Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net

RoboBee suya girip çıkabiliyor!

Ana sayfa / Popüler Bilim

RoboBee, 2013 yılında tanıtıldığında oldukça sınırlı yeteneklere sahipti. Harvard araştırmacıları 2016 yılında RoboBee üzerinde yaptığı geliştirme çalışmaları ile duvara tırmanabilir hale getirmişti. RoboBee’nin son yetenekleri ise robot arının gelişimini ortaya koyuyor.

Mars motoru rekor kırdı!

Mars motoru testleri kaldığı yerden devam ediyor ve Elon Musk bizleri bilim kurgudan gerçeğe doğru götürüyor. Mars Motoru X3 iyon iticisi rekor kırdı!

RoboBee artık yüzebiliyor

Geliştirme çalışmalarının ardından RoboBee artık su yüzeyinde kalabiliyor, hatta suya girip çıkabiliyor. 175 miligram ağırlığındaki robotta, suyun yüzey gerilimini kırarak su ve hava arasındaki geçişi sağlayabilmek için küçük bir yanıcı motor kullanıldı. Teorik modelleme ve deneysel veriler ile kanat çırpma hızının hava yolculuğu için 200-300 Hz, su için ise 9-13 Hz olduğu belirlendi.

Robot arının havada ve suda hareket edebilmesi iki aşamalı bir sisteme dayanıyor. İlk olarak robot arı su yüzeyine doğru yüzerken suyun üstündeki bir yüzme odasına topluyor. Odacık içindeki bir elektrolitik plaka, suyun oksihidrojene dönüşmesini sağlıyor. Bu da, robotun kanatlarının suyun dışına çıkmasına yetecek kadar yüzme kuvveti sağlar. Odanın içindeki bir kıvılcım yanıcı oksihidrojeni, RoboBee’yi tekrar havaya çıkarmak için gerekli yakıt görevi görüyor.

Bu tür mikrorobotlar yakın gelecekte arama-kurtarma görevleri ve araştırma-inceleme çalışmalarında kullanılabilir. Robotların farklı ortam koşullara uyum sağlayabilmesi de bu zorlu görevlerde kullanılabilmesinin önünü açıyor. Çok işlevli robotlar yakın gelecekte birçok alanda bizlere yardımcı olacak. Aşağıdaki video ile RoboBee’nin yeteneklerini izleyebilirsiniz.

Robot arı hakkında ne düşünüyorsunuz?

 

Yorum Ekleyin