2011’de Japonya kıyı şeridinin bir bölümünü tsunami vurmuş ve bu felaket 18.000’den fazla insanın ölümüyle sonuçlanmıştı. Tsunami, Çernobil’den bu yana meydana gelen en ciddi nükleer kazayı tetiklenmiş, Fukuşima nükleer santrali kazası ile atmosfere radyoaktif madde salınmıştı.

Dört tekerlikli uçan araba: AirQuadOne

Küçük güneş balığı

Kazada hasar gören reaktör parçaları halen sızıntıya neden olmakta. İnsanların ulaşamadığı bölgeyi robotlarla temizlemek için Toshiba ve bir takım araştırmacı su altı robotu geliştirdi. Nükleer santralin sular altındaki kısımlarını keşfetmek için kullanılacak olan robot “küçük güneş balığı” olarak adlandırılıyor.

17-06/17/nukleer-robot-shiftdelete.jpg

Ortalama bir ekmek boyutundaki robot, kuyruk kısmındaki pervaneleriyle manevra yaparak, iki kamerası ve radyasyonu ölçmek için dozimetresi ile veri toplayacak. Bir veri kablosu, robot ile takım arasında sürekli bağlantı kurarak yakalayabilecekleri herhangi bir resim veya veriyi dışarıdaki ekibe gönderecek. Robotun reaktöre ulaştıktan sonra verileri toplaması ve zarar gören santralden radyoaktif atığın çıkarılması hedefleniyor.

Küçük robot, araştırmacılar için umut vaad ediyor olsa da, daha önce gönderilen robotlar reaktörlere sıkıştı, radyasyon seviyeleri yüzünden saniyeler içinde bozuldu.