Resmi kurumlar yerli yazılıma geçiyor!

38

Geçtiğimiz günlerde Albayrak Medya Grubu, yapmış olduğu açıklamayla yerli yazılım Pardus’a geçeceğini duyurmuştu. Yapılan bu açıklamanın ardından şimdi de resmi kurumlar yerli yazılım Pardus için geçiş çalışmalarına başlayacak.

Resmi kurumlar Pardus için hazırlıklara başladı!

Yerli helikopter uçuş için gün sayıyor!

Yerli yazılıma geçiş yapacak olan Yeni Şafak gazetesinin ardından, resmi kurumlar da milli yazılımı tercih edecek. Yerli işletim sistemini ticarileştirme çalışmalarında bulunan HAVELSAN, gönül rahatlığıyla yerli yazılıma geçiş yapacağını açıkladı.

Yapılacak olan bu hamleyle birlikte milli yazılım kamu kurumlarında ve belediyelerde kullanılabilmesi için geliştirilecek. HAVELSAN Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay yapmış olduğu açıklamayla ”Ürünü önce biz kullandık, şimdi kamu kurumlarına öneriyoruz. Belediyelerin yanı sıra, bankacılık, enerji gibi kritik altyapılarda mutlaka millileştirilmiş yazılımımız kullanılmalı.” açıklamasında bulundu.

Pardus

En kapsamlı geçiş ise Kahramanmaraş Belediyesi’nden geldi. 2 bin bilgisayarın yerli yazılıma geçtiğini belirten belediye başkanı, yerli yazılımın yaygınlaştırılması için çalışmaların tüm devlet kurumlarından geçerliği olacağının da altını çizdi. Siz, yaşanan bu gelişmeler hakkında ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi yorum kısmından aktarabilirsiniz.

38 YORUMLAR

  1. Evet olması gereken bu. Ancak bu çok daha önceden planı, programları ve altyapısı ile hazırlanmalıydı. Neyse inşallah bundan sonrası daha iyi olur.

  2. Valla 10 kuruşluk windows yazılım cd lerine bu zamana kadar 600-700 tl gibi fiyatlar ödedik yani bizleri apaçık sömürürler iyisiyle kötüsüyle pardus yazılıma toplum olarak destek verirsek bireysel ve toplumsal olarak çok büyük miktarlardaki paramız cebimizde kalacak

  3. 2010 yılında Uşak Üniversitesini ziyaret etmiştim. Orada herkesin kullanımına açık bilgisayarlar Pardus’tu. Ben de 2 yıl Pardus kullandım. Kararlılığı geliştirilmeli. USB belleğimdeki Virüsleri çok rahat ve dosya kaybı olmadan temizleyebiliyordum. Bir kaöu çalışanı olarak kamu kurumlarında yapılan işler belirli ve sınırlı. Kamu ihtiyaçlarını karşılayacaktır.

  4. Pardus yıllardır var. Kullanım oranı ne yazıkki oldukça düşük. Bedava olduğu için pek cazip gelmiyor sanırım. Ücretli olup hele bir de crackleme işlemi oldu mu yazılımın kullanmayan kalmıyor. Pardusun üzerinde çok iyi çalışılarak evrensel kullanım düzeyine çıkarılması gerekiyor.

  5. bu sayede geliştirilebilir belki. linux tabanlı dağıtımlar stabil olma yolunda iyi adımlar atmakta/attı. Daha güvenli bile olabiliyorlar. ancak güncel programlama dillerine vs kendini uydurmalı. yoksa programı aç kapa işler içinse bir ilerleme değil.

  6. 5 senede sonuç alırsınız diyorum ama 5 sene sonraki Parduslar, her açıdan Windows Seviyesi’nde, Android Seviyesi’nde olur. Çökme vs hiçbirşey olmaz. Gerekli tüm yazılımlar da modifiye edilerek veya sıfırdan yazılarak oluşturulur. Mobil Pardus’un ise, kati surette Open Source Android’ten türetilmesi ve Android Yazılımları’nı kullanabilmesi gerekir. Cyanogenmod gibi. Güvenlik konusunda gerekli önlemler de alındıktan sonra harika bir işletim sistemi ortaya çıkar. Yalnız patent konusu şu anda ne durumda bilemiyorum. Nereye kadar Google’a ait, nereye kadar serbest bilemiyorum…

      • Microsoft boşuna bedava vermiyor, amacı alıştırmak ve kendine bağlamak. Kesinlikle Pardus kullanmamız lazım. Gelecek için çok iyi yatırım olur, ABD ye bağımlı olmayız. Microsoft SAM lisans çalışması adı altında işyerlerine inceleme yapıyor ve bilgi topluyor.

  7. Desktop, mobil, IoT, araç, endüstriyel versiyonlarının yanında işin bir de server boyutu var. Web, depolama, email, dns, xmpp, vpn, sms, fax, voip… Yani işiniz zor! 200 bile az gelir. Tasarımcılar da dahil en az 250 kişiyi istihdam etmeniz lazım! Ne yazık ki Open Source’tan yazılımları ayıklamadan, stabilleştirmeden, modifiye etmeden, geliştirmeden verim alamazsınız. Devlet’in 250 seçkin yazılımcıya maaş bağlayacak gücü yok mu? Buna inanmak mümkün mü? Dört dörtlük bir Pardus Projesi için samimi olmak lazım! TUBİTAK 5 senede bu işin üstesinden gelir ama ödenek lazım. Necdet Yücel gibi gönüllülerle de olmaz bu iş. Pardus Ekibi bir yazılım şirketi yapılanmalı ve yönetilmelidir. TUBİTAK zamanın bu proje için yazılımcı değil, herhangi bir mühendislik diploması olan insanlar alıyordu. Olmaz! Bunları yapmayacaksanız, kullanın Windows’u, Android’i, iOS’u gitsin! Laga luga etmeyin boşuna! Gene de başarılar dilerim…

  8. Driver ları bulabildiler mi ki acaba sonuçta bir gazla geçiş yapıyorlar ne altyapı hazırlığı var ne bu işlerden adam akıllı anlayan elamanları bu geçiş yapan isyeri ve belediyedeki çalışanlara allah kolaylık versin demekten başka bir şey denmez.

  9. Ben uzun zamandır Ubuntu kullanıyorum. Kullanıcısı çok olduğu için herhangi bir sorun yaşadığımda Google araması yaparak kısa sürede sorunu çözebiliyorum. Öncesinde Pardusu denedim ancak Ubuntu daha çok hoşuma gitti. Windows’u hiç aramıyorum. Pardus bu kadar gündeme gelince eminim hızla ilerler. Destek vermek lazım.

  10. Linux açık kaynak kodlu bir yazılım geç bile kalındı devletin buna ödenek ayırması gerekirdi kamu için yetecek bir yazılım oyun ws gibi kullanımlar için ise malesef Windows kullanmak kaçınılmaz

  11. Ben kullandım bir süreliğine PARDUSu ama içeriği çok karmaşık geldi bana. Ne bileyim yaygın kullanılmak isteniyorsa içeriği görsel ve işlevsel yönleri de geliştirilmeli…

  12. Yapilan her is guzeldir. Yeterki engel olmayiniz. Unutmayiniz ki microsoft ta bir ciftci tarafindan yazildi. O zamanda dos vardi. Azim istek ve arzu.

  13. Aslında ille de Pardus olması gerekmiyor. Hatta böyle tutturmak zaman kaybı.. Yeter ki açık kodlu olsun, Linux olsun, hatta kurumlara birkaç dağıtımdan birini tercih edebilecekleri bildirilebilir. O kadar ki örn. şu anda MX Linux hızla yükseliyor, denediklerim içinde en kullanışlısı – yine Debian tabanlı ve üstelik – çok tartışılan ve şüphe duyulan – systemd değil, klasik sys V, hafif, sade, herşey hazır, üstelik Yunan- ABD ortak .. Yani açık kodlu olduktan sonra ille de sil baştan her şeyi ile Türk yapımı olmasının gerekmesi , ille de Amerika’yı baştan keşfetmeye çalışmak ve bunun için zaman kaybetmek gibi.. Bence kamu kurumlarına birkaç dağıtımdan birini tercih etmeleri bildirilerek hemen Linux’a geçilebilir / geçilmelidir.

  14. Ayrıca bu şekilde (hem genel anlamda Linux, hem de özellikle MX Linux ‘un hafifliğinden ve de 32 bit’e destek vermeyi sürdüren / sürdürecek birçok dağıtım olmasından dolayı) kamu kurumlarındaki onbinlerce eski bilgisayar, h,ç masrafsız, gayet rahat çalışmaya devam eder, yazılım için zaten ücret ödenmiyorsa bile donanımdan elde edilecek tasarruf ve ayrıca hepsinin güvenliğinin artırılmış olması.. Hem de bedava.. Üstelik hiçbir dapıtımda dil sorunu vs. yok.. Neyi bekliyorlar anlamak mümkün değil.. (İnsanlar Windows’a alışık vs. dense; zaten L. Mint vs. sıradan bir ev kullanıcısı için bile bu geçişi çok kolay hale getiriyor.. )

  15. Bu süper bir haber yanlız pardusun tonla sorunları var bu nasıl olacak başta gürüplar bilmediğimiz birşürü guruplar sisteme kuruluyor. sonra şifre olayı kamuda kurulacak sistem şifresiz girilmez şifre kaldırılmaz herkes şifreylemi uğraşacak, ekran parlaklık sorunları ses sorunları kurulum sorunları yok yok sonra pardusiçin bir koruma yazılımı yok artık hackernerler bunada çare buldu pardusa girebiliyor bilgi sızdıra biliyor tamam zarar veremez ama çalabilir buda büyük sıkıntı yani pardus genel anlamda sıkıntı kurulması bile dert kurarsız sistem sağlıklı çalışmak ilk masa üstünü kurup güncelleyip sonra kuracan birsürü alavera dalavera. zaman kaybı çok

  16. Merhaba,

    Milli işletim Sistemi Pardus, geç de olsa gündeme gelmiş ve bazı kurumlarımızca tercih edilmiş ise bu durum, gerçekten de istendiğinde bir şeyleri başarmak için milli mücadele günlerinde ortaya konmuş ruhun hala içimizde yaşadığını ve Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi muhtaç olduğumuz kudetin damarlarımızda aktığını göstermektedir.

    Bir Elektronik Mühendisi olarak, devletimize önerim hali hazırda yıllardan beri çabalanarak yeterli bir seviyeye gelmiş olan Pardus’un kararlı ve hatasız çalışan versiyonlarını halka tanıtmak için seferberlik ilan etmesidir. Pardus tanıtıldığında ve özendirildiğinde ülkemiz büyük miktarda bir maddi göçün de önüne geçmiş olacaktır.

    Bilgisayarın yoğun kullanıcıları gençlerin talepleri özellikle dikkate alınmalıdır. Takip ettiğim yorumlarda gençler Pardus un oyunları desteklemesini talep etmektedir. Şahsi deneyimlerimde her ne kadar wine ile oyun kurulumu yada Autocad gibi Windows destekli programların kurulumları yapılsa da çalışmadığını bizzat gözlemledim. Bu sebeple gençlerin ve çalışanların en sık kullandıkları Windows tabanlı oyunların ve programların Pardus ile iletişimini sağlayacak hızlı çalışan arayüzlerin yada yamaların Pardusa eklenmesini öneriyorum. Ya da Pardus ve mevcut diğer işletim sistemleri için yerli oyunlar tasarlayacak şirketler kurulması veya mevcutların desteklenmesi sağlanarak dışarı çıkan yerli sermayemizin önüne set çekilebilir.

    Pardus’u bütün evlerimizde ve işyerlerimizde görmek dileğiyle…

    İsmail Uyanık

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version