Harvard Üniversitesi’ndeki araştırmacılar 2015 yılında “Dünyanın en küçük drone’u nasıl olur?” sorusuna cevap niteliğindeki RoboBee’yi tanıtmışlardı. Bir böcek boyutunda olan ve üzerindeki kamera sayesinde uçuş sırasında görüntü kaydı gerçekleştirebilen cihazın yeni versiyonu RoboBee X-Wing tanıtıldı.
Önceki modelde yer alan iki kanadın aksine artık dört kanada ev sahipliği yapan mini robotun sunduğu en büyük yenilik artık herhangi bir güç kaynağına ihtiyaç duymadan kendi kendine uçabiliyor olması.
İstanbul’da drone yolcu uçağının üzerinden geçti!
Drone'lar ile meydana getirilen tehlikeli olaylara,Sabiha Gökçen Havalimanı yakınlarında bir yenisi daha eklendi. İstanbul'da drone yolcu uçağının üzerinden geçti.RoboBee X-Wing kendi kendine uçabiliyor!
Kanatlarda yer alan mini güneş panelleri sayesinde güneşten alınan enerji ile uçabiliyor. Kanatlar üzerinde yer alan solar hücreler 5 volt elektrik üretiyor ve küçük bir transformatör sayesinde 200 volt elektriğe dönüştürüyor.
Bu sayede aktüatörler bir böceğin kasları gibi bükülüp, büzüşüyor. Böylece robotun kanat çırpma hareketi meydana geliyor. Tabi, bu böcek robotun herhangi bir güç kaynağı olmadan uçabilmesi için doğrudan güneş alması gerekiyor.
Güneş ışığının kesilmesi halinde sadece bir veya iki saniye boyunca uçabildiği görüldü. Bu nedenle karanlık ortamlarda uçabilmesi için bir güç kaynağına yani bataryaya ihtiyacı var. Tabi, bu RoboBee X-Wing’i oldukça ağırlaştıracak.
Araştırmacılar yüzde 25 daha büyük bir model üzerinde çalıştıklarını ve bunun güneş enerjisinde 1.5 kat daha fazla yararlanabildiğini belirtiyorlar. Son olarak kanatlı robotların, pervanelilere göre daha çevik ve manevra kabiliyetli olduğunu belirtmeliyiz.
trafo kullanıldığını zannetmiyorum