İstanbul-İzmir Otoyolu üzerindeki elektrikli araç şarj istasyonlarının kurulumu ve işletilmesi, Rekabet Kurumu’nu harekete geçirdi. Otoyol üzerindeki Oksijen isimli hizmet tesislerinin tek işletmecisi olan Otoyol İşletme ve Bakım AŞ ile ZES Dijital Ticaret AŞ, şarj ağı işletmeciliğinde rekabet ihlali iddialarıyla soruşturuluyor.
Rekabet Kurumu, Otoyol İşletme ve Bakım AŞ ve ZES Dijital Ticaret AŞ hakkında soruşturma açtı!
Soruşturmanın odak noktasında Otoyol İşletme ve Bakım AŞ’nin belirli bir firma ile iş birliği yaparak otoyol üzerindeki şarj istasyonu kurulumunu ve işletmesini tekelleştirdiği iddiaları yer alıyor. Bu durumun elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için uzun süredir bekleyen Shell gibi enerji devlerinin önünü kapattığı düşünülüyor.
Rekabet Kurumu’nun olası müdahalesi elektrikli araç şarj altyapısı alanında önemli değişiklikler getirebilir. Soruşturma sonucunda otoyol üzerindeki şarj istasyonu sayısının artması ve farklı firmaların da bu alanda hizmet vermeye başlaması, ayrıca kurulduğu halde açılmayan istasyonların da faaliyete geçmesi bekleniyor.
Zira Shell gibi geniş bir istasyon ağına sahip şirketlerin devreye girmesi elektrikli araç kullanıcıları için büyük kolaylık sağlayabilir. Daha fazla şarj istasyonu seçeneği sunulması da sürücülerin menzil endişesi yaşamadan daha uzun mesafeler kat etmesini mümkün kılabilir.
Hatta öyle ki rekabetin artmasıyla birlikte şarj hizmetlerinde fiyat rekabeti de gündeme gelebilir. Bu durum da elektrikli araç kullanımının daha da cazip hale gelmesini ve yaygınlaşmasını destekleyebilir.
Rekabet Kurumu tarafından yapılan resmi paylaşım
Otoyol İşletme ve Bakım AŞ ve ZES Dijital Ticaret AŞ hakkında soruşturma açıldı. (24.7.2024)
İzmir-İstanbul O-5 Otoyolu’nda elektrikli araçlara şarj hizmeti sunulması faaliyeti bakımından münhasırlık yaratan uygulamalarla 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4. ve 6. maddelerinin ihlal edildiği iddiasına yönelik olarak yürütülen önaraştırma Rekabet Kurulunca karara bağlandı.
Önaraştırmada elde edilen bilgileri, belgeleri ve yapılan tespitleri 04.07.2024 tarihli toplantısında müzakere eden Rekabet Kurulu, bulguları ciddi ve yeterli bularak;
i) Otoyol İşletme ve Bakım AŞ (OİB) ve ZES Dijital Ticaret AŞ (ZES) hakkında O-5 Otoyolu üzerindeki şarj ağı işletmeciliği pazarındaki münhasırlık uygulamaları sebebiyle 4054 sayılı Kanun’un 4. maddesinin ve 6. maddesinin ihlal edildiğine yönelik,
ii) Ayrıca OİB hakkında, şarj ağı işletmeciliği pazarındaki teşebbüsler arasında ayrımcılık yapmak suretiyle 4054 sayılı Kanun’un 6. maddesinin ihlal edildiğine yönelik soruşturma açılmasına, 24-28/679-M sayı ile karar vermiştir.
OİB, Kocaeli ve İzmir’i Osmangazi Köprüsü üzerinden birbirine bağlayan İstanbul-İzmir O-5 Otoyolu’nda bulunan Oksijen isimli hizmet tesislerinin tek işletmecisidir.
ZES ise Türkiye genelinde elektrikli araç şarj istasyonlarının kurulumu ve işletilmesi alanlarında faaliyet göstermektedir.
Artık gelmesi lazım benzin istasyonlarına şarj istasyonu. Önce Shell kursun ondan sonra desinler rekabeti önlüyor diye.
İyi ki benzinli araç almışım,2 dk. da depo doluyor.Şarj istasyonu yokmuş,çalışmıyormuş böyle dertlerim yok.Menzil ne kadar,aman % 20 nin altına inmeyeyim % 80 nin üstüne çıkmayayım derdim de yok.Aşırı sıcak ve soğuklarda batarya kapasitesi düşüyor sorunu da yok.Şu anda elektrikli araçlar için erken olduğunu düşünüyorum.2 – 3 yıl sonra hem ucuzlar hem menzil artar hem şarj istasyonu problemi kalmaz.Üstelik yeni tip bataryalar 0 dan yüze daha hızlı dolar,20-80 zorunluluğu ortadan kalkar.
Helal lan sana homo erectus
Siz kendinizi kandırmaya devam edin bedavaya yol yapıyoruz siz boşa akıtmaya devam edin😁😁😁
Senin tercihin biz mis gibi temiz sessiz gidiyoruz.
Şu an hava dayanılmayacak sıcaklıklarda ya arkadaşım ha onun nedeni işte karbon salınımı.
Shell girecekse hiç girmesin, akaryakıtta markacılık yapan sözde arabasına değer veren bilinçli cahilleri hedefliyor çünkü bu sefer de yüksek ücretleriyle.