Uygun fiyatları, küçük boyutları ve performanslarıyla yüreklerimizde taht kuran Raspberry Pi bilgisayarların resmi olarak desteklenen Debian Jessie tabanlı işletim sistemi Raspbian, bundan böyle yepyeni bir imajla karşımıza çıkıyor. Bu değişimin kaynağıysa Raspberry Pi Foundation tarafından duyurusu yapılan PIXEL.
PIXEL adı nereden çıktı?
Raspbian imajına dahil edilen PIXEL masaüstü “Pi Improved Xwindows Environment, Lightweight” yani Türkçe karşılığı “Pi Gelişmiş Xpencereler Ortamı, Hafif” olan kelimelerin ilk harflerinden adını alıyor. Simon Long bu adın kendisine Sinclair ZX81 bilgisayarında BASIC programlama öğrendiği günleri anımsattığını ifade ediyor.
PIXEL neler sunuyor?
PIXEL masaüstünün Raspbian için katkısının daha çok masaüstü görünümünü değiştirmek odaklı olduğunu söyleyebiliriz. Ek olarak bazı işlevsel değişimler ve birkaç yeni uygulama sayesinde Raspbian çok daha kullanışlı ve şık görünümlü olarak kullanıcılarının karşısına çıkıyor. İlk göze çarpan şey ise artık karmaşık başlatma mesajları yerine bir açılış ekranının yer alması ve bu ekranın sağ alt köşesinde sürüm bilgisinin gösterilmesi.
Masaüstü resimleri ve ikonlar
Kullanıcıları memnun edecek bir özellikse bundan böyle masaüstleri için arka plan görüntüleri seçebilmeleri olacak. Yalnız bu noktada sadece 16 adet seçeneğin yer aldığını ve her bir arka plan görüntüsünün hem Foundation geliştiricisi hem de fotoğrafçı olan Greg Annandale’ye ait olduğunu not olarak düşelim. Yani arka planı halen kendiniz yükleyemiyorsunuz. Bu 16 görüntü ise usr/share/pixel-wallpaper/ altında yer alıyor.
Görev çubuğu, menü ve dosya yöneticisindeki ikonlar da PIXEL ile beraber makyajlanmış durumda. Daha şık göründüğünü hemen fark edebileceğiniz ikonlar menüleri de çok daha göze hitap eder ve okunaklı hale getirmiş.
Pencereler ve Fontlar
PIXEL dokunuşu pencereleri ve fontları da tabii ki etkilemiş. Pencerelerin çerçeve tasarımları gözle görülür şekilde farklı. Bu değişimde pencere tasarımlarının biraz eskidiğinin fark edilmesi oldukça etkili olmuş. Böylece köşelere çok az kavis verilmiş ve yeni kapat/simge durumuna küçült/ekranı kapla ikonlarıyla daha temiz bir başlık çubuğu ile çok daha ince bir çerçeve kullanımına gidilmiş. Ayrıca işaretçiler pencereleri rahat boyutlandırmanız için duruma göre değişebiliyor.
Font olarak ise hali hazırda yıllardır kullanılmakta olan Roboto fontunun kullanımına devam edildiğinin altı çiziliyor. Öte yandan modern ihtiyaçları da karşıladığı düşünülen font çok daha iyi gözükmesi için biraz elden geçmiş.
Giriş
Bundan böyle bilgisayarlarına otomatik giriş yapmayı tercih etmeyenler yeniden tasarlanmış bir giriş ekranı ile karşılaşacaklar.
Kablosuz güç anahtarı
Kullanıcılardan gelen talepler doğrultusunda ilgili WiFi ve Bluetooth aygıtlarını kapatmak üzere bir menü eklenmiş durumda. Bu menü hem Pi 3 bilgisayarların kablosuz donanımında hem de çoğu harici adaptörde işlev görebiliyor. Ayrıca ilgili kablosuz erişim noktasından bağlantınızı kesmek için WiFi menüsünü kullanabiliyorsunuz.
Yeni uygulamalar
PIXEL ile yeni uygulamalar da unutulmamış. RealVNC, VNC sunucu ve görüntüleyici uygulamalarını Pi için getirmiş durumda ve sistemle bütünleşik olarak çalışabiliyorlar. Ek olarak SenseHAT emulatör de yeni gelen uygulamalardan.
Yenilikler bitmiyor!
Dahili uygulamalara birçok güncelleme ve hata düzeltmeleri gelirken Scratch ve Node-RED ise geliştirmeler almış durumda. Bu arada artık eskidiği düşünülen Epiphanu web tarayıcısının yerini Pi için Chromium almış durumda ve web tarayıcısı akışlı video içeriklerini oynatmayı hızlandırmak için Pi donanımını kullanabiliyor. Önyüklü eklentiler olaraksa uBlock Origin adblocker ve h264ify seçilmiş. Yalnız Chromium’un en iyi şekilde çalışmasını istiyorsanız Pi 2 veya Pi 3 modellerine sahip olmalısınız. Tarayıcının Pi 1 ve Pi Zero modellerinde biraz performans kaybı gösterdiği söyleniyor.
Raspbian + PIXEL nasıl indirilir?
Sıkıştırılmamış boyutu 4GB olan Raspbian + PIXEL imajını indirmek için bu adresi ziyaret edebilirsiniz. Yine bu sayfadan kurulum ile ilgili detayları öğrenmeniz de mümkün.
:: Raspbian + PIXEL imajını Raspberry Pi bilgisayarınıza kuracak mısınız?
yükledim çok kasıyor
Lxde mi?
Diğer teknoloji temalı sitelere örnek olursunuz umarım emeğinize sağlık
22 dakikada acildi ben mi birseyler atladim acaba