Harvard araştırmacıları, robotik kol çalışmalarında bir bitkiden ilham aldı. Geliştirilen robotik kol, zarar vermeden hayvanları yakalayabiliyor.
Robotik kol ile canlı incelemesi
Harvard’dan Wyss Institute’teki araştırmacılar, deniz hayvanlarını yakalayabilmek için bir robot kol geliştirdi. Çok hassas bir şekilde çalışan bu robot, parmakları aracılığıyla yakalama işlemini yapabiliyor. Robot kolun parmaklarının tasarımda, pental yani taç yapraklarının yapısından ilham alındı.
Renkli röntgen dönemi başlıyor!
Oldukça basit bir çalışma sistemine sahip olan robotta, tüm eklemli yapıyı hareket ettirmek için sadece bir tane motor kullanılıyor. Üzerinde kameralar ve sensörler bulunan robot, canlıya yaklaştığında kıskaçlarını kullanarak ona zarar vermeden yakalayabiliyor. Geliştiriciler robot kolun, sadece ahtapot ve denizanası gibi ekstra yumuşak canlıları yakalamakta başarısız olduğunu belirtiyor.
700 metre derinlikte başarılı bir şekilde test edilen robot, 11 km derinlikteki basınca dayanabilecek özelliklere sahip. Robotun, deniz canlıları üzerine araştırma yapan biyologlara yardımcı olması ve farklı canlı türlerinin incelenebilmesi hedefleniyor.
Robot kol şu an için sadece hayvanları yakalayıp, tutabiliyor. Araştırmacılar gelecekte robot kol aracılığıyla inceleme yapılabilmesini hedefliyor. Örneğin; yakalanan canlının, 3D tarayıcılar ile 3D modelinin çıkarılması, ek olarak DNA analizleri yapılabilmesi öncelikli hedefler arasında yer alıyor. Aşağıdaki video ile robotun nasıl çalıştığını görebilirsiniz.
Eurur
Hayvanlari zarar vermeden yakalasa ne olur. Yakalayip uyutuyorlar hayvanlari genelde. Ama bu olay Turkiyede yapilsa ortalik velveleye verilir.