Robotları insan yapan teknoloji Türkiye’den çıktı

5

Robot teknolojilerine olan yatırımlar uzun yıllardır devam ediyor. Her ne kadar bundan yıllar önce, robotların bizi ele geçireceği iddiaları ortaya atılmış olsa da, 2019 yılı itibariyle henüz böyle bir şey söz konusu değil. Ancak, bu robotların insanlaşmadığı anlamına gelmiyor. Robotları insanlardan ayıran bazı önemli noktalar var. Bunların başında dokunma hissi geliyor. Doç. Dr. Utku Büyükşahin tarafından geliştirilen bir teknoloji ise bu sorunu ortadan kaldırıyor. Robotları insan yapan teknoloji ile robotlar insanlardan daha iyi hissedebilecek.

Drone karşıtı İHA

Robotlar dokunma hissi ile gelecek

Koç Holding’in Japon Mitsui Grubu ve Koç Üniversitesi ortaklığında faaliyet gösteren teknoloji yatırım şirketi Inventram, insanın 5 duyusundan bir tanesi olan dokunma duyusunu robot ve cihazlara kazandıran “Sensobright” yatırımını küresel pazarlarla buluşturmaya hazırlanıyor. Teknoloji, 5,2 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirildi.

Sensobright Yönetim Kurulu Başkanı ve CTO’su Doç. Dr. Utku Büyükşahin imzası taşıyan teknoloji, robotlara ve makinelere dokunma duygusunu hissettiriyor.

Koç Holding Turizm, Gıda ve Perakende Grubu Başkanı Tamer Haşimoğlu, bilim insanı Doç. Dr. Utku Büyükşahin ve Inventram Genel Müdürü Cem Soysal’ın katılımıyla düzenlenen basın toplantısında bu yeni teknoloji basın mensuplarına tanıtıldı.

Erken aşamadaki bu keşfin uzun soluklu bir teknolojiye dönüştürülmesi, dünya çapında patentlenmesi ve ikinci aşama yatırım fazına geçmesini ise Inventram gerçekleştirdi. Düzenlenen basın toplantısında yeni teknoloji ile ilgili konuşan Inventram Genel Müdürü Cem Soysal, Türkiye’nin teknoloji ihracatçısı konumuna gelmesine katkı sağladıklarının altını çizdi. Bu anlamda teknoloji koleksiyonerliği yaptıklarını söyleyen Soysal şirketin aslında bir stratejik yatırımcı olduğuna değindi.

NASA’nın da ilgisini çeken bu teknoloji ile teknolojiden sağlığa, savunma sanayinden otomotive kadar birçok farklı sektörde yenilikler yapılabilecek. Teknoloji şimdiden NASA‘nın da dikkatini çekmiş durumda. Sahip olduğu düşük güç tüketimi sayesinde uzay çalışmalarında avantaj sağlayacağı söylenen teknoloji, üzerinde sinir hücreleri barındırıyor.

Bu teknoloji ile birlikte insan dokunma duyusunun patenti de 22 ülkede alınmış durumda. Bu ülkeler arasında Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve Japonya da yer alıyor.

Toplantıda teknoloji hakkındaki teknik bilgileri Doç. Dr. Utku Büyükşahin verdi. İnsan parmak ucunun her santimetre karesinde  241 sinir hücresi bulunduğunu söyleyen Büyükşahin, yeni teknolojinin her santimetre karesinde 256 sinir hücresi bulunduğuna dikkat çekti. Bu da robotların parmaklarının insanlardan daha hassas olduğunu gösteriyor.

Bu teknolojinin robotların dokunma duyusu kazanması yanı sıra birçok alanda kullanılabileceğini belirten Doç. Dr. Büyükşahin, konuyu şöyle açıkladı; “Şu an ‘Dokunma Hissine Sahip Yapay Deri’ olarak adlandırdığımız bu teknoloji, robotların dokunma duyusu kazanması yanı sıra birçok alanda kullanılabilir. Örneğin, tıp alanında cerrahi uygulamalarda, ameliyat gereçlerinde, ameliyat robotlarında; trafikte otonom araçlarda; mayın tarama robotları ve enkaz altından canlı çıkartılması gibi yüksek hassasiyetli algılamaya ihtiyaç duyulan her yerde robotlar bu teknoloji ile çalışabilecek.

Büyükşahin konuşmasını “Bir robotun elini kapladığımızda elini yönlendirdiği objenin 3 boyutlu taramasını yapıp imalata hazır datasını oluşturabilir, bir aracın çevresinin anlık olarak 3 boyutlu haritasını çıkartabilir, ameliyat robotlarına bir cerrahın binlerce kat üzerinde çözünürlükte dokunma duyusu sağlayabiliriz. Biz teflon gibi bir ürün bulduk, kullanılacak alana göre şekillendirilmesi gerekiyor” diyerek tamamladı.

Falling Walls Venture’a Sensobright’ın bu teknolojisiyle 2019 yılının dünya çapındaki en önemli 25 bilim adamından biri olarak seçilerek davet edilen Doç. Dr. Utku Büyükşahin, bu teknolojiyi Kasım ayında Falling Walls Venture’da dünya bilim insanları ve yatırımcılar ile paylaşacak.

5 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version