Raspberry Pi, Pi Foundation tarafından hazırlanan ve deneysel işlemlerde kullanılması amaçlanan ultra küçük bir bilgisayar. Type B sürümüyle beraber biraz daha güçlenen Raspberry Pi, boyutlarına göre oldukça güçlü bir bilgisayar.
ARM 11 mimarisini kullanan ve 700 MHz hızında çalışan Broadcomm işlemciye yer verilen ürünün içerisinde, grafik işlemler için 4 çekirdekli VideoCore 4 GPU’sunu kullanılıyor. Open GL ES 2.0 ve 1080p 30 FPS H264 donanımsal çözücüye yer verilen grafik işlemci, pek çok zorlu işi başarıyla yapabiliyor. Üzerindeki HDMI çıkışından görüntü aktarımı yapan Raspberry Pi Type B‘de ayrıca iki adet USB 2.0 portu bulunuyor.
Herhangi bir akıllı telefonun adaptöründen ve microUSB kablosundan yararlanarak şarj ettiğiniz takdirde rahatlıkla çalışan Type B, ayrıca hazırlanan Turbo yazılımının yüklenmesi ile hızını 1 GHz seviyesine çıkartabiliyor. Tabi ürün bu modu yüklenince sorun çıkarırsa garanti şartlarının dışarısında kalıyor.
Deneysel çalışmaları desteklemek için geliştirilen Raspberry Pi, esasında PIC denetleyeci gibi de kullanılabiliyor. Üzerindeki pek çok sayıdaki pinden kamera başta olmak üzere neredeyse sınırsız teknolojik ürünü kontrol edebileceğiniz ürün, programlama severler ve geliştiriciler için kullanışlı bir ürün.
Herhangi bir dahili hafızaya sahip olmayan Raspberry Pi, SD kart girişi sayesinde hafıza ihtiyacını karşılıyor. Class 10 sınıfı bir SD kart ile beraber performans kaybı yaşamadan cihazı kullanabilirsiniz. Hazır hafızadan bahsetmişken Type B‘nin 512 MB RAM ile geldiğini de belirtelim.
Raspberry Pi için derlenen pek çok Linux çözümü mevcut. Ubuntu, Lubuntu, Debian, Arch Linux başta olmak üzere pek çok çözümün kurulumunu SD kart‘a aktarıp yapabiliyorsunuz. Ürün yurt dışında 35 Dolar seviyesinde satışa sunuluyor. Ülkemizde de satışa başlayan ürün 100 TL‘ye yakın fiyatlara temin edilebiliyor. Ürünle ilgili detayları videomuzdan izleyebilirsiniz. İyi seyirler.
#video_7152#
Teknik Özellikler:
- 700 MHz hızında çalışan tek çekirdekli işlemci
- VideoCore grafik işlemci
- 512 MB RAM
Giriş Çıkışlar: SD kart slotu, MicroUSB, HDMI, Ethernet, 2 X USB 2.0, RCA, AUX
Fiyat: Ürünü buradan havale ile 92 TL’ye satın alabilirsiniz.
Buna rakip olarak beaglebone black çıktı. O da çok başarılı bir ürün.
Ürünü kullandım. Python dili kullanarak çeşitli elektronik sistemleri kontrol etmek üzere kodlar yazdım. Tek bir sistemi kontrol ettiğinizde, ya da sensörden veri okuma gibi işlemlerde sorun yok. Ancak örneğin sensörlerden veri alıp kablosuz olarak başka bir sisteme göndermek vs. gibi aynı anda birden çok işlemi yapmaya kalktığınızda multithreading noktasında sıkıntılar baş gösteriyor. Sistem sürekli kilitleniyor. Dolayısıyla basit işlemler için ideal ama ileri seviye işlemler için daha gelişim göstermesi gerekmekte.
Süper ya almayı düşünüyordum şimdi kesinleşti 🙂
hemen siparis vermeliyim tesekkurler sdn
bunlarin birde tv karti olan versiyonlari var onlarida incelerseniz cok makbule gecer tessek
daha iyileri çıksın alıcam
Bende 2 tane var, denemeler yapıyorum. Bilgi isteyen olursa soru sora sorabilir. Evde media center olarak tv’ye bağlı sürekli çalışan bir tane var, üzerinde svn sunucu da kurulu.
Akıllı olmayan TV sini akıllı hale getirmek için birebir.
Ürünün bir kaç yıl içinde çok daha güçleneceğine ve aynı zamanda sınır tanımayan bir oyun canavarı olabileceğine inanıyorum 🙂
sesi kapatılmayan reklam mı olur la
çok fena aklıma girdin tolga abi sipariş etmeyi düşünüyorum 😀
abi bu ne hal keseceksen tam kes jiletle sıfır.
kişisel bulut sunucu olarak kullanmayı düşünüyorum bunu. 2 tb bir disk ile enerji tasarruflu bir çözüm gibi duruyor, fiyatı da gayet cazip. işlemci biraz düşük geldi, acaba media oynatıcı rolünü başarıyla sergileyebiliyor mu? deneyen varsa deneyimlerini paylaşırsa sevinirim.
ben hem alar hem alr hem kamera sitemi kurdum üstüne işyerinde çok yardımcı oluyor türktelekom bulyta veremim paraya ve şimdi yaptığım sistemi seriye bağladım satmaya başladım gerçekten geişticiler için bulunmaz bir fırsat
videoyu sunan kişi saç ektirmiş galiba, 6 ay sonrasını çok merak ediyorum bakalım nasıl olacaklar o saçlar 🙂
Isınma nasıl çok ısınıyor mu
Etherneti nedir? Pf sense kuran oldu mu?
Arkadaşlar videoya ilginç yorumlar gelmiş Birisi kazıtacaksan tam kazıt jiletle demiş. Hatta saç ektirdiğimi düşünenler de olmuş )
Allerjik ve yediklerimizle alakalı cildimde sıkıntılar oldu. Saçlarım kıvırcık ve çok sık olduğu için kesip, direk ilaçlarımı rahatça kullandım.
Saçlarımı normalde usturayla aldırdım zaten ama uzadı Sonuçta ölümüne hiç saçsız kalmıyorsun. Bugün video çekinsem biraz daha çıkmış olur saçlarım.
Öyle yani
Ürünü alacak olanlara da Fedora’yı tavsiye ediyorum Class 10 SD kart ile kullanışlı. 16 GB ya da 32 GB güzel oluyor.
cilt sorunlarınız için geçmiş olsun tolga bey. inşallah çabucak iyileşirsiniz.
Epey bir geriden geliyorsunuz.
Ürün konseptini sevenler almadan önce pcduino’ya da baksınlar.