Reklam yönetenlerin kabusu: Geçersiz tıklamalar!

1

Reklamverenlerin dertleri, e-ticaret sektörünün salgın döneminde yükselişe geçmesiyle birlikte arttı. TechInside.com‘da Berkun Meral de bu konuyu mercek altına aldı.

İşte o yazı:

E-ticaret sektörünün salgın döneminde hızlıca yükselişe geçmesi ile birlikte reklamverenlerin de dertleri artmaya başladı. Özellikle Google Ads ürünlerini kullananlar için geçersiz tıklamalar sıkıntı yaratmaya devam ediyor.

Geçersiz tıklama nedir?

Konuyu bilmeyenler için “geçersiz tıklama nedir?” sorusunu yanıtlamakta fayda var. Geçersiz tıklama, daha çok kötü amaçlı yazılımlar ile yapılan ve reklam verenin bütçesinin tükenmesini sağlayan sahte tıklamalardır. Bazı durumlarda, bir reklamın üzerine yapılan birden fazla tıklamalar da geçersiz tıklama olarak kabul edilir. Özetle, bir reklamın maliyetlerini artırmaya yönelik yapılan tüm tıklamalar geçersiz tıklama olarak adlandırılır.

en pahalı 12 telefon

Google, geçersiz tıklamaları saptamak için çok ciddi algoritmalar kullanıyor. Çoğu zaman siz fark etmeden çeşitli kredilerle geri ödeme yapıyor. Fakat bazı durumlarda sistemi aşmayı başaran kötü amaçlı yazılımlar bütçenizin çok kısa bir süre içerisinde tükenmesine sebep olabiliyor.

Dijital reklamların sürekli olarak takip edilmesi gereken bir yapı olduğunu defalarca dile getirmişimdir. Hatta eğer zaman planlamanız yoksa ve 24 saate yayılan bir reklam senaryonuz var ise takibin önemi daha da artıyor. Bir çok reklam veren, reklamlarını bir kere kurduktan sonra haftalık veya aylık periyodlarla verileri incelediği için geçersiz tıklamalar yüzünden ciddi maddi kayıp yaşıyor. Google, her ne kadar size geri ödeme yapıyor olsa da anlık olarak reklamlarınızın durması sebebi ile potansiyel müşterilerinizi kaçırıyor olabilirsiniz. Eğer reklamları çok sık takip eden biri değilseniz ara sıra “Faturalandırma” bölümünden geçersiz tıklama etkinliğine bakmanızı öneririm.

Elbette bazı çözüm yolları var. İlk yol zaten kendi kendine sistemin işlettiği savunma sistemi.

İkinci ve tavsiye ettiğim yöntem ise reklamlarınızı sık sık takip etmeniz. İşinde uzman bir reklam veren, reklamının aşağı yukarı kaç tıklama alacağını, trafiğin nasıl olacağını önceden tahmin edebilir. Reklamınız yayınlandıktan kısa bir süre sonra bütçe problemi sebebi ile duruyorsa, çok düşük maliyetlerle tahmin ettiğinizin üzerinde bir trafik artışı olmaya başladıysa, sık dönüşüm ve yoğun tıklama alan anahtar kelimeden artık dönüşüm almıyorsanız kötü niyetli yazılımların kullanıldığı konusunda şüphelenebilirsiniz. Bu şüphenizi yardım bölümünden yetkililere bildirerek hesabınızda inceleme yapılmasını sağlayabilirsiniz. Benim önerim, şüphelendiğiniz anahtar kelime veya reklamlarınız üzerinde değişikliğe gitmeniz yönünde olur. Örneğin bugün bütçesini 10 dakika içinde tüketen bir anahtar kelimeyi durdurmanız ve hesabın incelenmesini talep etmeniz, ertesi gün yaşayacağınız maddi kaybı önleyecektir. Ayrıca, geçersiz tıklama aldığınız tespit ettiğiniz anahtar kelime veya reklamları revize ederek hedef kitlenizi farklılaştırabilir böylece reklamların devam etmesini sağlayabilirsiniz. Google Ads ekranınızda geçersiz etkinlik sütunlarını aktif etmeniz de sizin konuyu anlık olarak takip etmenize olanak sağlar.

Sonuç olarak geçersiz tıklama gibi bir sorun yaşıyorsanız bu sorunun önüne geçmenin ilk aşaması konuyu fark etmeniz olacaktır. Bu yüzden yönettiğiniz reklamları sürekli olarak izleyin, analiz edin.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version