Bugün Marvan için her zamanki gibi bir akşam değildi. İlk gün oldukça zor geçmişti. Karnı çok acıkmıştı. Neyse ki ezanın okunmasına çok az kalmıştı. Derken akşam ezanının okunması ile orucunu bugün yarım saat kuyruk beklediği pide ile açtı.

Bu Ramazan’da karar vermişti. Her gece bir başka camiyi ziyaret edecekti. Bu akşamki durağı ise Sultan Ahmet Camii olacaktı. Bir sonraki gece ise Ankara’daki Hacı Bayram Camii ve Türbesi’ni ziyaret edecekti.

Üstelik tüm bu ziyaretleri odasından çıkmadan yapacaktı. Ona bu imkanı sağlayan ise onun Ramazan’da kazandığı manevi güçler değildi tabii ki de. Tüm bu camileri odasından çıkmadan bilgisayarı sayesinde üç boyutlu olarak ziyaret edecekti.

98 farklı camiyi sanal olarak gezebilirsiniz

Türkiye’nin tarihi ve turistik eserlerini Google Earth üzerinden 3 boyutlu olarak sergileyen www.3DLocationEarth.com, bu sene de Ramazan ayına özel bir uygulama geliştirerek, sisteminde bulunan 98 adet camiyi internet üzerinden 3D olarak ziyarete açıyor.

Site Edirne’den Kars’a Türkiye’nin dört bir yanındaki önemli pek çok tarihi camiyi haritadaki gerçek yerlerinde ücretsiz olarak sergiliyor. Uygulamayı kullananlar, camileri sanki o anda oradaymış gibi 3 boyutlu görebilecekler.

Gerçekleştirdikleri proje hakkında bilgi veren 3DLocationEarth.com Genel Müdürü Aybars Görpe; “Özellikle Ramazan ayında başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin genelindeki pek çok önemli tarihi camii, yurt içi ve yurt dışından ziyaretçi akınına uğruyor.”

“Bununla birlikte, zamansızlıktan ya da mesafenin uzak oluşundan ötürü pek çok kişi de ne yazık ki bu mekanları ziyaret etmekten mahrum kalıyor. İlk olarak 2010 yılında başlattığımız uygulama ile özellikle insanların gelip görmek istediği Selimiye, Süleymaniye, Ayasofya, Sultanahmet Camii gibi önemli mekanları üç boyutlu modelledik ve Ramazan’da sanal ziyarete açtık.”

“Yeni eklediğimiz camilerle birlikte, bu uygulamayı her Ramazan ayında tekrarlıyoruz. Aldığımız yorumlar da ziyaretçilerin bu hizmetten oldukça memnun kaldığı yönünde” diyor.

Her Ramazan tekrarlanıyor

Bu proje sayesinde sanal cami ziyaretlerinin artacağı bir gerçek. Ancak bu gezilerin sonucunda ‘Nerede o eski Ramazanlar? Eskiden camileri yerlerinde ziyaret ederdik.’ gibi söylemlerin çıkacağını şimdiden duyar gibiyim.

Yine Ramazan’da cami gezmeleri ile sevap hanelerine artı ekleyen ziyaretçilerin şimdi internetten camileri ziyaret ettiklerinde kazanacakları sevapların ne olacağı da bir başka soru işareti? Sevap günah dengesi bu şekilde sanal ortama da mı taşınacak?

Aslında internet uzun bir süredir birçok dini uygulamanın sıkça yer aldığı bir platform. Apple Store’da en çok indirilen uygulamalar arasında Türkiye’de, dini uygulamalar önemli bir yere sahip.

Peki neden? İnternette başarı için içeriğin ne kadar önemli olduğu bir gerçek. Dinler ise dünyanın en önemli içerik üreticileri. Yıllardır bu konuda birikmiş muazzam bir içerik havuzuna sahipler.

Doğal olarak da internette yeni projeler yapmak isteyenler bu havuzdan faydalanmak istiyorlar. Ramazan gibi dini atmosferin yüksek olduğu zamanlarda da bu tür içeriklerin pazara sürülmesi için en doğru zaman olduğu da bir başka gerçek.

:: Teknolojide yaşanan gelişmelerin dinlere uyarlanması konusunda ne düşünüyorsunuz?