2011’de Japonya kıyı şeridinin bir bölümünü tsunami vurmuş ve bu felaket 18.000’den fazla insanın ölümüyle sonuçlanmıştı. Tsunami, Çernobil’den bu yana meydana gelen en ciddi nükleer kazayı tetiklenmiş, Fukuşima nükleer santrali kazası ile atmosfere radyoaktif madde salınmıştı.
Küçük güneş balığı
Kazada hasar gören reaktör parçaları halen sızıntıya neden olmakta. İnsanların ulaşamadığı bölgeyi robotlarla temizlemek için Toshiba ve bir takım araştırmacı su altı robotu geliştirdi. Nükleer santralin sular altındaki kısımlarını keşfetmek için kullanılacak olan robot “küçük güneş balığı” olarak adlandırılıyor.
Ortalama bir ekmek boyutundaki robot, kuyruk kısmındaki pervaneleriyle manevra yaparak, iki kamerası ve radyasyonu ölçmek için dozimetresi ile veri toplayacak. Bir veri kablosu, robot ile takım arasında sürekli bağlantı kurarak yakalayabilecekleri herhangi bir resim veya veriyi dışarıdaki ekibe gönderecek. Robotun reaktöre ulaştıktan sonra verileri toplaması ve zarar gören santralden radyoaktif atığın çıkarılması hedefleniyor.
Küçük robot, araştırmacılar için umut vaad ediyor olsa da, daha önce gönderilen robotlar reaktörlere sıkıştı, radyasyon seviyeleri yüzünden saniyeler içinde bozuldu.
bu mavoi yazilar yüzünden hiç bir şeyler anlamadim haberden
O depreni canlı izlemiştşm tv den 2011 yılında oldu.japonya nükleer sızıntı konusunda çok yavaş
Keşke bizim ülkemizde de tehlikenin farkına varılsa ve bu yanlıştan dönülse. Nükleer gerçekten çok sıkıntılı.. Hadi ucuz falan dediler millet olsun dedi de geçen gün bir haber çıktı Türkiye'de Akkuyu Nükleer Santralinde üretilecek elektrik ucuz değil aksine normal elektrikten 2 kat daha pahalı olacak. Ben ne anladım bu işten? Yapan ve işletecek olan Rus bir şirket. Nükleer atıklardan etklienen biz ve ülkemiz, çevresi falan filan etklinecek bizim ülkemiz, Allah korusun yarın öbür gün bir tehlike olduğunda etkilenecek olan yine biz ve bizim ülkemiz ama parayı götüren Rus şirket! ve biz o elektriği 2 kat daha pahalı kullanacağız. Çok saçma..