Araştırmacılar, renkli 3D baskı için doğadan ilham aldı. Yeni yöntem, renkli 3D baskı işlemini çok daha kullanışlı ve basit hale getiriyor. Üstelik bu yöntem, endüstriyel kullanım için hazır.
Doğadan ilham alınan renkli 3D baskı
Günümüzde kullanılan yapısal renklendirme yöntemleri çeşitli dezavantajlara sahip. Pigmentlerin kullanıldığı bu yöntemlerde, toksik malzemeler nedeniyle renkler solabiliyor, malzeme dayanımı azalabiliyor. Ayrıca yapısal renklendirme ile her rengi üretmek mümkün olmuyor.
Avusturya Bilim ve Teknoloji Enstitüsü (IST Avusturya) ve Kral Abdullah Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (KAUST) bilgisayar bilimcileri, yapısal renklendirme için yeni bir yöntem geliştirdi. Araştırmacılar, tavus kuşunun kahverengi pigmente sahip olmasına rağmen, aradaki boşluklarla mavi-yeşil renklere de sahip olmasından ilham aldı.
Geliştirilen bilgisayar modelinde, ilk olarak tersine mühendislik yapılıyor. Kullanıcı çoğaltmak istediği rengi girdiğinde bilgisayar bunu üretmeye çalışmak yerine, doğada bu rengi veren nano yapı modelini oluşturuyor. Otomatik olarak gerçekleşen bu sürecin ardından rastgele oluşturulmuş gibi görünen bir yapı elde ediliyor. Esneklik sağlayan bu süreçte, tasarım araçları kullanılarak farklı renklerde görünün nesneler basılabiliyor. Örneğin; bir yönden mavi, farklı bir yönden kırmızı görünen bir nesne yazdırmak mümkün oluyor.
Bilgisayar grafiklerinin, hem sanal hem de fiziksel görüntüleri kapsayacak şekilde kullanılması bu çalışmayı diğerlerinden farklı kılıyor. Araştırmacılar, yeni yöntemlerinin endüstriyel 3D baskı için kullanılabileceğini belirtiyor. Direkt olarak malzemenin yapısında uygulanan bu renklendirme yöntemi için denemelerin devam etmesi, ardından ticarileşme sürecinin başlaması hedefleniyor.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}