Rambus teknolojisi piyasaya ilk çıktığında devrim niteliği taşıyordu. DDR bellekler piyasadaydı fakat Intel Rambus belleklere o kadar çok yüklendi ki, herkes yeni nesil belleklerin bu olacağını düşünüyordu (Bilgisayar Sistemine İnce Ayar).
Dolaysıyla, bu ürünler ilk aylarda ciddi anlamda satıldı. Sistem performansına olumlu yönde etkileyen bu ürünler, yüksek maliyetleri yüzünden fazla tutunamadı. Kısa süre sonra özellikle anakart üreticileri DDR bellekleri tercih etmeye başladı ve Rambus’un macerası da böylece sona erdi.
Rambus, bu süre zarfında araştırma geliştirme çalışmalarına devam etti. Üreticilere Patent davaları açıp gündemde kaldı. Sonunda da yeni ürünü ile tekrar ilgi çekmeye başladı.
40 nm mimarisine sahip Rambus’da ilgi çeken diğer bir özellik Gb/sn başına 6 mW güç harcaması ve DDR3 ile GDDR5 yuvalarına uyumlu olması.
Rambus, yeni nesil belleklerde 20 Gb/sn’lik bir veri transfer oranına ulaştığını iddia ediyor. Bu oldukça ciddi bir rakam. Çünkü DDR3 bellekler 2.4 Gb/sn, GDDR5 bellekler de 7 Gb/sn’lik bir orana ulaşıyor. Bunun anlamı Rambus’un yeni bellekleri DDR3 belleklerden tam 8 kat daha hızlı olması.
:: Rambus, DDR teknolojisini zor durumda bırakacak mı?
Bir dönem çok sükse yapmışlardı.
Þimdi uyumlu geliyor olmaları avantaj sağlayacaktır büyük ihtimal…
İnşallah başarırlar ve tekrar gelir.
uvv gerçekten ilginç bir rakam ne zama çıkıcak peki =) benim gibi performans düşkünlerinin gözdesi olabilir ..
Hızı inanılmaz gerçekten
Mevcut DDR3 destekli anakartlar ile kullanılabiliyorsa ne ala. Yoksa tonla para verip hem anakart hem RAm değişimi biraz zorlar bu işi. Evet hız isteriz ama geleceği de olmalı, ileride sistemi yükseltmek istediğimizde RAM takviyesi mümkün olmalı. Geçmişte yaşadığımız mecburen sistem değiştirme durumu tekrar yaşanır diye çekimser kalmamak mümkün değil. Hız çekici ama ekonomik de düşünmek lazım.