Qualcomm’u birçoğumuz Snapdragon işlemcilerin üreticisi olarak biliyoruz. Cep telefonlarda kullanılan ve bir dizüstü sistemi kadar güçlü olan bu işlemci üreticisi, esasında yeni nesil mobil teknolojiler denildiğinde dünyanın en ciddi oyuncusu.

Mobil Cihazlarda Devrim Ne Zaman?

Kablosuz teknolojiler ve yonga setleri alanında binlerce patente sahip olan bu üretici, günde 2.7 milyon adet yonga seti satıyor.

Qualcomm, yılda 400 milyon adet akıllı telefon işlemcisi satıyor

ARM işlemci ailesine sahip olan bu işlemciler birçok elektronik üründe bulunuyor; mutfak robotundan tutun evinizdeki televizyona kadar… Android işletim sistemli cihazların %50’sinde Qualcomm’un işlemcisi kullanılıyor.

Hatta Microsoft ve HP, Windows Phone ve WebOS işletim sistemli telefonlarda da bu markayı tercih etti. Dünyada epey başarılı olan Qualcomm, geçtiğimiz ay ülkemize geldi. Bu üretici sessiz sedasız Türkiye ofisini kurdu ve buradaki operasyonunu genişletti. Peki Qualcomm ülkemize neden yatırım kararı aldı? Ona cazip gelen özellikler nelerdi?

{pagebreak::Qualcomm Ülkemize Neden Yatırım Yapıyor?}

Qualcomm Ülkemize Neden Yatırım Yapıyor?

Bu sorunun cevabı esasında çok basit. Türkiye, akıllı cihazlar ve mobil teknolojilere olan talebi her gün artan bir ülke. 3G’deki hızlı büyüme birçok üreticinin gözünü ülkemize çevirdi.

Akıllı Telefonların İşlemcileri Neler?

Hatırlayanlar bilir, 3G lansmanı Ağustos 2009‘da yapılmıştı. Bu tanıtımdan sonra 3G aboneleri inanılmaz derecede arttı. Günümüzde bu rakam 20 milyona ulaşmış durumda.

2008`de aylık 20 bin olan akıllı telefon satışı, 2011 yılında 150 binin üzerine çıktı. Türkiye’deki bu hızlı büyüme birçok üreticinin ilgisini çekti ve Qualcomm da ihtiyaçları yerinde tespit etmek ve ürün geliştirmek için yatırım kararı aldı.

Qualcomm’un işlemcileri, 2010 yılında dünyada lansmanı yapılan 745 adet mobil cihazda kullanıldı

Qualcomm, operatör, dağıtıcı  ve kamu kuruluşlarıyla ilişkiler kurmak istiyor. Öyle ki, ülke stratejisini yönlendirmek ve Türk tüketicilerle doğrudan irtibatta olmak istiyor.

“Qualcomm’un Türk tüketicisine olan faydası nedir?” diye sorabilirsiniz? “Yerel telefonlar mı çıkacak ya da mobil cihazlar mı ucuzlayacak?”

{pagebreak::Akıllı Telefonlar Ucuzlayacak mı?}

Akıllı Telefonlar Ucuzlayacak mı?

Qualcomm’un farkı, yarattığı tüm teknolojik yenilikleri tek bir yongada sunması. Uygulama işlemcisi, grafik işlemcisi, radyo ve modem yongaları tek bir üründe yer alıyor.

Hangi Akıllı Telefonu Almalıyım?

Bu da cihazların küçülmesi ve maliyetlerin düşmesi anlamına geliyor. Qualcomm, her ne kadar yonga üreticisi gibi dursa da, cihaz üreticileri ve operatörlerle de yakın bir ilişkide.

2014 yılına kadar 3G kullanıcı sayısı 2.8 milyara çıkması bekleniliyor

Bunun anlamı ülkemiz bu sayede çok yeni teknolojilerle hızlı bir şekilde tanışabilecek olması. Örneğin yüksek hızda mobil internet bu teknolojilerden biri. Tabii bu tanışma ilk olarak operatörler tarafından yaşanacak.

Qualcomm, ihtiyaçları belirleyecek ve üretimini ona göre yapacak. Bu da ister istemez maliyeti düşürecek.

{pagebreak::Yerel Telefon Üretimi Olacak mı?}

Yerel Telefon Üretimi Olacak mı?

Peki bu yatırımla yerel telefon pazarı canlanacak mı? Hayır. Yerel marka da olsa, üretim Çin’de yapılmak zorunda. Bunun en büyük nedeni de yerli üretim konusundaki yasa tasarısının henüz netleşmemesi.

Apple ve ARM Hakkında Şok İddia

Yerli üreticiler vergi noktasında (%20 ÖTV) çok zor durumda kalıyor. İthal telefonlar, yerli muadiline göre %15 daha hesaplı oluyor.

Bu tarz bir üretimi ülkemizde görmek için devlet teşviki şart

Cep telefonu üretimini ülkemizde yapmak için adımlar atılıyor fakat bu adımlar ne yazık ki yeterli değil. Teşviklerin artması ile birlikte, yerli üretim devlet politikası haline gelmeli.

Ancak o olduğunda, yerli üreticiler Qualcomm gibi firmalarla yakından çalışıp, çok uygun fiyatlı ürünler piyasaya sunabilecek.

:: Qualcomm’un yatırım kararını doğru buluyor musunuz? Yerli üretim bir cep telefonu satın almak ister miydiniz?