Bugün yani 12.11.2014 tarihi, insanlık için oldukça önemli bir gün. Avrupa Uzay Ajansı (ESA), 67P / Çuryumov – Gerasimenko Kuyruklu Yıldızı üzerine, “Phiale” isimli modülü indirmeyi deneyecek. İlk defa denenecek olan bu girişim, insanlık ve bilim için oldukça önemli.

Rosetta adı verilen uzay aracı, bir süredir 67P Kuyruklu Yıldızı’nın etrafında dönüyor. Rosetta, kuyruklu yıldız üzerinde gerçekleştirebileceği şeyleri araştırıyordu. Araştırmanın sonucunda ilginç bir şeyler bulundu!.

Neden 67P / Çuryumov – Gerasimenko Kuyruklu Yıldızı?

Yapılan araştırmada ilk dikkat çeken nokta, 67P / Çuryumov – Gerasimenko Kuyruklu Yıldızı‘nın çevresindeki manyetik alanın salınımlarıydı. Bu salınımları bir tür şarkıya dönüştürmek mümkündü. Yani durum oldukça ilginçti.

İlk olarak Ağustos ayında Roseta’nın manyotemetresi yoluyla algılanan “şarkının” kuyruklu yıldızın uzaya bıraktığı nötr parçacıklardan kaynaklandığı düşünüldü. Ancak salınımların arkasındaki fiziksel mekanizma, Avrupa Uzay Ajansı’na göre gizemini koruyor.

Philae adı verilen modül, bugün TSİ (Türkiye saati ile) 18:30 civarında yüzeye inmesi bekleniyor. Rosetta’yla Dünya arasındaki mesafe 500 milyon kilometreyi aştığından, sinyallerin kuyruklu yıldızdan bize ulaşması 28 dakika 20 saniyeyi buluyor. Bu yüzden inişten, ancak saat 19:00 civarlarında haberdar olabileceğiz.

Philae’nin iniş yapacağı bölge

14-11/12/26694049.jpg

Proje başarılı olursa ne olacak?

Projenin başarılı olması halinde bilim adamları, ilk kez bir kuyruklu yıldızı çok yakından analiz etme şansı bulacaklar.

Bunun yanında ilk kez dünyadan bu kadar uzak bir uzay görevi, başarıyla sonuçlanmış olacak. Yani imkansız kelimesine karşı insanlık, bir zafer daha kazanacak!…

Canlı Yayın

Eğer siz de bu şahane anı, canlı olarak izlemek istiyorsanız, aşağıdaki videoyu saat 18:30 – 19:00 saatleri arasında izleyin.

:: Uzay bilimleri sizi heyecanlandırıyor mu? Eğer bugünkü operasyon başarıyla gerçekleşirse, sizce bunun geleceğe nasıl bir etkisi olur?