Sony’nin yeni nesil el konsolu PS Vita 22 Şubat itibariyle Avrupa ve Amerika’da oyunseverlerle buluştu. Dokunmatik ekranın yanı sıra arka dokunmatik panele de sahip olan PS Vita, PSP’ye göre çok daha fazla yenilik ve kolay kullanım sağlıyor. Donanım olarak gücünü, daha yüksek kalitedeki grafiklerini saymazsak en öneml iki yenilik daha büyük ekran ve çift analoga sahip olması.
Eğer yeni oyuncuysanız ve daha önce pek konsol deneyiminiz olmadıysa çift analogun anlamını bilmiyor olabilirsiniz. Ancak azıcık bile konsol deneyimi olanlar çift analogun değerini fazlasıyla bilecektir. Özellikle FPS oyunlarının olmazsa olmazıdır diyebileceğimiz bu özellik sayesinde PS Vita’ya çok daha güçlü oyunların ve FPS oyunlarının geleceğini biliyorduk. Bu anlamda ilk FPS oyunuyla, yani Resistance: Burning Skies ile karşınızdayız.
Resistance serisi, PlayStation 3’ün ilk çıkışından beri oyuncuların gözdelerinden biri. PS3’ün çıkış oyunlarından olan Resistance belki de o zaman pek alternatif oyunun bulunmaması ve PS3’e özel olması sebebiyle tutulmuş ve ardından belli aralıklarla yeni sürümleri yayımlanmıştı. Son olarak geçtiğimiz sene Sonbahar aylarında Resistance 3 piyasadaki yerini aldı. Biz de oyunun incelemesini sizlerle paylaşmıştık.
Sony’nin demirbaşlarından
Insomniac Games tarafından geliştirilen Resistance serisi, her zaman Sony ve PlayStation markasına sadık kaldı. Bu yüzden PS Vita’nın da ilk FPS oyunu şerefine yine Resistance serisi ulaştı. Ancak biraz farkla diyip daha baştan bir parantez açalım. Resistance: Burning Skies’ı PlayStation 3’teki 3 oyunun geliştiricisi olan Insomniac Games geliştirmiyor, onun yerine Nihilistic Games bu işi üstleniyor. Yani oyunun tamamen farklı bir yapımcı tarafından geliştirildiğini belirtelim. Fakat yine de hemen panik yapmaya gerek yok, çünkü yapım aşamasının Insomniac Games tarafından bizzat izlendiği ve müdahele edildiği belirtiliyor.
{pagebreak::2}
Gelelim Resistance evrenine. PlayStation 3’teki 3 oyunu da oynadıysanız uzaylı saldırısı sırasında dünyayı bir asker olarak kurtarmaya çalıştığımızı biliyorsunuzdur. İlk iki oyunda Nathan Hale, üçüncü oyunda da Joseph Capelli’yi canlandırdık ve Chimera ismindeki virüsü taşıyan yaratıklardan dünyayı kurtarmaya çalıştık.
Bu sefer işler biraz daha değişiyor çünkü Nihilistic firması, seriye farklı bir bakış açısı katmak amacıyla asker yerine itfaiye erinden olayı bizlere gösteriyor. Tom Riley isimli itfaiye erini yönettiğimiz oyunda klasik bir göreve gider gibi başlıyoruz. Ancak burada yaşanan olaylardan sonra elimize silahı kaptığımız gibi soluğu direnişçilerin yanında alıyoruz. İtfaiyeci olduğumuz için bulunduğumuz ortamda da saygı gördüğümüzü, özellikle direnişçilerin sempatisini topladığımızı da belirtelim.
Çift analog hayat kurtatıyor
FPS türündeki oyunu PS Vita’nın çift analogları sayesinde çok rahat bir şekilde oynayabiliyoruz. Yeni eklenen ikinci analog ile kamera açılarını kolayca yönettiğimiz için oyunun çok zevkli hale geldiğini belirtmem gerek. Resistane: Burning Skies, yine PS Vita’nın dokunmatik ekranını da fazlasıyla kullanıyor. Ancak arka dokunmatik panelin kullanılmadığını da belirteyim.
Toplamda 6 uzun bölümden oluşan oyun, sıkı bir oyunsever için 6-7 saatlik bir oynanış vaad ediyor. Çok fazla olmayan Trophy’ler ile de olayca toplamanızı hatta Platinium Trophy’e de kolayca erişmenizi sağlıyor diyebilirim.
{pagebreak::3}
Oyunda 8, dolaylı olarak da 9 adet silah bulunuyor ve bunların hepsini aynı anda taşıyabiliyoruz. Bullseye ve Carbine gibi normal taramalı tarzındaki silahların yanı sıra Sixeye gibi sniper tarzı silahımız ya da Auger isimli duvarın arkasına ateş eden silahımız da bulunuyor. Her bir silahın ikinci özel silahı da bulunuyor. Kimilerinde bu bomba olurken, Bullseye gibi temel silahımızda ise hedef görevi görüyor. Yani hedefin üzerine tıkladığımızda nerede olursak ya da nereye bakarsak bakalım mermiler sürekli hedefi buluyor. Auger de ise ikinci silahımız bizi koruyan kalkandan oluşuyor.
Oyunun dokunmatik kısmı da ikinci silahlarda devreye giriyor. Tüm silahların ikinci özel silahını ekrana dokunarak aktif ediyoruz. Ekrana dokunarak silahın bombasını atıyor ya da kalkan oluşturuyoruz. Bu yüzden yanlışlıkla dokunmamaya özen göstermeniz gerekiyor diyebilrim. Bu arada el bombası gibi seçenekler de yine dokunmatik ekrandan seçiliyor. Ekranın sağ tarafında mayın, el bombası ve balta işaretleri bulunuyor. Balta haricinde bomba ve mayında işareti tutup istediğimiz yere götürmemiz gerekiyor. Baltada ise tıklamamız yeterli. Bir önceki paragrafta bahsettiğim dolaylı olarak 9 silahın dokuzuncusu da işte bu baltamız. İtfaiyeci olduğumuz için bu balta her daim yanımızda yer alıyor.
Bu arada silahlardan bahsetmişken onları özelleştirebileceğimizi belirtmeden geçmeyelim. Oyun boyunca etraftan, özellikle de saklanmış alanlardan toplayabileceğimiz mavi materyal ile silahımıza iki kategoride toplamda da iki tane özellik ekleyebiliyoruz. Örneğin silahımızın daha uzağa etki etmesini ve daha fazla mermi kapasitesine sahip olmasını sağlayabiliyoruz. Bu anlamda silahımıza istediğimiz özellikleri eklemek, oyunu biraz daha bizim kontrolümüze veriyor diyebilirim.
Etrafı iyi araştırın
Oyun boyunca toplanması gereken Intel’ler bulunuyor. Bunlar birer dosya kağıdı, bir obje veya bir araba olabilir. Hepsini toplamak tabii ki biraz zor, çünkü 6 uzun bölüm boyunca fazlasıyla Intel bulunuyor. Tabii hepsini toplamanın da bir Trophy ile ödüllendirildiğini de belirteyim.
{pagebreak::4}
Resistance: Burning Skies’ın düşman tipleri bir noktadan sonra aynıya bağlasa da yeterli çeşitlilikte diyebilirim. Akrep tarzı yerden saldıranlari normal Chimera’lar, kanatlılar, sniper’lar, büyük yaratıklar gibi çeşitli seçenekler mevcut. Bunlara bir de patlayanlar, bitki tarzında olanlar ve devasa boss’ları da eklersek yeterli seviyeye ulaşmış olduğunu söyleyebiliriz. Zaten oyunda düşman tipi konusunda bir sıkıntı hissedilmiyor.
Grafikler konusunda biraz dikkatli davranmak gerektiğini düşünüyorum. Yani Resistance’ın PlayStation 3 oyunlarıyla karşılaştırıldığında tabii ki yetersiz grafikler ve kaplamalara sahip. Ancak PS Vita’nın 5 inç ekranı için ve bir el konsolu için de son derece başarılı ve yeterli grafiklere sahip diyebilirim. PS Vita çerçevesinde değerlendirecek olursak başarılı diye özetleyebilirim. Özellikle benim gibi bir PSP oyunu satın alıp, Vita’da PSP oyunu oynadıktan sonra Resistance’a geçerseniz mükemmel grafiklere sahip olduğunu bile düşünebilirsiniz.
Sesler konusunda da oyunun başarılı olduğunu belirtelim. Gerek müzikleri, gerek seslendirmeler gerek de efektler ile başarılı çizgisini bu alanda da sürdürüyor. Nihilistic, bu konuda hem Resistance serisi adına hem de PS Vita adına oldukça iyi iş çıkarmış.
Multiplayer modu da bulunuyor
Gelelim oyunun multiplayer moduna. Evet en önemli ayrıntılardan biri de burada yatıyor. PS Vita’da ilk FPS oyunu olmakla kalmıyor, bu harika deneyimi başkalarıyla oynayarak kullanmanızı da sağlıyor. Resistance Burning Skies’ın multiplayer deneyimi, cihaz kablosuz olduğu ve taşınabildiği için biraz daha zevkli diyebilirim. PlayStation 3’teki gibi TV başında tek yerde oturmak zorunda değiliz ve evin istediğimiz yerinde oynamak, hatta gece uyumadan önce bir el oynamak gerçekten zevk veriyor.
{pagebreak::5}
Tabii PS Vita’nın sorunsuz olarak internete bağlanması konusunda internet bağlantınızın kalitesinin son derece önemli olduğunu hatırlatalım. Ben oyunu evimde Turkcell Superonline Fiber internet ile oynadım, 20 Mbit bağlantı hızımda kablosuz olarak sorunsuz bir multiplayer deneyimi yaşadım.
Resistance: Burning Skies, hem kutulu hem de dijital olarak PS Store üzerinden satışa sunulmuş durumda. Kutulu almak isterseniz Sony dağıtımcılığında oyunu, oyun satan birçok mağazadan temin edebilirsiniz. Dijital versiyonu ise PS Vita’da bulunan PS Store üzerinden 122 TL fiyat ile satılıyor. Oyunu online olarak da yani multiplayer oynamak isterseniz de 18.99 TL’ye satılan Network Pass’e sahip olmalısınız. Yani oyunun fiyatı multiplayer oynamak isteyenler için 140 TL civarında.
Bu oyun olmuş!
Belki fiyatı biraz pahalı gözükebilir fakat Resistance: Burning Skies’ın çok başarılı bir oyun olduğunu itiraf etmem gerekiyor. Tüm konsollar içinde son dönemde en zevk alarak oynadığım oyunlardan biri oldu. Başarılı grafikleri, hikayesi ve oynanışına ek olarak muhtemelen istediğim her yerde bu dünyaya giriş yapabilmem, beni bağlayan en önemli unsur. Dediğim gibi uyumadan önce yatakta biraz oynamak bile olduka keyifli. Bu sebeple PS Vita’ya oyun almayı düşünüyorsanız fiyatına çok da aldırış etmeyin derim. PS Vita’nın tüm oyunları arasında ise benim favorim konumuna geldi. El konsolunda FPS oynamanın fikri bile hoşunuza gidiyorsa oyunu almanızı tavsiye ederim.
8/10
Artılar: El konsolunda yeterli grafiklerle FPS deneyimi, her yerde oynayabilmenin keyfi ve akıcı oynanış.
Eksiler: Hikayenin kısa olması, multiplayer modunun pek de yeterli olmaması, ekstra Network Pass ile satılması.
niye yazmiyorsunuz multiplayer oynamak icin nat type 2 gerekiyor?herseyi yaptim ama vita nat type 2 ye gecmiyor ve buda oyunu multiplayer oynamak icin imkansizlastiriyor…:((
Oyunu bu sabah bitirdim, oyuna fazla zaman ayıramadığım için toplamda 3 gün sürdü. Fakat şunu diyebilirim ki oyun bir KILLZONE değil veya bir HALF LİFE değil ancak PSVİTA’da oynarken ciddi anlamda keyif alıyorsunuz. Silahları geliştirebilme özelliği de cabası. Bazen DEADZONE olan oyunumuz kimi zaman DELTA FORCE moduna bile giriyor. Hatta yakın temaslarda balta ile vurduğumuz da bir PUNISHER bile olabiliyor.(Animetik bitirişler
Sonuç olarak 8/10 verdiğim bu oyun yılların oyuncusu olarak beni bir sonra ki çıkacak olan seriyi de oynamama zorluyor resmen.
İyi günler dilerim. (PS ID:feci61)