Krauss-Maffei WegmannRheinmetall Landsysteme ortaklığı ve Rohde & Schwarz GmbH, sırasıyla hem üretimdeki hem de mevcut Puma Zırhlı Muharebe Araçlarının (ZMA) işlevsel yeteneklerini yükseltmek ve modernize etmek için ayrı sözleşmeler imzalamışlardı.

Puma ise Alman Ordusu’nda hizmet veren eski Marder’lerin yerini almak üzere tasarlanmış bir muharebe aracı olarak göze çarpıyor. Değişimin 2020’ye kadar tamamlanması planlanıyor. Bu arada Puma dünyadaki en iyi zırh korumasına sahip ZMA’lardan birisi kabul ediliyor.

PUMA’nın modernizasyonu 2020’de bitiyor

Modernizasyon anlaşmaları genel olarak Puma’nın muhabere sistemlerini, dış görünüşü (silüetin) ve taarruz / savunma yeteneklerini kapsıyor.

Alman Ordusunda komuta, kontrol, haberleşme, bilgisayar ve istihbarat (C4I) altyapısı için yürütülen Deutschen Heer 4.0 programı ile paralel olarak, ZMA’nın muhabere sistemlerinde yeniliklere gidilecek. Bunun için aracın iletişim sistemlerini, Alman Ordusuna ait Müşterek Yetenekli Muhabere Sistemleri’nin (SVFuA) uyumlu standartlaşmış bir Yazılım Haberleşme Mimarisi (SCA) ile yapılandırılması gerekiyor.

17-07/27/puma-_first_series.jpg

Rohde & Schwarz tarafından yapılan duyuruda, Puma ZMA’ların komuta aracı versiyonlarına, 2020 yılına kadar SVFuA ortak yazılım tanımlı telsiz muhabere sistemlerini entegre etmek üzere sözleşme yaptıkları bildirildi.
Sistemin modüler yapısı ve işlevsel kapsamını yeni yazılım yükleyerek uyarlama özelliği, SVFuA’nın çok amaçlı, ölçeklenebilir ve geleceğe yönelik olması anlamına geliyor. Sistemin yetenekleri, ağa entegre edilebilen bir dalga formu yoluyla daha da genişletilebilir.

Puma’nın Alman Silahlı Kuvvetleri muhabere sistemine entegrasyonu, entegre yönlendirme teknolojisi ve kullanıcıları mobil iletişim sisteminin çekirdek ağına bağlayan internet protokollerinin kullanılmasıyla (MobKommSysBw) sağlanacak. Federal Bilgi Teknolojisi Güvenliği Bürosu, SVFuA’nın telsiz iletişimini NATO GİZLİ standardına kadar koruma yeteneğini doğrulamıştı.

SVFuA, araçtaki mevcut Komuta ve Silah Kontrol Sistemi (FÜWES) ile Entegre Komuta ve Bilgi Sitemi (IFIS) yerine geçerek mürettebatın işini kolaylaştırıyor. Ayrıca, SVFuA, tabur seviyesine hiçbir bağlantıya sahip olmayan, geçmiş dönemde sadece ses ve emniyetsiz telsiz üzerinden irtibat kurmak zorunda kalan diğer Alman Silahlı Kuvvetleri araçlarının sorununu potansiyel olarak çözeceğe benziyor.