Reklam
    Reklam
    Haberler

    Rekabet Kurulu Google’a soruşturma açtı

    Rekabet Kurulu, Google hakkında resmi soruşturma başlattı. Mobil uygulama pazarındaki hakimiyeti inceleniyor.
    Google

    Türkiye’nin rekabet otoritesi olan Rekabet Kurulu, teknoloji devi Google hakkında, mobil uygulama pazarındaki hakim durumunu kötüye kullandığı şüphesiyle resmi bir soruşturma açtı. 7 Ağustos 2025 tarihinde alınan kararla başlatılan soruşturmanın merkezinde, Google’ın milyonlarca Android kullanıcısının erişim noktası olan Play Store’daki ödeme politikaları yer alıyor.

    Google Play Store inceleme altında

    Rekabet Kurulu tarafından yapılan açıklamaya göre soruşturma, Google’ın iki temel uygulaması üzerinde yoğunlaşıyor;

    Reklam
    Reklam

    Tek Ödeme Sistemi Dayatması: Google’ın Play Store üzerinden dijital içerik veya hizmet satışı yapan uygulama geliştiricilerini, kendi ödeme sistemi olan Google Play Faturalandırma (GPB) sistemini kullanmaya mecbur bıraktığı iddia ediliyor. Bu durum, geliştiricilerin düşük komisyonlu veya daha esnek başka ödeme altyapılarını kullanmasını engelliyor.

    Alternatif Kanalların Engellenmesi: Daha da önemlisi, Google’ın uygulama geliştiricilerinin, kullanıcılarını uygulama dışındaki daha uygun fiyatlı satın alma seçenekleri hakkında bilgilendirmesini aktif olarak engellediği öne sürülüyor.

    Reklam
    Reklam

    Kurul, bu uygulamaların 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 6. maddesini ihlal edebileceğini değerlendiriyor. İlgili madde, bir teşebbüsün pazardaki hakim durumunu sömürücü veya dışlayıcı etkiler yaratarak kötüye kullanmasını yasaklıyor.

    Süreç Nasıl Başladı?

    Bu kapsamlı soruşturma kararı, Kurul’un daha önce yürüttüğü Mobil Ekosistem Sektör İncelemesi sırasında ortaya çıkan bulgularla tetiklendi. Sektör incelemesinde Google’ın ödeme hizmetleri konusunda kısıtlamalar getirdiğine dair şüphelerin oluşması üzerine konu ön araştırma aşamasına taşındı. Ön araştırma sürecinde elde edilen bilgiler bu iddiaların ciddiyetini teyit etti. Bu nedenle tam teşekküllü bir soruşturma açılmasını zorunlu kıldı.

    Reklam
    Reklam

    Soruşturmanın sonucunda Rekabet Kurulu’nun Google’ı haksız bulması halinde, teknoloji devine yüksek idari para cezaları verilebilir. Ancak daha da önemlisi, Kurul’un Google’a Play Store’daki mevcut iş modelini değiştirmeye yönelik yapısal tedbirler getirmesi gündeme gelebilir.

    Olası bir değişiklik, uygulama geliştiricilerinin kendi ödeme sistemlerini entegre etmelerine veya en azından kullanıcıları daha ucuz alternatiflere yönlendirmelerine olanak tanıyabilir. Bu durum, hem geliştiricilerin maliyetlerini düşürebilir hem de artan rekabet sayesinde son kullanıcılar için daha uygun fiyatlı dijital içerik ve hizmetlerin önünü açabilir.

    ×

    Yorumunuz gönderildi,
    onaylandıktan sonra yayımlanacak.

    1 Yorum

    1. toxiceps_v2

      para bitti kaçak saraylar çok para harcatınca hayali sebeblerle ceza kesmeye başladılar…

    Yorum Yap Yorum Yap

    Yorum Yaz

    SDN Network
    Mobilden Çıkış Yap