Rekabet Kurumu’nun, arama motoru pazarında sahip olduğu hakimiyeti kötüye kullanarak çevrimiçi alışveriş hizmetleri konusunda rakiplerinin faaliyetlerini zorlaştırdığı gerekçesiyle Google hakkında soruşturma başlattığını duyurmuştuk.
Bu kapsamda Google LLC, Google Reklamcılık ve Pazarlama Ltd. Şti ve Google International LLC’nin sözlü savunması alındı. Rekabet Kurumu’nda düzenlenen toplantıda bir araya gelen heyetlere kurul başkanı Ömer Torlak başkanlık yatı.
Rekabet Kurumu, Google’a soruşturma açtı!
Rakiplerinin faaliyetlerini zorlaştırdığı iddiasıyla Rekabet Kurumu Google'a soruşturma açtı. İşte soruşturmanın detayları!Toplanının açılışında, üç şirketten oluşan ekonomik bütünlüğün mobil işletim sistemi ile mobil uygulama ve hizmetlerinin sunumuna ilişkin davranışlarının ve cihaz üreticileriyle imzaladıkları sözleşmelerin rekabeti ihlal edip etmediğinin tespitine yönelik soruşturma açıldığını belirten Torlak, sözü heyete bıraktı.
Google, Rekabet Kurumu’na rekabeti ihlali için savunma yaptı
Basında yer alan bilgilere göre, heyet temsilcisi, soruşturma sonucunda, Google ekonomik bütünlüğünün “lisanslanabilir mobil işletim sistemleri” pazarında hakim durumda bulunduğunu, cihaz üreticileriyle imzaladığı sözleşmelerde yer alan Google aramanın sözleşmeyle belirtilen noktalarda varsayılan olarak atanması ve Google arama parçacığının ana ekranda konumlandırmasına yönelik uygulamanın rekabet ihlali olarak değerlendirilen bağlama uygulamasının tüm koşullarını sağladığını savunarak, bu kapsamda söz konusu ekonomik bütünlüğe idari para cezası uygulanması kanaatine ulaştıklarını aktardı.
Rekabetçi kaygıları önlemek için tüm Mobil Uygulama Dağıtım Sözleşmeleri’ne, Google uygulamalarıyla birlikte rakip uygulamaların cihaza ön yüklenmesinin engellenmediğine ilişkin açık bir hükmün eklenmesi gerektiğini kaydeden temsilci, Google’ın Türkiye’de satışa sunulmak üzere üretilen cihazlarında Android işletim sistemi kullanmak isteyen cihaz üreticileriyle yaptığı sözleşmelerde, lisanslamaya koşul olarak sunduğu Google arama parçacığının ana ekranda ayrıcalıklı yüklenmesi ve Google aramanın varsayılan olarak atanmasına ilişkin şartların sözleşmelerden kaldırılması gerektiğini ifade etti.
Android, ekosistem içindeki tüm paydaşlara fayda sağlıyor
Google adına söz alan Avukat Gönenç Gürkaynak ise Google’ın halihazırda çözüm önerilerinin çoğuna uyum sağladığını belirterek, idari para cezasına hükmedilmesi veya çözüm önerileri getirilmesi için herhangi bir dayanak bulunmadığını öne sürdü.
Android’in ekosistem içindeki tüm paydaşlara fayda sağladığına işaret eden Gürkaynak, “Google’ın başarısının temel sebebi kaliteli ürünlere sahip olmasıdır. Android ancak kullanıcıların Google uygulamalarını tercih etmesi durumunda sürdürülebilir olmaktadır. Android kullanıcılarının yüzde 59’u Android’in inovatif teknolojiler sağlamayı bırakması halinde işletim sistemlerini değiştireceklerini beyan etmektedir.” diye konuştu.
Google Türkiye’nin yaptığı açıklamada ise “Android herkes için daha az değil daha fazla seçenek yaratmaktadır. Güçlü bir ekosistem, hızlı inovasyon ve daha düşük fiyatlar yoğun rekabetin ayırt edici özellikleridir.” ifadelerine yer verildi.
iOS ve Android cihazlar birbirine rakip olarak kabul edilmemeli
Limited Liabilitiy Company Yandex temsilcisi Roman Krupenin ise Apple’ın işletim sistemi iOS ile Android cihazların birbirine rakip görülmemesi gerektiğini vurgulayarak, “Rekabet, dağıtım kanalıyla değil, kaliteyle olmalı. Google her yıl uygulamalarının Apple’a yüklenmesi için 3-4 milyar dolar ödeme yapmaktadır.
Google, yüksek kaliteli görünüm için bu kısıtlamaların gerekli olduğunu savunmaktadır. Bu doğru kabul edilemez. Google, uygulamaların App Store’dan indirilebileceğini söylemektedir ancak arama motoru asla indirilemez.” ifadelerini kullandı. Kurul kararını 12 Eylül’de açıklayacak. Kararın daha erken alınması durumunda Rekabet Kurumu internet sitesinden duyuru yapılacak.