Quantum bilgisayar hakkında her şey

1

Teknolojinin gelişmesiyle elektronik aletler daha da komplike oldu. Özellikle bilgisayarlar Quantum teknolojisiyle yeni bir döneme geçiş yapmaya başladı. Peki teknoloji dünyasında sık sık gündeme gelen Quantum bilgisayar nedir? Diğerleriyle arasındaki farklar nelerdir? İşte bilmeniz gereken her şey…

Şu anda büyük şirketler tarafından tercih edilen Quantum bilgisayar, kullanmakta olduğumuz mevcut bilgisayarlardan çok daha iyi işleme hızına sahiptirler. Peki bu işlem süreci nasıl işliyor? Mevcut bilgisayarlar ile arasındaki farklar nedir?

Quantum bilgisayar, işlem gücünde ileriye doğru büyük atılımlar sağlamak için Quantum mekaniğini kullanır. Çok güçlü performansa sahip olan bu bilgisayarlar, şu anda kullanmakta olduğunuz en iyi bilgisayarı bile geride bırakıyor.

Quantum bilgisayar
Qauntum bilgisayarın işlem hızı normal bilgisayarlardan çok daha iyidir.

Hatta söylentilere göre ileride karşımıza çıkacak bilgisayarlar dahi Quantum teknolojisinin gerisinde kalacak. Ancak bu durum, Quantum’un mevcut bilgisayarların yerini alacağı anlamını taşımıyor. Zira kullanmakta olduğumuz klasik bilgisayarlar, hala çoğu sorunlarla baş edebilmek için yeterince özelliklere sahip.

Normal bilgisayarlar ile yapacağınız işlemler sınırlıdır. Bu tip bilgisayarlarla çok ileriye yönelik çalışmalar yapamazsınız. Ancak Quantum bilgisayar ile hedeflerinizi büyütmeniz mümkün. Zira üst düzey teknolojiler ile donatılan bu bilgisayarların; sağlık sektöründen, elektrikli otomobillerin pillerinin gelişmesine kadar katkıda bulunacağı vaat ediliyor.

Büyük şirketler, geliştirmekte olduğu teknolojiler için ilerleyen zamanlarda Quantum teknolojisinden daha çok faydalanacaktır. Bir Quantum bilgisayarın gücü, kuantum bitleri veya kübitleri üretme ya da kullanma yeteneğinin altında yatmaktadır. Peki nedir bu kübit? Bildiğimiz bitlerden ne gibi farklılıklara sahip?

Günümüzde kullandığımız bilgisayarlar; 1 veya 0 sn’yi temsil eden elektriksel ya da optik darbe akışı olan bitler kullanmaktadır. Konuyu örnekle zenginleştirecek olursak; Tweetler,  e-postalar,  iTunes şarkılarınız ve bunun gibi pek çok şey, aslında bahsettiğimiz iki rakamların uzun dizileridir.

Öte yandan Quantum bilgisayarlar, tipik olarak elektronlar ve fotonlar gibi atom altı parçacıklar olan kübitleri kullanır. Normalde kübit üretmek ve yönetmek bilimsel açıdan bir hayli zordur. IBM, Google ve Rigetti Computing gibi bazı şirketler, bunu üretmek için soğutulmuş süper iletken devreler kullanır.

Ancak IonQ ve diğer şirketler ise; elektromanyetik alanlardaki atomları ultra yüksek vakumlu odalarda bir silikon çip üzerinde yakalarlar. Sonuç olarak her iki durumda da amaç, kübitleri kontrollü bir Quantum üzerinde izole etmektir.

Kuantum bilgisayar kübit kullanmaktadır

Quantum bilgisayarlar, işlemleri yapmak için bir tür kuantum papatya zincirinde dolaşan kübitlerden yararlanır. Makinelerin özel olarak tasarlanmış hesaplama hızlandırma yeteneği, diğer bilgisayarlara göre çok daha iyi işleme hızına sahiptir. Ancak Quantum bilgisayarlar, uyumsuzluk nedeniyle klasik bilgisayarlardan çok daha fazla hataya açıktır. Buna bilimsel olarak tutarsızlık deniyor.

Quantum teknolojiye sahip bir bilgisayar, matematiksel bir hesaplamayı tamamlamada klasik bilgisayarların en iyisinden bile çok daha iyidir. Kübit kullanarak yapılan hesaplamalar, bilgisayarın işleme hızını son derece yukarılara çıkarıyor. Anlayacağınız normal bilgisayarlar arasında en üst düzeyde olan bile bu hızın yanından geçemiyor.

Şu anda bu teknolojinin herkes tarafından kullanılamayacağı aşikar. Ancak dev şirketler için bunu kullanmak hiç işten bile değil. Zira Alibaba ve pek çok firma;  IBM, Rigetti ve Kanadalı bir firma olan D-Wave gibi şirketler tarafından yapılan kuantum bilgisayarları denemeye başladılar bile. Bahsettiğimiz büyük şirketlerin bir kısmı bu bilgisayarları satın alırken, bir kısmı ise yalnızca bulut bilişim hizmetlerini almayı tercih ediyor.

Quantum bilgisayarın herkese ulaşması birkaç sene veya daha fazla zaman alacak. Şu an bile bu teknoloji üzerine çalışmalar yapan işletmeler; hem araştırmacı eksikliği, hem de temel bileşenlerin tedarikleri konusunda büyük sorunlarla karşı karşıya.

Ancak ilerleyen günlerde bu teknolojinin üzerine çok fazla çalışma olacağı konusunda da söylentiler var. Eğer araştırmacı sayısı artarsa, Quantum bilgisayarların herkes tarafından kullanılma ihtimali de yükselecektir. Bakalım zaman ne gösterecek? Bekleyip görelim.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version