Birçok hazır bilgisayar sistemlerinde yeterli miktarda bellek kapasitesi verilmiyor. Birçok insan masaüstü veya diz üstü sistemlerinin ilk performanslarından memnun. Fakat bu sistemler kullanıldıkça sistem performansı düşmeye başlıyor. Bunun nedeni sabit disk’teki verilerin artması, farklı uygulamaların kurulması ve sistemin tüm bu uygulamalara yetişememesi.
Bellek satın almadan önce bilinmesi gerenler bu yazımızda.
Bilgisayar sistemleri, az olan bellek ihtiyacını sabit diskten alır. Sanal bellek olarak tabir edilen bu olay, sabit diskin performansı ve doluluğu ile orantılı olarak değişir. Boş olan bir sabit disk daha çok sanal bellek oluşturur. Fakat bu bir çözüm değil. Çünkü bu durumda bellek kapasitesini arttırmak şart. Bu yazımızda bellek satın alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini kısaca anlatacağız.
{pagebreak::CPU-Z’yi Sisteme Kurun}
CPU-Z’yi Sisteme Kurun
Bellek türünü seçmek oldukça önemli bir mesele. Sisteminiz ne tür bir bellek kullandığını mutlaka bilmelisiniz. Bunun için genelde kasanın içi açılıp belleğin türüne bakılır. Böyle bir durumda yeni olan bir sistem genelde garanti dışı kalır. Oysa kasanın içini açmadan bellek türü hakkında bilgilere de ulaşılabilir.
Bellek seçimi için CPU-Z adlı program yardımcı olacaktır.
Yapmanız gereken tek şey CPU-Z adlı programı indirmek. Bu program size işlemci, anakart ve bellek hakkında bilgiler vermesi ile ilgi çekiyor.
CPU-Z’yi masaüstüne kopyalayın ve bir klasör’e açın. Sonra ise Cpuz.exe adlı dosyayı çalıştırın.
{pagebreak::Anakart’ın Modelini Seçmek}
Anakart’ın Modelini Seçmek
CPU-Z arayüzünde Mainboard sekmesine tıklayın. Bu sekme sizin sisteminizde bulunan anakart hakkında bilgi verecektir. Bu oldukça önemli bir bilgi. Çünkü birçok anakart farklı belleklerle uyumsuzluk gösterebilir. Bu daha çok yüksek kapasiteli belleklerde gördüğümüz bir olay. 2 Gbyte veya 4 Gbyte’lık belleklerde anakartlar uyumsuz çalışabiliyor. Bu yüzden de anakartın modelini bulmamız şart.
Anakart’ın modelini bulun.
Manufacturer adlı bölümde anakartın markası yazar. Model bölümünde de anakartın modelini belirtir. İşte bu verilerle anakart üreticisinin sayfasına bakmanız gerekiyor. Anakart’ın modelini bulun ve ürün sayfasından “Memory Support List” adlı bölümü bulun.
Birçok anakart üreticisi kendi sayfalarında bellek uyumluluk tablosunu verir. Bu tablo anakart modeline göre belleklerin uyumluluğunu gösterir. Bu birçok kişi için büyük bir fayda sağlar.
Anakart üreticisinden bellek uyumluluk tablosunu bulun.
{pagebreak::Bellek Türünü Seçin}
Bellek Türünü Seçin
Anakart üreticisinden bellek uyumluluk tablosunu bulamadınız. Seçtiğiniz bellek bu tabloda da olmayabilir. Hiç dert etmeyin. CPU-Z bellek hakkında bilmeniz gereken her şeyi size gösteriyor.
CPU-Z’nin Memory sekmesinde bellek türünü bulabilirsiniz. SDRAM, DDR, DDR2 veya DDR3. Tüm bu bilgiler burada yer alıyor.
İlk olarak bellek türü belirlenmeli.
Bellek türünün yanı sıra sistemin toplam bellek kapasitesi de burada görülüyor. Bunlara ek olarak belleklerin çalışma zamanları da yer alıyor. DRAM Frequency, sisteminizde bulunan belleğin çalışma frekansını gösteriyor. CAS değerleri ise belleğinizin zamanlamasını verir.
{pagebreak::Bellek Yuvasını Kontrol Etmek}
Bellek Yuvasını Kontrol Etmek
CPU-Z’nın SPD sekmesinde hangi bellek yuvasında ne tür bir bellek olduğu gösteriliyor. Sol üst sekmede yer alan SLOT1 bölümünde bellek yuvası gösteriliyor. Bu bölüme tıkladığında anakartın bellek yuvaları gösteriliyor. Bellek yuvası dolu ise bellek hakkında bilgiler de yer alıyor.
Boş olan bellek yuvalarını belirlemek.
Bu bölümün alt sekmesinde kullanılan belleğin maksimum çalışma frekansını gösteriyor. Bu örneğimizde toplam 4 GByte’lık bellek var. İki bellek yuvası işgal edilmiş. Her bir yuva 2 Gbyte’lık bellek takılı. Her bellek 800 MHz’de çalışıyor ve maksimum 1066 MHz’e kadar çıkabiliyor. Bu değerler çok önemli. Çünkü alacağınız bellek de benzer bir özellik taşıması gerekiyor.
DDR2/3 belleklerdeki Frekans değerini iki ile çarpın. 2 x 686 MHz ile çarpıldığında 1333 MHz’lik bellek anlamına geliyor.
{pagebreak::Sıra Geldi Bellek Seçimine}
Sıra Geldi Bellek Seçimine
Sisteminizin türünü (DDR/DDR2/DDR3), çalışma frekansını (800MHz, 1066 Mhz), ve zamanlamasını (CAS5) gibi değerleri biliyorsunuz. Anakart üzerinde hangi bellek yuvasını da öğrendiniz. Satın aldığınız belleklerde bu değerlere dikkat etmeniz gerekiyor. Bellek türü aynı olması şart. Çalışma frekansı değişebilir. Benzer bir durum CAS değeri için de geçerli.
Diz üstü sistemlerdeki belleklerin çalışma frekansına mutlaka dikkat edin.
Sistem birçok bellek takıldığında en düşük frekans değerine göre çalışır. 1066 MHz ve 800 MHz’lik belleklerde, sistem 800 MHz’i örnek alır. Benzer bir durum CAS5 için de geçerli.
Yalnız şuna dikkat edilmeli. Bu örnek birden çok bellek için geçerli. 800 MHz belleklerle çalışan bir anakart tek başına 1066 MHz’lik belleklerle çalışmayabilir. Bu durumu kesinlikle göz ardı etmeyin. Anakartın bellek uyumluluk tablosunu mutlaka bulun veya işi sağlama almak için benzer teknik değerlere sahip bellekler satın alın.
CAS için de benzer bir durum geçerli. Sistemin tam stabil çalışması için her bir belleğin aynı CAS değerinde çalışması şart. Buna mutlaka dikkat edilmeli.
{pagebreak::Kapasite’yi Abartmayın}
Kapasite’yi Abartmayın
Belleğinizi seçtiniz. Sıra geldi kapasiteye. İlk olarak şunu bilmeniz gerekiyor. Tek başına kullanacağınız 2 Gbyte’lık bellek 2×1 GByte’lık belleklerle kıyasla daha az bir performans gösterir. Anakartın, Dual Channel özelliği sistem performansını etkiler. DDR2 belleklerde bu yüzden ikili katlarda bellek kullanın. DDR3 belleklerde üç adet bellek kullanılmalı. Tabi bu durum sadece X58 anakartlar için geçerli. Bunun dışında bir anakart için ikili bellek setleri tercih edilmeli.
Çift kanal teknolojisini kullanın. Belleklerinizi ikili kitler halinde alın.
Windows 32 bit işletim sistemi kullanan kişiler en fazla 3 Gbyte’lık bellek kullanabilirler. Sistem daha fazla bellek destekler fakat 32 bit işletim sistemi 3 Gbyte’lık kapasitenin üstünü görmez. Daha fazla kapasite sahibi olmak için 64 bit’lik bir işletim sistemine sahip olmanız gerekiyor.
X58 anakartlarda üçlü DDR3 bellek kitlerini kullanın.
ddr5 çıktı haberiniz vrmı