Sadece bir eğitim projesi olarak çıkan, daha sonra bir fenomen haline gelen Raspberry Pi, geliştirme meraklıları başta olmak üzere pek çok teknoloji severin yakından ilgilendiği bir ürün olmuştu.

Fakat ilk nesil Raspberry Pi‘nin donanımı artık epey yetersiz gelmeye başlamıştı. İkinci nesil ihtiyacı doğmuştu. Nihayet Raspberry Pi, ikinci nesile geçiş yaptı. Karşınızda Raspberry Pi 2.

6 kata kadar daha güçlü işlemci

Yine işlemci olarak Broadcomm ile çalışan vakıf, eski nesil ARM11 işlemci yerine bu sefer 4 çekirdekli ARM Cortex A7 mimarisine sahip işlemciyi kullanmaya başlıyor.

900 MHz hızında çalışan bu işlemci, ARMv7 mimarisini ullandığı için Snappy Ubuntu Core gibi GNU/Linux dağıtımlarını çalıştırabilecek.

Windows 10 sürümünü çalıştırabilecek

Nesnelerin interneti yani internet of things için tasarlanan, farklı bir Windows 10 sürümü, ücretsiz olarak Raspberry Pi 2‘de çalışabilecek.

Yaklaşık 6 aydır Microsoft ile yoğun bir çalışma içerisinde olan vakıf, bu desteği de elde etti.

Bu hamlede normal Windows 10‘un kart üzerinde çalışacağı anlamını çıkarmamak gerekiyor. Windows 10, hem bu kartı destekleyecek hem de minik bir sürümüyle, nesnelerin interneti olarak bu cihaz çalışabilecek. Yani bilgisayarınızdan, bu minik bilgisayara bağlanarak pek çok işi yaptırabileceksiniz. 

Her şey yerli yerinde

Micron tarafından sağlanan 512 MB’lık iki modülün kullanıldığı Raspberry Pi 2, 1 GB RAM’e sahip.

Board üzerinde tüm bileşenler aynı yerlerini koruyor. Yine microUSB üzerinden 5 v’luk bir akımla çalışabilecek olan Raspberry Pi 2, HDMI üzerinden görüntü aktarabiliyor.

35 Dolar fiyat etiketine sahip olan ürün, Raspberry Pi 2 B olarak adlandırılmış. İleride başka serileri de olabilir.

#video_8230#

:: Raspberry Pi 2’yi nasıl buldunuz?