Bellek (RAM), herhangi bir bilgisayar için temel donanım araçlarından biridir. Oyunculardan tasarımcılara kadar pek çok bilgisayar kullanıcısının dikkat etmesi gereken RAM, kabaca sistemin hızını belirleyen bir bileşendir. İşte RAM alırken dikkat edilmesi gerekenler.

Bilgisayar için doğru Bellek (RAM) nasıl seçilir?

“Random Access Memory” (Rastgele Erişimli Bellek) ifadesinin kısaltılması olan RAM, bilgisayar için kritik görevleri yerine getirir ve performans konusunda sınırlayıcı rol oynar. Yani işlemci ve ekran kartınızın yeterli olduğu durumlarda RAM kapasitesinin düşük kalması, takılmalar yaşamanıza yol açabilir.

Bilgisayarın hızını artırmak için yapılması gereken değişikliklerin başında RAM belleğini yükseltmek bulunur. Ancak birçok marka ve model olduğunu ve hepsinin bilgisayarınızla uyumlu olmayacağını bilmelisiniz. RAM seçiminde anakart uyumluluğu, ikili/tekli olması ve MHz değeri gibi birden fazla değişkeni göz önünde bulundurmak gerekir.

Bilgisayar sağlığını kontrol etmek için kullanabilecek araçlar

Bilgisayar sağlığını kontrol etmek için kullanabilecek araçlar

Bilgisayar sağlığını kontrol etmek için kullanabilecek araçlar hangileri? Sizler için bir araya getirdik...

Bilgisayara kaç GB’lık RAM takmalıyım?

Bilgisayarın ne kadar RAM’e ihtiyaç duyacağını seçerken göz önünde bulundurmanız gereken ilk nokta bilgisayarın ne için kullanılacağıdır. İnternette gezinmek ve Office uygulamalarını kullanmak için ihtiyaç duyulacak RAM kapasitesi, yeni nesil oyunlara odaklanan bir oyuncu bilgisayarıyla aynı olmayacaktır.

Kullanım alışkanlıklarına göre değişkenlik gösterse de, bilgisayardaki RAM kapasitesini bu dört kritere göre seçebilirsiniz:

  • İnternette gezinmek ve genel kullanım: En az 4 GB RAM
  • Office uygulamaları, internette gezinme ve oyun oynama: En az 8 GB RAM
  • Zorlu uygulamalar (Adobe veya render yazılımları), gelişmiş çoklu görev desteği ve üst düzey oyunları oynama: En az 16 GB RAM 
  • Profesyonel düzeyde video ve fotoğraf düzenleme, içerik oluşturma, gelişmiş sanallaştırma (birden fazla sanal makineyi tek cihazda kullanma) ve oyun oynama: En az 32 GB RAM

Anakart uyumluluğu (DDR)

RAM seçerken anakartınız ile uyumlu olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Günümüzde farklı RAM bellek standartları bulunmaktadır. Hem AMD hem de Nvidia sistemlerde popüler olarak DDR4 tercih edilse de, DDR5 veya daha eski DDR3’ün kullanıldığını göz ardı etmeyin.

DDR’ın tamamen anakarta bağlı olduğunu belirtelim. Yani DDR4 destekli bir anakart kullanıyorsanız RAM seçiminizi de DDR4 olacak şekilde belirlemek zorundasınız. DDR3, DD4 ve DDR5 arasındaki fark ise şöyledir:

  • DDR3 : 2133 MB/sn’ye kadar veri hızı ve maksimum 17 GB/sn aktarım hızı
  • DDR4 : 3,2 GB/sn’ye kadar veri hızı ve maksimum 25,6 GB/sn aktarım hızı
  • DDR5 : 6,4 GB/sn’ye kadar veri hızı ve 51,2 GB/sn maksimum aktarım hızı

Doğru RAM MHz seçimi

İşlemci veya RAM konusunda MHz’nin oldukça büyük önemi vardır. Genel olarak RAM’in çalışma hızını ifade eden bu kavram; DDR5’te 5200 MHz’e kadar eski DDR2 modüllerinde ise 800 MHz’ye kadar ulaşır.

Bilgisayarınızda birden fazla RAM kullanacaksanız, MHz değerlerinin aynı olmasına dikkat etmelisiniz. Eğer ikili (örneğin 8×2) bir RAM almıyorsanız, ayrı belleklerin aynı MHz’de çalışması stabil performans elde etmenizi sağlar.

Peki sizce RAM alırken dikkat edilmesi gerekenler nedir? Düşüncelerinizi yorumlar kısmından bizlere aktarabilirsiniz.