Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Rekabet Kurumu’ndan Google’a ceza!

Ana sayfa / Teknoloji Haberleri

Rekabet Kurumu‘nun Google hakkında yürüttüğü soruşturma sonuçlandı. Soruşturmanın sonucunda ise Google’a ceza açıklandı. Peki Rekabet Kurumu’nun ceza için açıkladığı gerekçeler neler?

Google, Rekabet Kurumu’na savunma yaptı!

Google, Rekabet Kurumu tarafından açılan soruşturma kapsamında savunma yaptı. İşte Google'ın yaptığı savunma!

Rekabet Kurumu‘nun Google LLC, Google International LLC ve Google Reklamcılık ve Pazarlama Ltd. Şti. hakkında yürüttüğü soruşturma sonuçlandı.

Reklam
Reklam

Google’a 93 milyon lira ceza!

Google‘ın mobil işletim sistemi, uygulama ve hizmetler alanındaki uygulamalarının ve şirketin mobil cihaz üretici ile yaptığı sözleşmelerin rekabet kanununa aykırı olduğuna hükmedilerek, şirkete 93 milyon lira idari para cezası verildi. Google’ın itiraz için yargıya başvurması bekleniyor. 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde yargı yolunun açık olduğu, Rekabet Kurumu tarafından belirtildi.

Rekabet Kurumu, verilen cezanın gerekçesini ise şu şekilde açıkladı:

“Google ekonomik bütünlüğünün, cihaz üreticileri ile imzaladığı; Mobil Uygulama Dağıtım Sözleşmelerinde yer alan Google aramanın sözleşme ile belirtilen noktalarda varsayılan olarak atanmasına ve Google arama parçacığının ana ekranda konumlandırılmasına; Google Webview bileşeninin ilgili işlev için varsayılan ve tek bileşen olarak atanmasına yönelik uygulamaları ile Gelir Paylaşımı Sözleşmelerinde yer verilen ve Google aramanın cihazlarda münhasıran yüklenmesini temin eden hükümler yoluyla 4054 sayılı Kanun’un 6. maddesini ihlal ettiğine oybirliği ile karar verilmiştir.”

Peki Android platformunun sunduğu faydalar neler?

Rekabet Kurumu, Google’a ceza verdi. Peki Android ekosisteminin Türkiye’de kullanım oranları ve Türkiye’ye katkıları neler? Daha önce hazırlanan raporlara bir göz atalım.

OC&C Strategy Consultants tarafından gerçekleştirilen ve Kasım 2017’de kamuoyu ile paylaşılan çalışmada, Android platformunun ekonomiye sağladığı katkı ile tüketicilere, girişimcilere, uygulama geliştiricilere ve şirketlere ne gibi fırsatlar sunduğuna yakından bakıyoruz.

Mobil, Türkiye’de internet kullanıcı tabanının gelişmesinde temel itici güç konumunda

2016 itibariyle mobil aboneler içerisinde %68’e ulaşan akıllı telefon sahipliği oranı, 2013’ten bu yana yılda ortalama %92 büyüyerek 2016’da 102 milyon GB’a ulaşan mobil veri trafiğinin en önemli etkenlerinden biri. Bu gelişme, gittikçe artan akıllı telefon sahipliği sayesinde gerçekleşti. Bunda ise en büyük pay Android’e ait.

Yerli üreticilerin modelleri ve uygun fiyatlı alternatifler de Android 

Yerli üreticilerden Vestel, General Mobile ve Casper gibi markaların çıkardıkları modellerle beraber, global pek çok markanın en uygun fiyatlı modellerinden, tepe modellerine kadar Android işletim sistemini kullanan geniş bir ürün yelpazesi bulunuyor. Bu da tüketicinin, teknolojiye ulaşmasını kolaylaştırıyor.

Android’i sadece akıllı telefon olarak da düşünmemeliyiz. Vestel, Arçelik ve Beko gibi yerli üreticilerin Android TV modellerini de unutmamız gerekiyor.

“Android ekonomisi”

Android platformu; tüketiciler, telekom operatörleri, cihaz üreticileri ve perakendecilerin yanı sıra, dijital dönüşüm sürecinden geçen işletmelere ve devlet kurumlarına, dijital girişimlere ile uygulama geliştiricilerin kolay erişebildiği global bir platform.

Türkiye’de Mobil İnternet Ekosisteminin 2016 yılında yarattığı ekonomik değer 103 milyar TL’ye ulaştı. Bu değer, Türkiye GSYH’sinin %4’üne karşılık geliyor ve bununla beraber istihdama da etkisi ciddi seviyede. Android ekonomisi Türkiye’de 600 binden fazla istihdam yarattı.

Tüm mobil internet ekosisteminin yarattığı bu ekonomik değerin 54 milyar TL’sini Android oluşturuyor ve bu da GSYH’nin %2,1’ine denk geliyor. Yani, 2016 yılında tek başına Android tarafından yaratılan değer Mobil İnternet Ekonomisinin %53’üne karşılık geliyor. Android ekosisteminin tek başına yarattığı ekonomik değerin 2023 yılında GSYH’nin %3,5’a çıkarak 192 milyar TL’ye ulaşması bekleniyor.

Siz ne düşünüyorsunuz?

Android’in hem tüketiciler hem de üreticiler hem de geliştiriciler için sağladığı faydalar dünya çapında biliniyor. Bakalım bu ceza ve devamındaki süreç, biz teknoloji severlere neler getirecek?

Peki sizin bu cezayla ilgili yorumlarınız ne? Görüşlerinizi bizimle paylaşın.

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam