Cep telefonlarında SMS mesajlaşması ve e-posta kullanımı popülaritesini bir hayli artırdı. Ne var ki kullanıcıların büyük bir çoğunluğu SMS ve e-posta mesajlaşması için nümerik klavyeye mahkum olmuş durumda. Bu açıdan bakıldığında tam boy QWERTY (klavyenin harf sıralamasında sol üstte başlayan tuşlar) klavyeye sahip telefonlar insanları çok daha rahat mesajlaşabilir hale getiriyor.
Qwerty klavyeye sahip cep telefonları öncelikle gelişmiş akıllı telefonlarda yer alıyordu. Aslına bakarsanız durum halen akıllı telefonların üstünlüğünde geçiyor ama bazı temel modellerde de artık tam boy klavyeye rastlamak mümkün. Tüketiciler bu sayede notlarını hiç olmadığı kadar hızlı alabiliyor ve özellikle mesajlaşırken bu özellikten son derece faydalanabiliyor.
{pagebreak::İlk Mesajlaşma Telefonu}
Klavyeye sahip telefon geçmişine baktığımızda Motorola’nın 1973’te geliştirdiği ilk cep telefonu modeli DynaTAC 8000X’ten neredeyse 20 yıl sonra mobil iletişim devi Nokia tarafından sunulduğunu görüyoruz. Nokia Communicator 9000 modelinin önyüzü normal bir telefon gibi gözüküyordu. Kapağı dizüstü bilgisayarlarda alışageldiğimiz şekilde açıldığında ise tam boy klavyeyi ortaya çıkıyordu.
O dönemde telefonlar zaten büyük, ağır ve pahalıydı ama Nokia Communicator 9000 daha büyük, daha ağır ve tabi daha pahalıydı. Ancak özellikleri bakımından yanına yaklaşabilen bir başka telefon da bulunmuyordu. 2001’de yine aynı dev, Nokia yeni bir Qwerty telefonla karşımıza çıktı: 5510. Bu model esasen klavyeli kasaya ve daha fazla hafızaya sahip bir 3310 idi.
{pagebreak::En Kullanışlı Qwerty Telefon}
Ancak bugün en kullanışlı ve en çok tercih edilen klavyeli cep telefonunu sorsak, çoğunluğun vereceği cevap hiç şüphe yok, BlackBerry stili olacaktır. Doğrusu günümüzün en kullanışlı Qwerty klavyeli telefonlarının ilkini 2002’de BlackBerry 6000 ve 7000 serileriyle RIM (Research In Motion) geliştirdi.
RIM’in hakkını vermek lazım. Zira ülkemizde bile bu bilinirlik mevcut. Klavyeli bir telefon görenlerin ilk aklına gelen marka BlackBerry. Pearl modeline kadar neredeyse sadece iş dünyasına yönelik telefonlarıyla bilinen BlackBerry artık son kullanıcıların yakından tanıdığı ve hatta belki de ‘en meşhur klavyeli’ akıllı cep telefonu.
Akıllı cep telefonları öyle ikide bir değiştirilen veya sık sık satın alınabilen sıradan cihazlar değil. Klavyeli Akıllı telefonlarda da doğru seçimi yapmak gerekiyor. Zira akıllı telefonlar arasında Communicator tarzı modellerden sonra en büyük modeller olduğu için yanlış seçim kullanıcıyı bezdirebilir. En uygun klavyeli telefonu almak için öncelikle bütçenizi, sonra operatörlerin anlaşmalı modellerine göz atın.
{pagebreak::İşletim Sistemi}
İşletim Sistemi
Akıllı telefon sınıfına girdiği için bu tip bir telefon alırken işletim sisteminin büyük önemi var. Telefonunuzla mesajlaşırken aynı anda müzik veya başka görevleri sürdürebilmeli, ajandanıza kaydettiğiniz bir görevi vaktinde haber verebilmeli ve uçakta GSM iletişimi olmadan çalışabilmeli.
Bunun için işlemcinin olduğu kadar işletim sisteminin de sağlam olması şart. Ayrıca kişiler, takvim, görevler, uygulamalar ve çağrıları başarılı bir şekilde organize edebilmesi bir Qwerty telefonda olmazsa olmaz unsurlardan. Bu alanda Windows Mobile, BlackBerry ve Symbian işletim sistemleri kayda değer özellikler sunuyor. Yeni Android platformu da ümit vaat eden işletim sistemlerinden birisi olarak göze çarpıyor.
{pagebreak::Doğru İşletim Sistemi}
Windows Mobile, PC’ye benzer arayüzüyle iş dünyası kullanıcılarına tanıdık gelecektir. WinMo’nun üçüncü şahıs uygulama kütüphanesi de oldukça geniş. İşinizi görecek araçları bulmak hiç de zor olmayacaktır.
BlackBerry ise kendine münhasır bir işletim sistemi kullanıyor. Cihaz birden fazla işlemi aynı anda çalıştırma konusunda ve kaynak tüketiminde oldukça başarılı ve cimri. BlackBerry’nin iş dünyasına yönelik araçlarının zenginliğine karşın WinMo cihazlarında son kullanıcıları ilgilendiren çok sayıda uygulama mevcut. BlackBerry, Bold adlı cep telefonu modeliyle iPhone 3G gelene kadar anlaşmalı tarifeyle en çok tercih ettiği modellerden biri olarak dikkat çekiyordu.
Şu günlerde ise Javelin ile tekrar ilgi çekmeyi başardı. BlackBerry’nin işletim sistemi mesajlaşma anlamında çok sayıda önemli desteğe sahip. Ancak bunlar öncelikle tüketiciden ziyade iş dünyası kullanıcılarını ilgilendiriyor. Java tabanlı bir işletim sistemi olan BlackBerry işletim sistemini, RIM sadece BlackBerry cihazlarında kullanılıyor.
{pagebreak::İşletim Sistemi Telefon Kadar Önemli}
WinMo işletim sistemine sahip Qwerty telefonların sayısı da bir hayli fazla. Windows işletim sistemlerinde başarılı bir şekilde senkronizasyon gerçekleştirebilen WinMo, multimedya özellikleriyle tüketicileri, kurumsal özellikleriyle iş dünyasını memnun edebilen bir işletim sistemi.
Son olarak artık tamamına Nokia’nın sahip olduğu Symbian geliyor. Derin bir tecrübeye sahip olan Symbian’ın gücünü yadsımak mümkün değil. Nokia’nın E71 modeline kadar arayüzünün artık yaşlandığını iddia edebileceğimiz Symbian, Windows Mobile kadar olmasa da üçüncü şahıs uygulama kütüphanesi büyük bir işletim sistemi. Özellikle yeni açılan Ovi Store ile birlikte tıpkı Apple’ın iPhone için yazılım fabrikası gibi çalışan App Store’u gibi, Symbian dünyası da coşabilir.
E71, Symbian’ın arayüzünün bir nevi yenilendiği başarılı bir model. Nokia’nın BlackBerry-vari ürünü E71 kişisel ve kurumsal kullanıma yönelik olarak iki ayrı profil sunuyor. Bu sayede kullanıcılar takvim, ajanda, SMS ve e-posta gibi alanlarda kişisel işleriyle kurumsal işleri arasında rahatlıkla dolaşabiliyor. Dilerse iş vakitlerini belirleyerek profilin otomatik olarak değişmesi bile sağlanabiliyor.
{pagebreak::İşletim Sistemi}
Özellik ve Eğlence
Bir Qwerty telefondan ne beklediğinize bağlı olarak aradığınız özellik ve eğlence yetenekleri değişkenlik gösterir. Eğer cihazınızda ağır mesajlaşma işlemleri dışında müzik dinlemek ve film izlemek için de kullanacaksanız, seçiminizi Windows Mobile’dan yana kullanabilirsiniz.
Windows Media Player film ve müzik işlemlerinizi üstlenebilir ama daha fazla multimedya aktivitesi için üçüncü şahıs uygulama seçeneklerinden faydalanabilirsiniz. Bu anlamda Samsung i780, Asus M530w veya HP iPaq i910 işinizi görebilecek telefonlardan bazıları. Ancak bu telefonlardan kamera konusunda ekstra başarı beklememenizi tavsiye ederim.
{pagebreak::Qwerty’nin Kalitelisi Nasıl Anlaşılır?}
Doğal olarak bir Qwerty telefonda aranan önemli unsurlardan birisi de klavye kalitesi. Çoğunluğun konforlu bir mesajlaşma deneyimi için daha büyük tuşlara veya daha büyük tuş aralığı bulunan modelleri tercih ettiğini görüyoruz. İşin aslına bakarsanız sadece bu ikisi yeterli değil. Hatta daha doğru bir ifadeyle bu iki kriter yerine tuş yüksekliği, konforlu bir kullanım için parmaklarınız büyük ya da küçük olsun büyük öneme sahip.
Nokia E71 ve E75 bu açıdan en küçük boyut ve buna karşın en kullanışlı cihazlardan birisi olarak karşımıza çıkıyor. Eğer gerçekten büyük bir klavye arıyorsanız bu durumda daha büyük ve daha ağır olan, sürgülü tam boy klavyeye sahip HTC Touch Pro (I veya II) veya Nokia N97 benzeri modelleri tercih edebilirsiniz. Tabi ülkemize gelmesi için biraz beklemek koşuluyla.
{pagebreak::Dünyanın En İyi Qwerty Klavyesi}
Herhangi bir model/klavye için ‘Dünyanın en iyi Qwerty telefon klavyesi‘ demek doğru olmaz. Üreticiler bu alanda en iyi seçeneği bulmak için milyon dolarlar harcayarak Araştırma-Geliştirme üzerine uğraşıyorlar. Tüketicilerin tek başlarına harcayamayacakları kadar vakti bu klavyeleri deneyerek geçiriyorlar.
Ve günün sonunda en iyi seçeneği bulmaya çalışıyorlar. Bu sebeple hangi marka/model olursa olsun, klavyeyi kullanma konusunda bir haftalık deneyim sonrası büyük bir problem yaşamanız pek mümkün değil.
{pagebreak::Mesajlaşmanın Etkileri}
Mesajlaşmanın Etkileri
Pozitif Etkileri
Konuşmak ve e-posta atmak zaman alıyor – SMS mesajları kısa ve hızlı
Telefonla konuşmak sessizlik gerektiriyor – Metin mesajlaşması kalabalık veya gürültülü ortamlarda işe yarıyor
Telefon melodileri ve konuşmalar kamuya açık yerlerde başkalarını rahatsız edebiliyor – metin mesajlaşmaları sessiz ve rahatsız edicilikten uzak
Yüz yüze veya sesli görüşmede sıkıntı çekenler için mesajlaşma özgüveni artırıyor
Mesajlaşma özgüveni artırıyor.
Çok çalışan kişiler, arkadaş ve aileleriyle ilişkilerinde iletişimi kaybedebiliyorlar. Mesajlaşma hızlı ve zahmetsiz olduğu için iletişim daha verimli olabiliyor.
Uzak Mesafeli telefon çağrıları pahalı olabiliyor – SMS ise ucuzdur.
Metinler hatırlatıcı mesajlar olarak iş görebilir (doğum günü, yıldönümü ve yapılacaklar listesi)
Belediye, okul ve polis departmanları artan bir şekilde acil durumlarda mesajlaşmayı kullanıyorlar.
{pagebreak::Mesajlaşmanın Negatif Etkileri}
Negatif Etkileri
Birçok okul cep telefonunu gizlilik ihlali ve akademik saygısızlıktan dolayı ders saatlerinde yasaklıyor.
Mesajlaşma esnasında araç sürmek veya karşıdan karşıya geçmek son derece tehlikeli. Bunun yol açtığı ölümlü kazaların sayısı her geçen gün artıyor. İstatistikler ise bu şekildeki kullanımın daha da arttığını gösteriyor.
Mesajlaşma çocukların yazma ve dilbilgisi yeteneklerini olumsuz yönde etkiliyor.
Diğer operatörlerle mesajlaşma tarifenize göre farklılık gösterebilir ve uzun mesajlar sesli görüşmeden daha verimli olabilir.
Mesajlaşma samimiyetten uzaklaştırabilir.
Mesajlaşma yüz yüze ve sesli görüşmeye göre samimiyetten uzak olabilir.
Virgin Mobile’ın 2006 yılı araştırmasında mesajlaşmaya bağlı olarak 4 milyon kişinin parmak ve bileklerde ağrı oluştuğunu belirtiyordu. Şimdilerde araştırmayı yenileseler iyi olur(!)
Devamı gelecek…
:: Ne sıklıkta mesajlaşıyorsunuz ve etkileri neler?
bu telefonun modeli ne oluyor..
bu telefonun modelini bilen varmı??
nerden satın alabiliriz bu telefonu yardım edermisiniz ve tavsiye eder misiniz bu telefonu…
nerden satın alabiliriz
ghc
tam olarak açıklar mısın?
model nokıa n97
Samsung i5510 telefon güzel bir bakn emnm hoşlanırsınız 😀
nası
Cem Bey, yazılarınızı keyifle takip ediyorduk. Google’da klavyeli telefon diye aratınca bu makalenizi buldum. Eski biraz ama umarım yanıt alabiliriz, diğer arkadaşlar da sormuşlar bu tarz önerebileceğiniz telefon var mıdır ? Resimde Vista yüklü telefon konsept bir ürün müdür ? Saygılar