Pandeminin yaşamımız üzerindeki kısıtlamaları neredeyse tamamen kalktı. Fakat ekonomiye ve de özellikle teknoloji şirketlerine olan etkisi uzun bir süre daha devam edecek gibi gözüküyor. Zira çip, kablo, hammadde ve tedarik krizlerini tetiklediği için birçok şirket dönemsel olarak fabrikalarında kepenk indirmek zorunda kalıyor. Hatta yapılan son açıklamaya göre Oyak Renault da Bursa’daki fabrikasında üretimi durduruyor.
Oyak Renault, üretimi durduruyor: 18 Temmuz’da tekrar açılacak!
Renault ülkemizdeki fabrikalarında üretimi durduruyor. Fakat bu geçici bir durum. Hatta pek çok marka bu tip kesintileri geçtiğimiz yıl içerisinde planladı. Benzer bir şekilde Toyota’da 4 ila 18 Temmuz tarihleri arasında üretimi durduracağını açıklamıştı.
Oyak Renault da buna benzer bir şekilde 25 Haziran ila 18 Temmuz tarihleri arasında tam 24 gün boyunca fabrikalarında üretimi durduracak. Geçtiğimiz dönemde de (18-25 Nisan) birer haftalık benzer kesintiler gördük.
Tehlike kapıda: Renault, Haziran 2022 fiyat listesi!
Fakat o günlerde bu tip kesintilere neden olan sorunların giderek büyüyebileceğini ve birer haftalık değil birer aylık kesintilere sebep olabileceğini söylemiştik. Şimdiyse bu öngörünün doğru çıktığını görüyoruz. Özellikle dünyanın en büyük neon üreticilerinden ve pazarın neredeyse yüzde 50’sine hakim olan Ukraynalı 2 şirketin, Rus işgali sebebiyle süresiz olarak kapanma kararı aldıklarını açıklamalarından sonra aşikar olmuştu.
Tabii TSMC ve Samsung gibi pek çok çip üreticisi, bu duruma hazırlıklı olduklarını ve 2 ila 3 ay süreyle yetebilecek stoklarını depolarında barındırdıklarını açıkladı. Fakat bu sürenin de sonuna geliyor. Bu sebeple özellikle yaz aylarının sonuna doğru hammadde kaynaklı yeni bir kriz başlayabilir.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
Çip krizi varken bu yeni teknolojiler nasıl geliştiriyorlar sonuçta aynı madde değil mi ?. Bakınız (AMD-INTEL-NVIDIA).
Çip krizi falan yok fabrika bayram taliline ve senelik izine çıkıyor
Planlı bir duruş bu üretim sayıları her geçen gün artıyor
Her sene yapiliyor planli durus belki biraz süresi artmistir.
Her yıl fabrikalarda (en azından Sakarya Toyota’da) haberde belirtilen tarihe yakın tarihlerde tüm çalışanlara toplu yıllık izin kullandırılıp fabrika bakıma girer. Yıllık iş planında bu tarihler önceden belirlenmiştir. Çip diye diye piyasanın anasını ağlattılar. Bir aracı eskiye nazaran 2-3 katına satmaya iyi alıştılar.
Çin’in dünyaya oynadığı 2.oyun 3.de yolda
1. Pandemi
2. Çip krizi
3. de Gida krizi
Gelişmiş ülkeler işçilik ve maliyetler ucuz diye birçok fabrikayı Çin’e taşıdı. Çin de işi öğrendi tecrübe kazanıp gücü eline geçirdi. Sonra da dünyaya dirsek gösterdi. 2 yıldır sürekli olarak gıda stoğu yapıyor. Dünya Ayçiçek yağının yarısını stokladağını söylüyorlar.
Uzay mekiği fiyatına araba alınan tek ülke bilin bakalım neresi. A Türkiye bildiniz. Hunharca milletin birini kazıkladığı cennet ama aslında cehennemin yaşandığı ülke.