İncelemeye başlamadan önce bazı kavramlara yabancı olabilecek okuyucularımız için birkaç temel kavramı açıklayalım.
Sıra Tabanlı (Turn Based): Komutlarınızı ve eylemlerinizi gerçekleştirdikten sonra sıranızın bittiğini belirttiğiniz ve bu eylemler ile komutların sonuçları ile diğer oyuncuların (bunlar bilgisayar veya gerçek oyuncular olabilir) kendi sıralarını oynadıkları oyun türüne verilen isimdir. Civilization, Might & Magic serileri bu türün efsanevi örnekleri arasında yer alır.
Gerçek Zamanlı (Real Time): Siz komutlarınızı ve eylemleriniz gerçekleştirirken diğer oyuncuların (veya tarafların) da eş zamanlı olarak kendi eylemlerini gerçekleştirdikleri oyun türüdür. Oyuncular bir birini beklemek zorunda değildir. Starcraft, Age of Empires, Command & Conquer bu tarz oyunlara verilebilecek efsanevi örneklerdir.
Nedir bu ROME?
ROME adından da anlaşılacağı gibi Roma dönemini ele alan bir savaş, strateji oyunu. Düşünüp taşınmak, hazırlık yapmak, hızlı strateji geliştirmek ve işleri düzene koyup harita üzerinde büyüyerek gücüne güç katmak isteyenler için tarihi öğeleri içinde barındıran bir oyun.
ROME ilk yayınladığı tarihte sıra tabanlı ve gerçek zamanlı oyun türlerini bir araya getiren nadir melez oyunlardan birisi olarak karşımıza çıkmıştı. Genellikle her iki türün yoğunlaştığı strateji, siyaset, ince hesap ve hızlı karar verme yeteneklerini bir araya topladığı için oldukça beğeni ile karşılanmış ve başarılı satış rakamlarına ulaşmıştı.
İlk oyunun başarısı üzerine devamı olan ROME II daha iyi grafikler, geliştirilmiş oyun detayları ve daha yüksek seviyede bir deneyim sunmayı vadederek geçtiğimi yıl Eylül ayında piyasaya sunuldu. Maalesef verdiği sözleri pek yerine getiremedi zira daha iyi grafikler, daha fazla detay oyunun daha yavaş çalışmasına ve özellikle yapay zekânın yetersizliği yüzünden oyun severlerin ciddi eleştirilerine maruz kalmıştı.
Aradan geçen bir yılın ardından yapımcı The Creative Assembly dersini çalışıp tekrar karşımıza çıktı. Oyunu tekrardan paketledi, adını değiştirdi, ücretli sattığı içerik eklentisi Emperator August Campaign Pack’i içine dâhil etti ve satışa sundu.
Neler değişmiş?
Öncelikle geçen yıl pazara sunulduğunda sıra tabanlı sistemdeki aşırı bekleme süreleri kısalmış. Oyunun gerçek zamanlı savaş motoru optimize edilmiş. Arabirimde bazı düzenlemeler yapılmış. Ben açıkçası bunları oyunun satışa sunulduğu dönemde zaten yapılmış olması gereken şeyler olarak görüyorum. Yapımcı acele ile pazara sunduğu oyuna çeki düzen verip tekrar pazar sunmuş olay bundan ibaret.
Oynanır mı?
Ben hem sıra tabanlı hem de gerçek zamanlı strateji oyunlarını seven biriyim. Ama gerçekçi olmam gerekirse bu oyunu pek sevemedim. Ne sıra tabanlı ekranlar bana bir Civilization V keyfi verdi ne de gerçek zamanlı savaşlar yeterince akıcı ve heyecanlı oldu.
Kocaman birlikleri sağa sola göndermek, bunu yaparken de tüm birliklerin bir birine üstünlüğünü en ince detayına kadar tonla matematiksel parametreyi göz önüne almak (tamam biraz abartmış olabilirim) biraz itici geldi bana. Ama buna rağmen bu oyunu deli gibi oynayan milyonlarca insan var. Öyle olmasa Metacritic Notu 76 olmazdı.
Oyun sabit diskinizde yaklaşık 25 GB yere ihtiyaç duyuyor. 3 DVD’den kurulum yaptıktan sonra Steam’den 2 GB’a yakın daha dosya çekiyor. Ayrıca grafik motoru sağlam bir bilgisayar istiyor. Ben oyunun başlangıcında Extreme grafik detayları ile çok yavaşlama görmedim ama muhtemelen bunun arkasında AMD A10-5800K işlemcim, 8 GB Ram ve AMD HD 6850 ekran kartım yatıyor. Her neyse zaten oyunun optimize edildiğini söylemiştim ama günün sonunda iyi bir sisteminizin olması şart.
Evet, sistem gereksinimleri çok ama grafikler güzel. Buna diyecek bir şey yok. Gerçek bir Roma dönemi savaşını film seyreder gibi içine girip yönetmenizi sağlayan başka oyun yok.
Güzel Haber
Oyunun Steam üzerindeki satış fiyatı yaklaşık 60 dolar. Oysa Türkiye’de Teknosa da 70 liralık satış etiketi var. Kısacası oyun Türkiye’de oldukça ucuz. Neredeyse yarı yarıya diyebiliriz. Üstelik sesler değil ama tüm arabirim ve altyazılar Türkçe ki bu tarz oyunları sevenler için detaylar arasında kaybolmamak adına bu güzel bir özellik.
Alalım mı?
Kendinize bu tarz oyunları sevip sevmediğinizi iki kere sorun. Hatta üç kere sorun. Çünkü bu FPS gibi oturup 1-2 saat oynayıp sonra da ara verebileceğiniz türden bir oyun değil. Başında saatlerce süre geçirmeniz, sıra tabanlı oturumda sabırlı olmanız ve gerçek zamanlı savaşlarda ise sıkı kafa yormanızı gerektiriyor.
Eğer güçlü bir sisteminiz varsa, bu tarz oyunları seviyorsanız, fiyatını da göz önüne alarak size keyif verebileceğini söyleyebilirim. “Ahmet Abi sen onu bunu bırak, sen ne yapardın?” derseniz ben olsam 24 Ekim’de başlayacak Civilization Beyond Earth macerasına katılırdım. Ama Civilization serisinde gerçek zamanlı savaş yok, bunu göz ardı etmeyin.
Son Sözler
Oyunun Artıları: Genişletilmiş içerik, optimize edilmiş motor, daha detaylı politika ve bina sistemi. Türkiye’de ucuz satış fiyatı.
Oyunun Eksileri: Yapay Zekâda hala sorunlar var. Güçlü bir sisteme ihtiyaç duyuyor. Sadece bu türü sevenlere hitap ediyor.
muhteşem bir oyundur…
incelemeyi yapan arkadaş galiba daha önce totalwar serilerini pek oynamadı zira totalwar serilerinin hepsi birer başyapıttır neden derseniz piyasada başka strateji oyunu kaldımı? aoe desen 2007 den beri yok ama totalwar serisi sürekli güncelleniyor. yapay zeka demişsiniz de en zor seviyede oynamayı denedinizmi? nedense bana biraz yanlı bir inceleme olmuş gibi geldi. totalwar serisini sevmeyebilirsiniz rome 2 gerçektende heleki son dlc ler ve güncellemeler ile şuan için olmuş durumda. yeterlimi? hayır bakalım attila da neler yapacaklar.
harika bir oyun ancak yapımcılar bu sefer uzun soluklu bir oyun yapamamış maalesef.İlk romeda her devleti birbirinden ayıran çok önemli özellikler vardı bunda ise birçok devlet sanki aynı gibi.Oyunu sadece roma,sparta ve mısır ile bitirebildim.Öbüründe ise hangisiyle başlasam yeni bir macera gibiydi.
İ5 2430m ve gt540m(1gb), 8gb ram ile bu oyunu oynayabilir miyim?
on numara bir strateji oyunu bunun ikincisi de ilki kadar güzel