Qualcomm, birkaç gün önce düzenlenen Snapdragon Teknoloji Zirvesi’nde yeni nesil Snapdragon 8 Gen 1 platformunu resmi olarak tanıttı. Bu yeni işlemci selefine nazaran CPU ve GPU mimarilerinde geliştirmeleriyle birlikte geliyor. Ayrıca AnTuTu test sonuçları artık yüz binlerle değil, milyon ile ifade ediliyor.
Şirket yeni yonga ailelerini tanıtırken, alışageldiğimiz standart adlandırmasını geride bıraktı. Örneğin bu çipin selefi Snapdragon 888 olarak adlandırılıyordu. Fakat yeni modelin ismi Snapdragon 8 Gen1 oldu. Geçmiş dönemdeki adlandırma daha basit ve hatırlaması kolaydı. Ancak yenilerin avantajı, seriler artık 5, 7 ve 8 şeklinde ayrılabilecek.
Xiaomi ve Motorola arasında Snapdragon 8 Gen1 savaşı!
Xiaomi ve Motorola arasında Qualcomm Snapdragon 8 Gen1 işlemcisi nedeni ile ipler gerildi. İşte detaylar...Qualcomm eski isimlendirmenin suyunu sıktı!
Qualcomm’un Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Pazarlama Müdürü Don McGuire, isim değişikliği hakkında görüşünü açıkladı. McGuire’ye göre mevcut adlandırmadan vazgeçilmesinin en büyük sebebinin sayıları tüketmiş olmaları olduğunu söyledi.
Örneğin geçen yıla kadar çıkan amiral gemisi işlemcilerin isimleri Snapdragon 820, 821, 835, 845, 855, 855+, 865 5G, 870 5G, 888 5G ve 888+ 5G şeklindeydi. Dolayısıyla eğer bu sene de adlandırmada bir değişim yapılmasaydı, yeni işlemcinin Snapdragon 899 olarak çıkması bekleniyordu.
Snapdragon 8 Gen1 teknik özellikleri
Snapdragon 8 Gen 1 işlemcisinde 1 adet 3GHz Cortex-X2, 3 adet 2.5GHz Cortex-A710 ve 4 adet 1.8GHz Cortex-A510 çekirdekleri bulunuyor. Ayrıca 4nm teknolojisiyle üretildiği için bir yandan performansı yükselirken diğer yandan enerji verimliliğine de olumlu katkı sağlıyor.
Henüz cihazlar üzerinde kıyaslama şansımız olmadı. Ancak yeni yonga setinin Snapdragon 888’e kıyasla yüzde 20 daha yüksek performans verdiği söyleniyor. Ayrıca enerji tüketimindeyse yüzde 30 oranında bir iyileştirme söz konusu. Buna ek olarak işlemci içerisinde modeli bilinmeyen bir Adreno GPU kullanıyor. Bu arabirimin de yüzde 30 performans ve yüzde 25 enerji verimliliği artışı getirdiği belirtiliyor.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi SDN Forum‘da veya yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!