Teknoloji günden güne değişiyor, yenileniyor fakat mantık aslında hep aynı: Hayatı daha kolay bir hale getirmek. Bu amaç çerçevesinde de teknolojinin gelişiminde robotlar hep oldu. Dün de oldu, bugün de var, yarın da olacaklar. Asimo’dan mutfak robotuna kadar hayatımızın çoğu alanında gerek dijital gerek fiziksel olarak var olan robotlar, salyangozlarla daha akıllı olacaklar.
Sussex Üniversitesi’nde yapılan araştırmalarda robotların nasıl daha akıllı hale getirilebileceği üzerinde çalışılıyor. Bu araştırmalar çerçevesinde salyangozların karmaşık kararları çözmek için sadece iki adet beyin hücresi kullandığı ortaya çıktı.
Biri pişirmiş biri yemiş
Salyangozlar üzerinde yapılan deneylerde bir hücrenin açlık durumuna karar verdiği, diğerinin ise yemeğin yakında olup olmadığını söylediği keşfedildi. Beyin aktivitesini ölçmek için salyangoz üzerine elektrotlar yerleştiren bilim adamları, araştırmaları sonucunda buradan yola çıkarak robotları daha akıllı hale getirmenin mümkün olabildiğini düşünüyorlar.
Ne kadar enerji kullandıkları da bulundu
Baş Araştırmacı Prof. George Kemenes, bu araştırma sayesinde salyangozların karmaşık bir karar vermek için ne denli efor ve enerji harcadıklarını da görmüş olduklarını sözlerine ekledi. Yemek arayışının ve tüketiminin karmaşık ama amaç odaklı bir davranış olduğu belirtilirken, sadece iki hücresini kullanan salyangozun bile bu konuda nasıl tepki verdiği yapay zeka alanında bayağı katkı sağlayacak gibi görünüyor.
:: Robotların geleceğini nasıl görüyorsunuz?
korkuyorum akıllanmalarından
Mantikliymis
salyangoza bira verdiğinizde mala bağlaması hangi beyin hücresinin sapıtması ile oluyor ? demekki 2 beyin hücresi de olsa sadece yemek yeme ve karar vermeden ibaret değil. İçme ve sevişme arzusuda olduğu çok açık.