Akıllı telefon ve tablet dünyasında da işlemci çekirdekleri yarışı başladı diyebiliriz. Sektörün en büyük SoC üreticisi Qualcomm, hala 4 çekirdekli işlemcileriyle perfromans liderliğini elinde tutuyor. Hatta çift çekirdekli Snapdragon S4 Pro işlemcisi bile, günümü Android işlemlerinin üstesinden rahatlıkla gelebiliyor. Qualcomm‘un çoklu çekirdekler ile ilgili paylaştığı yazıyı sizlere aktarıyoruz.
Daha fazlası her zaman daha iyisi midir?
Jimmy Fallon böyle düşünüyor ancak mobil işlemciler için bazen az olan iyidir. İşlemci gücünü artırmaya çalışmanın en hızlı ve kolay yollarından biri de tek bir SoC yongasını daha fazla çekirdek ile doldurmak. Harika, değil mi? Eğer bir tanesi iyiyse, sekiz tanesi çok iyi olmalı…
Tek çekirdeğin gücü her zaman daha önemli
Tüm çekirdeklerin gücü yerine, tek çekirdeğin ne kadar güçlü olduğunu hesaba katmalısınız. Kötü bir toplantı geçiren herkesin bildiği üzere çok sayıda küçük beyin ile zorlu bir problemi çözmeye çalışmak, bazen acı veren ve verimsiz bir süreç olabilir.
Önemli olan çipleri bir sürü çekirdek ile doldurmak yerine yeryüzündeki en güçlü çekirdeği tasarlayabilmek. Ardından “ludicrous speed”e ulaşmak için en ideal sayının kaç olduğunu belirleyebiliriz.
Snapdragon S4 Pro – Snapdragon 800 karşılaştırması
Qualcomm‘un geçen yıl piyasaya sürdüğü dört çekirdekli Qualcomm Snapdragon S4 Pro işlemcisinin grafik performasını gösteren aşağıdaki grafiğe göz atabilirsiniz.
Krait 200 çekirdeğinin 4‘ünü kullanan Snapdragon S4 Pro, grafik işlemci olarak da Adreno 320′yi kullanıyor. Karşılaştırılan Qualcomm‘un yeni işlemcisi Snapdragon 800 ise, 4 adet Krait 400 çekirdeği ve Adreno 330 grafik işlemcisini kullanıyor.
Çekirdeki sayısı aynı kalmasına rağmen yeniden yapılandırılan Snapdragon 800, Qualcomm‘un yaptığı Quadrant testinde yüzde 170‘lik bir performans artışı ortaya koyuyor.
Not: Yukarıda Qualcomm’un paylaştığı test sonucu bulunmakta. Fakat bu testteki işlemcilerin hangi hızda çalıştığı ve hangi sistemi kullandığı gibi detaylar mevcut değil. Genellikle Snapdragon S4 Pro yongaları 1.5 GHz, Snapdragon 800 yongalarıysa 2.3 GHz hızında çalıştırılıyor. Aradaki frekans ve GPU farkını düşündüğümüzde, bu performans farkları doğal gözüküyor.
Çekirdek sayısı aynı, peki performans farkı nasıl oluyor?
Eğer arabanızı yüksek performanslı bir yarış otomobiline dönüştürmek isterseniz, kaportanın altına sekiz adet motor koymak yerine, almak istediğiniz performansa uygun bir motor koyarsınız.
Motor önemlidir ancak arabanın sadece bir bölümü olduğunu da unutmamak gerekir. Sevdiğiniz mükemmel arabayı yaratmak birçok kaliteli parçanın bir araya gelmesiyle gerçekleşir.
Mobil işlemciler için de aynısı geçerli. CPU‘lar Snapdragon çiplerinde sadece yüzde 15 ile 20 arasında fark yaratabiliyor. Geri kalan ise güçlü ve etkili GPU‘lar, DSP‘ler, LTE modemler ve daha fazlasını kapsayan önemli bileşenlerden oluşuyor.
Bu bileşenler tek bir silikon parçası altında toplandığı için en iyi performansı sunabilmek adına sorunsuz bir şekilde bir arada çalışıyorlar.
Sıfır denklanşör gecikmesine sahip kamera sensörleri, Ultra HD video kaydı ve 7.1 surround ses ve 150 Mbps‘ye kadar çıkan yüksek hızlı LTE Advanced en son teknoloji ağ teknikleri gibi inanılmaz özellikleri mümkün kılıyor.
Qualcomm Snapdragon 800‘ün özellikleriyle ilgili daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
ezikler quad core işlemci yapamayınca kıvırmış…
40 mp yerine 4mp 😉
Doğru söze ne denir.
appleın çift çekirdekle son model dört çekirdeklere rakip olması gibi
bi konuda apple in basarisi kesinlikle yadsinamaz. birileri 8 cekirdekle reklam yapakoysun. qualcoom iyi laf sokmus
Aslında doğru olan tek çekirdek performansı arttırılmış çok çekirdekli işlemci olmalı. Tek çekirdek birden çok işlem yapmada çok çekirdekliye nazaran daha düşük performanslıdır.Yani diyelim ki 4 adet işlem yapılması gerekiyo tek çekirdek işlemleri sıra sıra yapacağından 4 işlem 1 sn sürer,4 çekirdekli işlemci 4 işlemide 1 sn de çözer.
Haklılık payı var. Çift çekirdek bile yeterli aslında.
iste Nokia lumia telefonlarıda 2 çekirdekle yüksek performans sergiliyor samsung gibi kağıt üzerinde 8 çekirdek kalmıyor :S önemli olan çekirdek sayısı değil işlevi düşük güç tüketimi hızı performansı ve ısınma problemleride göz önünde bulundurmalıdır.
bize lezzetli çipetpet lazım 🙂
Tek çekirdekle idare edenler var mesela ben
quad core 4 çekirdekli yapı oluyor sen önce öğrende gel. madem cahilsin türkçesini yaz 4 çekirdekli yapamamışlar diye. 8 çekirdek okta core oluyor. ayrıca qualcomm’dan bahsediyorsun, piyasanın en iyi 2 markasından birisi, bence en iyisi.
benimde tek çekirdekle yapmadığım yok zte blade 4.2.1 kullanıyom oyunların bazılarını açmıyo ama diğer işlerin üstesinden geliyor
Ne kullanıyorsunuz?
samsung un yaptığı göz boyamaca emin olun neden apple kendini kıyaslıyor reklamlarda çok iyi olduğundan mı ? hayır tbikide donanımla ve reklamla işi koparmaya çalışıyor ama şuna emin olun çok uzun sürmez yakın zamanda androidi herkes tanıyacak emin olun yüzüne bakmayacak arkadaş pc de pardus kullanıyorum o bile daha stabil allah belanı versin android 😀
aynen iphone 4 te bir tane çekirdek var ama piyasadaki yeni çıkan bazı amirallerden daha iyi performans sunabiliyor gözümle gördüm bide
galaxy ace
ben desire c kullanıyorum. tek çekirdek, yapabildiklerim: günlük siteleri takip etmek, face ıvır zıvır, youtube video izleme vs hepsine yetiyor.
tabi sıkıntısı programlar arası geçişler vs. birden fazla program açıkken sıkıcı olmaya başladı 🙂
git bak oyun permormansı halen s4 ü ben bile beğenmesem bile halen en iyi o
Çekirdek sayısının düşmesi telefonlarda batarya ömrüne katkıda bulunacaktır ancak telefona daha çok yük düşeceğinden daha fazla ısınma olacaktır. Ancak Snapdragon 800 gibi işlemcilerde bir sorunla karşılaşılacağını sanmıyorum. Dört çekirdek telefonlar için yeterli bir değer.
böyle ilerleme olmazki kardaş
Apple bunu coktan beri yapiyor. Az cekirdekle cok is yapiyor. Iki cekirdekle 4 cekirdek kapistirabiliyor apple
birçok insanın bilgisayarı 2 çekirdekliyken telefonda çekirdek çılgınlığı biraz şirketlerin pompalaması değil mi sizce de?
Samsung iyi gönderme yapmış kısaca senin 8 çekirdeğin bizim 4 çekirdek kadar etmez
samsung,un F O L D E R,i de şahane..
millet sıraya girer..hemde ŞAFAKTAN SONRA..
…………….
samsung,ta kafayı yedi..
ESKİ TİP TELEFONLAR YAPMAYA BAŞLADI.
NE YAPACAĞINI ŞAŞIRDI.
DİVANE SAMS U N G.
01.08.2013 16:36 ezikler dediğin 1 numaranı mobil işlemci üreticisi.ve 4 çekirdekli işlemcileri geçen seneden beri var.4 çekirdekli s800 sekiz çekirdekli samsung işlemciden daha perfosmanslı çalışıyor.
Bilmeden samsunga laf atan arkadaşlar öncelikle samsungun kullandigi touchwizz en agir arayüz oldugundan kasmasi normaldir ama bir yerdr de haklisiniz cunku samsung her isini aceleye getiriyor islemciyi uretir uretmez telefona koyup seri uretime basliyor .Ama ayfoncular sizin çift çekirdeginize android kursaniz soylediklerinizi bi anda yutarsiniz ama siz fanboysunuz elbet soyleyecek bişeyiniz çikar ios ve wp stabiliteyi amaclayan osler oldugundan kasmiyor tek yada cift cekirdekle
İşte bunları anlamıyor ve araştırmıyor insanlar. 4 çekirdek 2’den iyidir abi. sonuçta 2 çarpı 1.4 eşittir 2.8. Ama 4 çarpı 1.4 eşittir oohooo iyi iyi tamam bu ondan çok daha iyi. Bu diyaloğu bizzat yaşadım. Bir arkadaşın dediği gibi, bizim milletimiz hala bakkal hesabıyla işlemci performansı hesaplıyor…
Telefon kasıyorsa bana ne çekirdekten arkadaş? IOS ve WP bu konuda harikalar. Android hala PC donanımı ile yarıştığını sansın. En fazla Temple Run falan oynatır işte.
Android yapabildiklerinden dolayi ve calisma seklinden dolayi yuksek donanim ister. Wp8 kullandim, seveyim oyle performansi. Iki farkli web sayfasi acikken ve digerine gecerken sayfa yeniden yukleniyordu. Coklu gorev yok, anasayfa gecisi hizli ama uygulama prrformanslari dusuk. Yalan dolan iste. Sen kullaniciyi kisitla sonra performans yuksek de. Optimus g var elimde. Performans gor.
Hem gereksiz birşey hem de şirketlerin daha fazla satış yapmak için uyguladığı bir strateji tamamen haklısın.
Bende Android kullanıyorum Galaxy S3 ile ama durum bu. WP hadi b.ktan ama IOS kesinlikle süper. Fakat o noktada da Iphone çok b.ktan. Tasarım falan berbat. IOS akıcılıkta Android’den çok önde. Bu değişmez çünkü kullanılan makine ve yazılım aynı elden direkt çıkıyor. Ve şirketin politikası bu. En ufak bir kullanıcı memnuniyetsizliği kalitesizlik belirtisi olmayacak. Fakat o Iphone nedir abi ya. Çok dandik dizaynı var.
ios ve wp’nin hızlı çalışmalarının sebebi doğrudan donanım ile çalışmaları. Yani bir anlamda Native OS’lar. Oysa android linux üzerinde çalışan bir Java sanal makinesi. Maça 2-0 yenik başlıyor. Bu nedenle bir sürü GHz ve çekirdeğe ihtiyacı var. Google bir şekilde androidi artık Native hale getirmeli. Android gibi bir ekosistemin Native olması acaip kapılar açar. Rahatlıkla masaüstlerinde kullanılmaya başlar hemen. Tüm linux sürümleri hemen çağ atlar, birbiri ile uyumlu ahle gelir. Onca emek harcanmışken neden linux değil de java üzerinde çalıştığını da bir türlü anlamamışımdır zaten.
tek çekirdek 1 ghz
Htc .sony Qualcomm snaodragon 600 kullanıyor sony xperia z ultra 2.2 ghz Qualcomm snapdragon 800 ise apple neden hala çift çekirdek
Baktılar rekabet zarar ettirdi …
Cem abi, dört çekirdekli ile sekiz çekirdekli akıllı telefonlar kafa karıştırıyor, çekirdek sayısı hesabından.
Mesela LG G3 ile Samsung Galaxy Note 4 işlemci hızları konusunda kararsız kalınmaktadır, sizce hangisi bir adım öndedir işlemci hızı bazında?