Türkiye’nin ilk kısa menzilli balistik füzesi TAYFUN dün ikinci test fırlatışını yaptı. Türkiye’nin savunma sanayisi için önemli bir yer tutan TAYFUN test fırlatışını başarıyla tamamladı. TAYFUN savunma sanayinin yanında uzay yolculukları adına da büyük bir önem arz ediyor. İşte Türkiye’nin ilk kısa menzilli balistik füzesi ROKETSAN TAYFUN ve test fırlatışı ile ilgili detayları…
Atmosferi aşmak adına büyük deneyimler TAYFUN projesinde!
ROKETSAN tarafından geliştirilen TAYFUN Türkiye’nin ilk kısa menzilli balistik füzesi olma unvanını elinde tutuyor. Roket balistik olması ile fırlatıldıktan sonra hedefe gidişinde ciddi hızlara çıkabiliyor. Buna dayanak olarak yapılan ilk test fırlatışı verilerini verebiliriz.
18 Ekim 2022 tarihinde paylaştığımız test haberimizde TAYFUN füzesi için “561 kilometre uzaktaki hedefini saatte 4.428 km/s hıza ulaşarak yalnızca 458 saniyede vurdu” ibaresine yer verdik. Burada yer alan 4 bin 428 km/s ibaresi aslında atmosferi güvenli şekilde aşmak için de gerekli olan gücü belirtiyor.
Bu sebeple TAYFUN proje bakımından savunma sanayinin yanında Türkiye’nin ilk uzay yolculuğu için de büyük deneyimler barındırıyor. Ayrıca yine aynı haberde test fırlatışında füzenin 90+ kilometredeki irtifaya kadar yükselip hedefini vurduğunu belirttik. 90 kilometrenin üzerindeki irtifaların uzay sınırı sayıldığını da hatırlatalım.
Dün yapılan ikinci test atışıysa Rize’de yapıldı. Test verileriyle alakalı bir bilgi paylaşılmasa da uzmanlar testin başarıyla gerçekleştiğini ve TAYFUN füzesinin seri üretim adına hızlı şekilde yol aldığını belirtti. Füzenin diğer özelliklerine gelirsek en başta bunun bir kısa menzilli balistik füze olduğunu belirtmemiz gerekli.
TAYFUN bir kara aracından fırlatılabiliyor. İlk testinde 8×8 özellikteki BMC 525-44 askeri araç kullanıldı. Yapılan ikinci testte de fırlatış aracının aynı olduğu düşünülüyor. 800 kilometreye kadar menzil imkanı sunan TAYFUN tam anlamıyla bir yok et füzesi diyebiliriz. Füze ilk yapılan testlere de bakıldığında çalışma mantığı olarak önce uzay sınırına kadar yükselip daha sonrasında hedefine kitleniyor ve hedefe doğru gitmeye başlıyor. Tırmanış irtifasının da hedefin konumuna göre değiştiği belirtiliyor.
Peki siz ROKETSAN TAYFUN ile ilgili neler düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar bölümünde belirtmeyi unutmayın…
Harika emeği geçenlere teşekkür ederiz
Savunma sanayimizi çok güçlü hissediyorum gelecege ümütle bakıyorum teşekkürlrr
Yapanların eline emeğine sağlık. Darısı 1000 _ 2000 km menzilli füzelere olsun
Ne düşünecam buna öncülük edip önünü açan devlet büyüğümüz Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a ve mühendislerimize teşekkür ediyoruz