Reklam

Rekabet CeBIT’i Bitirdi

0
Reklam

CeBIT Fuarı için hazırlıklarımızı yaptık. Vizelerimizi aldık ve firmalarla irtibata geçtik. Dünyanın en büyük bilişim fuarı olan CeBIT, 5 gün süreyle dünyanın bilişim merkezi olması için bekliyordu. Amerika’dan tutun Çin’e kadar üreticilerin bu fuara gelmesi bekleniyordu. Durum böyle olunca biz de bu fuarı kaçırmayalım istedik.

Gerçi CeBIT’in gün geçtikçe kan kaybettiğini biliyoruz. Avrupa Birliği’nin Euro’ya geçmesi ile birlikte CeBIT yavaş yavaş ilgisini yitirdi. Fuar üreticiler için çok maliyetli olmaya başladı ve firmalar katılmamayı daha doğru buldular.

Biz yinede de belki bu sene iyi olur diye Almanya yollarına düştük. Fuara gittiğimizde de ilk şok ile karşı karşıya kaldık. Fuar alanı beklediğimizden daha boştu. Birçok büyük üretici ve firma CeBIT 2010’a katılmadı. Bu da ister istemez ziyaretçilere de yansıdı.

Reklam

 

Sönük geçen bir CeBIT 2010 fuarı. Computex 2010’un çok daha iyi olacağı kesin.


Biz yine umutlanarak fuardaki salonları gezmeye başladık. İlk olarak baktığımızda ilgimizi çekecek bomba bir ürüne ne yazık ki rastlayamadık. Birçok ürünü daha önce görmüş veya duymuştuk. Birçok yeniliği ve teknolojiyi biliyorduk.

Bu esasında epey ilginç bir durum. Eskiden üreticiler, yeni ürünlerini fuarlara saklarlardı. Fakat gördüğümüz kadarıyla üreticiler beklemeden ürünleri anında İnternet’ten tanıtıyorlar. Eskiden firmalar bizi CeBIT’e davet etmek için yarışırlardı. Bugünlerde kimse kimseyi çağırmıyor.

Firmalar farklı lokasyonlarda toplantılar yapmayı yeğliyor. CeBIT öncesi birçok yurt dışı toplantısına şahit olduk. Firmalar bu tür toplantılarda daha iyi bir verim alacağını biliyor.

{pagebreak::CeBIT Out Computex In}

İster istemez insanların aklına şu soru geliyor; “CeBIT gibi fuarlar bitecek mi?” CeBIT gibi yüzeysel bir fuar yaparsanız evet. Ama Computex, CES veya IFA gibi belli bir kullanıcı kitlesine hitap ediyorsanız hayır.

İnsanlar okyanusta kaybolmak istemiyor. Az ama ham bilgi istiyorlar. CeBIT’in en büyük avantajı birçok alana hitap etmesi. Yazılım, hizmet, güvenlik, müzik ve donanım üreticileri tek bir çatı altında toplamak gerçekten çok zor ve maliyetli. Oysa daha küçük fuarlar hem daha çok ilgi çekiyor hem de daha az maliyete sahip.

Taiwan’ın Computex fuarı buna en iyi örnek. Computex bana göre dünyanın en iyi donanım üreticileri fuarı. Zaten üreticilerin çoğu Asya kıtasında konumlanmış durumda. Computex’e gittiğinizde bu üreticilerle birebir konuşabiliyorsunuz. Yeni ürünler bu fuara yetiştiriliyor. Mühendislerle sohbet ediyorsunuz ve stantlarda duran kişiler sizlere inanılmaz ilgi gösteriyor.

 

Computex Taiwan, mutlaka gidilmesi gereken fuarların başında geliyor.

 

CeBIT’in önemli bir dezavantajı Mart ayında olması. Ocak ayında gerçekleşen Las Vegas CES fuarı inanılmaz ilgi topluyor. Tüketici elektroniği bu fuara inanılmaz ilgi gösteriyor. Şubat ayında da Barcelona’nın Mobil kongresi var. Burada da en son telekomünikasyon ürünleri sergileniyor.

Bunları gören insanlar CeBIT’e gittiklerinde yeni bir şey görmemiş oluyor. Computex’in Haziran ayında olması bu yüzden büyük bir avantaj. Çünkü üreticiler o birkaç ay içinde mutlaka yeni ürünleri piyasaya sürüyor. Tabii bir de Mart ayında Almanya’nın çok soğuk olması da ayrı bir konu.

{pagebreak::CeBIT’de Gözümüze Takılanlar}

Fuarı gezdiğimizde birçok firma temsilcisi ile sohbet etme şansımız oldu. Herkes fuarın ne kadar küçüldüğünü söyledi. Yeni bir ürün bulamadıklarını belirten bu kişilerden bazıları, dönüş tarihlerini erkene bile çekti.

Bize en çok sorulan soru “Yeni bir ürün gördünüz mü?” oldu. Bazıları “Bu CeBIT’e son gelişimiz” bile dedi. CES ve Computex fuarlarının çok daha iyi olduğunu söyleyenler bile oldu.

 

CeBit, önümüzdeki yıllarda farklı konseptlerle karşımıza çıkacak.

 

CeBIT’deki yöneticiler tüm bunların farkına varmış olmalı ki, çeşitli önlemler aldı. CeBIT Sound ve Green IT adlı konseptler için ayrı salonlar ayrıldı.

Önümüzdeki yıllarda yeni konseptler de eklenecek. Donanım üreticilerden istediği ilgiyi alamayan CeBIT yönetimi, servis ve hizmetlere yeni bir kan değişimine gidecek. Bu yüzden olsa gerek, CeBIT 2011 için şimdiden hazırlıklar başladı.

Peki biz ne yapacağız? Belki bu sene farklı olur diye önümüzdeki sene de CeBIT’e katılacağız.

:: Konu hakkındaki görüşlerinizi bizimle paylaşın

 

YORUM YOK

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version