolar vardır. Hatta bazı gelişmiş modellerin içerisinde voltaj ve akım ölçer ve sınırlayıcılar vardır. Dolayısıyla prize taktığımız anda çok düşük miktarda da olsa bu sistemin kendi içerisinde çalışabilmesi için bir elektrik tüketimi olur.
Fakat özellikle dizüstü bilgisayarlarda gördüğümüz bazı şarj aletleri 2 parçadan oluşur. bunun ilk kısmı yalnızca bir uzatma kablosu şeklindedir. Bu parça nispeten büyük bir adaptöre bağlanır ve buradan çıkan kablo da bilgisayara elektrik iletir.
Eğer burada fişe takılan kablo adaptöre bağlanmaz ise elektrik tüketmez. Benzer bir şekilde uzatma prizlerimiz de eğer kendilerine bağlı bir şey yoksa elektrik tüketmezler. Dolayısıyla elektrik tüketimi ilk önce adaptör kısmında başlar.
Tabii eğer bir telefon, akıllı saat veya bilgisayarı şarj etmiyorsa bu adaptörler faturada fark edilemeyecek kadar düşük güç tüketir. Ortalama bir meblağ vermek gerekirse bir akıllı telefon adaptörü yılda birkaç TL’den fazla tüketmeyecektir.
Ancak hane içerisine baktığımızda her evde 5 ila 10 adet arasında çeşitli ürünlerin şarj aleti bulunuyor. Tüm bu cihazlar prize takılı olduğunda yıl sonunda faturaya yansıyacak meblağ da aynı oranda yükselecektir. Tabii yine de en uç örnekte bile 50-60 TL gibi bir bedeli olacaktır.
Fakat burada genele bakmamız gerekiyor. Türkiye’deki 20 milyon hanenin her birisi kullanmadığı elektrik için böyle meblağlar ödüyor olsa, yılda 100 milyon TL’ye yakın bir fatura çıkar. Bu da yalnızca ekonomik olarak değil, atmosfere salınan karbondioksite de olumsuz etkide bulunur.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
“fişe takılan kablo adaptöre bağlanmaz ise elektrik tüketmez”. Bak sen şu işe çok şaşırdım valla.
Sizi şaşırtmamış olabilir Burak bey 🙂 Fakat üçlü priz durduğu yerde elektrik tüketiyor diye fişten çeken çok insan var.
😂😂evet tüketir ama baya az örneğin telefonu şarj etmek için uzun kablo ve kısa kablo deneyin kısa kablo daha hızlı dolduracaktır bu şöyledir amper akımın hızı watt akımın gücü
Bunun bu tartışma ile alakası olmadığını dahi anlamıyorsun ama bizleri derin bilginle amorf ediyorsun. Sağol.
Hayata ve insanlığa dair bütün görüşlerim değişti. Tarih yeniden yazılıyor
Ara kabloda elektrik harcar şayet akım koruma özelliği veyahut üzerinde anahtar lambası var ise
🙂
hemen sil, hemen sil 🙂 “biriz” linci gelmeden
Pirize takılı kablo elektrik tüketmeye devam eder, evdeki tüm cihazların fişini çek ve elektrik sayacından tüketimin devam ettiğini gör. Belki çok düşük bir miktar fakat tüketim devam ediyor.
Bazı üçlü birizlerde LED vardır haliyle enerji tüketir ama zaten öyle bir 3lü biriz aldıysan harcadığı elektrik size koymaz 😅
Onlar da yeni duymuş olacaklar ki bizimle paylaşmak istemişler.
Burak kardeşim okuduğum anda şaşırmak bir yana çok güldüm. Sanırım sen de benim gibi bu işin profesyonelisin. Bir de şu açıdan bak; sen, ben gibi bu konuya hakim kaç kişi var bu yazıyı okuyan? Tüm okuyucular emin ol asgari elektrik bilgisine sahip değiller. İçimizde hâlâ nice eğitim görmüş insan radyonun, televizyonun kablo olmadan o ses ve görüntüleri nasıl iletebildiğine, o koca koca uçakların nasıl uçabildiğine, o tonlarca ağırlıktaki gemilerin nasıl yüzebildiğine akıl sır erdirebilmiş değil. Onlar üniversite mezunu üstelik. Sadece eğitimlerini teknik alanda yapmamışlar. Hâl böyle olunca, ben de gülmeyi bıraktım. 😁
Eee Haluk? Herkes sen gibi kültürlü bilgili ulemadan değil he mi
Burak kardeşim yazıyı baştan sona tekrar okursan daha iyi anlarsın ve şaşırmazsın
Çok zekisin lakin herkes senin kadar değildir
220 V AC elektiriğe bağlı içinde elektronik devresi ve ya trafosu olan ( bir anahtar yardımı ile bağlantıyı tamamen kesenler hariç ) bütün elektirikli cihazlar sizin yazınızda belirtiğiniz gibi cüzi miktarda elektirik harcar. Mesela mikro dalga fırını fişe takılı olduğu için saati çalışır, diz üstü bilgisayar adaptörü üzerinde çalıştığını gösteren yeşil led ışığı var ve o yanıyorsa diz üstü bilgisayar dan sök seniz dahi yanar boşta minumum seviyede elektirik harcamaya devam eder, televizyon bende dahil büyük çoğunluk kumanda dan kapatıyoruz tekrar açtığımda kumanda dan açıyoruz kumandanın sinyalini algılayan alıcı devre sürekli çalışıyor. Şuan benim evimde : fırın, mikrodalga fırın, televizyon, robot süpürge, 3 adet telefo şarj aleti, modem adaptörü , fiber dönüştürücü adaptörü ve buzdolabı gece nin 01.15 fişe takılı. Buzdolabı, modem hariç 7 cihaz zarar.
Nispeten kelimesini hemen herkes gibi siz de yanlış şekilde kullanmışsınız. Sanırım fonetik benzerlikten dolayı ‘nebze’ kelimesi ile karıştırdınız.
Umursamıyordum ama artık dikkat ederim bu vatan için zerre kadar da olsa zarar vecek herşey den kaçarım,
12 değil 112 den vurdun. Şöyle düşünen yok işte. İsraf her türlü israftır sana, bana olan her şey devlete olur. Devlet dediğin , sen , ben ,o ve bulunduğumuz toprak sınırları. Ancak şöyle bir algı var. “Parasını sen mi ödüyorsun sanane ” tam cahil düşüncesi. Prizde olan her şey elektrik akımını çekiyor. Başka bir yere aktarım sağlamıyor diye elektrik harcamiyor anlamına gelmez. Bir modem takılı çalışır halde çalışır durumda iken yani ışıkları yanıyor ve masaüstü bilgisayarın elektrik kabloları takılı ama PC kapalı … Şimdi modem elektrik harcarken diğeri harcamiyor muymus veya şarj aleti başlığı prizde takılı ama kablosu telefona takılı olmayınca elektrik harcamiyor mu ? Böyle saçmalık mi var. Ben bu yorumu buraya yazıyorum diğerleri de okusun. Ayrı ayrı yazmaya erindim.
Senelerdir hakkında münakaşalar yapılan bir mevzu ve asla net bir cevabı olmadı : )
Problem pirizde bırakılan şarj aletinin harcadığı elektrik değil. Asıl sorun o aletin yangın çıkartma olasılığı. Bir çok yangın haberlerini medyadan görüyoruz.
Bir adaptör fişe takıldığında DC çıkışındaki kapasitörleri boşalmadığı sürece enerji harcamaz. Kapasitörler kendiliğinden boşalıyor ise zaten o kapasitör sorunludur. Dolayısıyla yükte olmayan adaptörün enerji tüketmesi bir arızadır.
Sorunsuz kapasitörleri olan bir adaptörün çektiği enerjiyi ölçmek için çok hassas güç ölçüler gerekir. O derece güç tüketimi yapmaz yani.
Fişten çektiğine değmez. Ayrıca kalitesiz adaptörler yüksek akımda sark yaptıklarında aşırı dalgalı bir voltaj üretirler bunu telefonunuza yaptığınız Sark cihazının sinyal değerinizi düşürüp düşürmediğine bakarak anlayabilir ediniz.
Gürültülü (arızalı veya kalitesiz kapasitörlü) bir güç kaynağı SNR değerini düşürür.
Makro ölçekte zararı var, kullanılmıyorsa prizde bırakılmamalı.
Şu saatten itibaren Griezmann’ın Messi’den daha iyi olduğu kanısına vardım…
Bir tane devlet kurumunun birinde temizlik elemanı olarak çalışıyordum gördüğüm manzara gerçekten çok acıydı,50 kişinin çalıştığı yerde hiçbiri bilgisayarları falan kapatmayıp stanby durumunda kapatmışlardı ve öğle tatilinde ise dışarı çıktıklarında elektrikleri çoğu söndürmüyordu, ülkemiz niçin gelişmediğini ve ne kadar düşüncesiz insanların olduğunu anlaşılmıştır herhalde
bende bir kamu kurumunda güvenliktim.mesai bitip gittiklerinde koca koca binalardaki oda ve koridor ışıklarını söndürmek bir saatimizi alırdı.memurların hatta akademisyenlerin hiç umurunda olmazdı çıkarken ışık söndürmek
5188 sayili kanunun hangi maddesinde yazıyor merak ettim
Android smart TV aldım bir yılda harcadığı 58kw/h. Halbuki bir kombi kışın ben altı ay 24 saat devamlı çalışır ki bu kabaca 350 kW/h. Kışın sadece kombinin harcadığı elektrik ,90₺. Ee bir de doğalgaz… İmdattt. Yalnız Türkiye de hükümetin yüksek oranda sübvansiyonu var. Almanlar bu kış soba yakacakmış.
Eksik bir şey söylediniz, her elektronik aletin adaptör dediğimiz ac/DC konvertörları boş yükte bile enerji harcar, içindeki trafo/transformatör ne kadar güçlü ise o kadar boşta bile olsa enerji harcar. Örnek isteyen cihazların kılavuzlarına bakabilir.
Bir fizik mühendisi olarak bunu zaten uyguluyoruz. Çevreme ve çocuklarıma da bu gereksiz harcamanın gelecek nesilleri de etkileyeceğini söylüyorum. Su, enerji parasını veriyoruz bize aittir , harcarız kimse karışamaz diyeceğimiz kaynaklar değildir. Tüm insanlığa, canlılara ait ortak kaynaklardır. Dikkat etmemiz İslam’ın da gereğidir.
Tabiki de şarj aletleri smps yani anahtarlamalı güç kaynaklarıdır, prize takılı olduğu sürece boşta bile olsa yüksek gerilim tarafındaki osilatör devresi çalıştığı için mA seviyesinde bir akım çekecektir
Bundan çok daha büyük kaçaklar ve israflar var, siz onlara bakın.
Bence de küçük miktar diye önemsemediğimiz bir çok şeyin dünya ölçeğinde düşündüğümüz zaman ne dinli büyük birimlerde zararlara denk geldiği göz ardı ediliyor. Bu çöp ve atıklarda böyle, gıda atıklarında böyle, fazla eşyada böyle…
Daha iyisi nasıl annalıtır ki fizikçi arkadaş söylemiş gelecek nesiller için ne gerekiyorsa Yapalım.
Benca amarıha bizi gıskanıyo
Buna vampir tüketim deniyor
Özet olarak kendi tecrübelerimi söyliim. 2 çeşit güç kaynağı (adaptör)vardır. trafolu veya switch mode (anahtarlamalı). pek çok modelle bizzat test edilmiştir. Gücüne göre değişmekle birlikte Trafolu olanlar (ağır olurlar) çok elektrik harcıyor en az 2-10 w civarı. switcth mode olanlar ( (hafif olurlar) günümüzde çoğu cep şarjı bu şekilde). çok az harcıyor. <1W dan az..
Kablonun ucunda akım çeken bir cihaz bağlı değilse, elektrik harcamaz. Yani boştaki kablo elektrik harcamaz.
Atmosfere bu yaziyi yazarken oturma organinizdan daha cok Karbondioksit salinmistir. Sacma sapan cevre duyari kasmak yeni moda oldu.
valla ben son bir senedir hatta olmadı bile o kadar prizde şarj aleti bırakmıyorum.. tek bir kişinin takılı kaldığı şarj aleti çok gözde görünür bir etki yapmayabilir ama bütün Türkiyede insanların sadece kullanmadıkları halde prizde bıraktıkları şarj aletleri yüzünden yılda yüzlerce milyon lira elektrik faturasına gidecektir. bence bu konuda herkes bilinçli olmalı ve kullanmadığı cihazları prizden çıkarmalı.. milletin parası cebinde kalmalı..
Kaliteli sarj aletleri bosta elektrik tuketmiyor o yuzden fiyatlari tuzlu. Ne kadar ekmek o kadar kofte
Bu olay baya sarmış milleti tez yazılacak bir hal almış
@Mert Can Future US yayınları gibi (Windows Central, Android Central vs.) yazının tamamından önce bir de “What You Need to Know” veya “TLDR;” kısmı olsa yazılarda güzel olmaz mı? Detay isteyen için yazının uzun olması güzel ama bilgiye hızlıca ulaşmayı zorlaştırıyor.
Reaktif enerji
Tabi patlama riskini hiç düşünmeden bu cümleyi kuruyorlar. —-“Fişe takılan kablo adaptöre bağlanmaz ise elektrik tüketmez”—- Ucunda kablo olmayan bir adaptör piriz de takılı kaldığı sürece elektiriği içinde depolayabiliyor buda çok tehlikeli bizzat şahit olduğum bir konudur. Kablosunu takmadığın bir adaptör minimum 24 saat takılı bırakıldığında yada unutulduğunda bir büyük bir torpilin enerjisi ve daha fazlasını ortaya çıkaran patlamaya sebep oluyor. Çok iyi akıl veriyorsunuz 20 kuruş kar edeyim derken evinizin ofisinizin birinde patlaması demek daha büyük zararlara neden olur. ” KULLANMADIĞINIZ ELEKTRONİK MALZEMELERİN HEPSİNİN FİŞLERİNİ PRİZDEN ÇIKARIN. BÖYLECE HEM ELEKTRONİK CİHAZLARINIZA HEM DE CANINIZA VE MALINIZA ZARAR GELMEZ.