RTÜK internet yayınları kararı ile neler değişecek?

44

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), bugün itibariyle Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre, internet üzerinden yayın yapan platformları denetlemeye tabii tutabilecek. Peki RTÜK internet yayınlarını nasıl denetleyecek? Hangi koşulları yerine getirenler yayın yapmaya devam edebilecek?

Netflix ve BluTV için RTÜK dönemi başladı!

RTÜK internet yayınları düzenlemesi neleri kapsıyor?

RTÜK internet yayınları düzenlemesi neleri kapsıyor?

Yapılan düzenlemeyle birlikte dünyaca ünlü popüler dizi – film platformu Netflix, faaliyetlerine devam edebilmek için Türkiye içinde bir şirket kurmak zorunda. Hali hazırda Hollanda menşeli şirket, RTÜK internet yayınlarının yönetmeliği gereğince şirket kurmanın haricinde lisans başvurusu yapmak durumunda.

Lisans başvurusu yapmayan yurt dışı merkezli firmalar ne yapacak?

RTÜK internet üzerinden hizmet veren yurt dışı menşeli firmaları tespit etmesi durumunda sitesinden ilan edecek. Bu firmalar için 72 saat süre tanıyacak. Dönüş yapılmaz veya lisans başvurusu yapılmazsa söz konusu firmalar hakkında erişim engeli talebi ve suç duyurusunda bulunulacak.

RTÜK düzenlemesi için Netflix’ten ilk açıklama geldi!

Başvuru sonrası ödenecek lisans ücretleri ne kadar?

Yönetmelik kapsamında yayıncı kuruluşun yayın kategorisine göre ödeyeceği ücret değişkenlik gösteriyor. Radyo yayını yapacak bir kuruluşun yayınları yapabilmesi için 10 bin TL ödemesi gerekecek. İnternet üzerinden televizyon yayını yapacak olan kuruluşların ise 100 bin TL lisans ücreti ödemesi gerekli. Son olarak internet üzerinden alışveriş konulu tematik yayın yapacak olan kuruluşların 500 bin TL lisans ücretini ödemesi gerekecek.

Lisans başvuruları kapsamında ödenecek yıllık ücretler ayrıca olacak. Ancak bir firma başvurusunun ardından 10 yıl sonra tekrar yeni başvuru yapmak durumunda kalacak. Son 2 ay kala tekrar lisans yenileme talebinde bulunabilecek ve o dönemin geçerli olduğu ücretleri ödemesi istenecek.

Platformlar yaptığı yayınları bir yıllık süre zarfında paylaşılan dizi ve filmleri kayıt altına alarak toplu bir şekilde RTÜK’e gönderecek. Gerektiği durumlarda RTÜK kendi sistemlerinde de saklama hakkına sahip olacak.

Semboller ile içerik yaş durumu bildirilecek

Televizyonlar üzerinde hali hazırda gördüğümüz genel izleyici kitlesi, 7 artı ve 15 altı izleyemez gibi anlamlar ifade eden semboller dijital platformların yayınlarının başlangıcına dahil edilecek. Mesela ilgili içerik cinsellik içeriyorsa 18+ ibaresi yer alacak.

RTÜK internet yönetmeliğinin bir diğer etkeni ise, yayıncı kuruluşun abone sayısını ilgilendiriyor. Ücretli olarak yayın yapan kuruluşlar her yıl Aralık ayında mevcut abone sayısını RTÜK ile paylaşacak.

Yayın durdurma talep edilebilir

RTÜK internet üzerinden yayın yapan kuruluşun lisans koşullarını ihlal ettiğini tespit ederse, ilgili kuruluşu uyararak doksan gün süreyle yayınını geçici olarak durdurarak, kuruluşa otuz gün süre tanır. Bu sürede kuruluş RTÜK’e bir bildiri ya da düzenleme içeren bir yazı göndermezse lisans hakkını kaybedebiliyor.

Mücbir sebep ile lisans iptali

RTÜK tespit edeceği ve/veya belirleyeceği mücbir bir sebeple ilgili platformun lisansını iptal edebilecek. 19. maddenin 3. Bendine göre ihlal gerçekleştirilen bir içerik tamamen veya dizideki sahnenin kısmi olarak silinmesi durumu söz konusu olabilir. Bunların haricinde ilgili web sitesine erişim engeli de konulabilir. İlgili madde ise şöyle;

“Ancak, teknik olarak ihlale ilişkin içeriğe erişimin engellenmesi yapılamadığı veya ilgili içeriğe erişimin engellenmesi yoluyla ihlalin önlenemediği durumlarda, internet sitesinin tümüne yönelik olarak erişimin engellenmesi kararı verilebilir.”

Madde 21’e göre de çocukların fiziksel, zihinsel veya ahlaki gelişimine zarar verebilecek içeriklerin evebeyn kontrolü sağlayacak tedbirler ile yayınlamasına karar verilmiş durumda.

44 YORUMLAR

  1. İnsanların özgürlüklerine müdahale etmeyi o kadar çok seviyorlar ki ? Behzat Ç muhtemelen oradanda yayından kaldırılır bıraksınlar artık özgür bir toplum olalım izlemeyen izlemesin kardeşim hükümet artık bu kanallardan elini çeksin bari yeter valla yaaa

  2. Bunun olacağı geçen yıldan belliydi. Sanki büyük sürpriz olmuşta bir günde karar alınmış gibi bir hava var. Benim Netflix üyeliğim yok. Yayın politikasını beğenmedim deneme üyeliğinden sonra iptal etmiştim. Bazı yapımlarında büyük sorun var bu gerçeği de görmek lazım.

  3. Sefillerim benim daha öğreneceğiniz çok şey var ama ilk önce özgürlük nedir ve neye göre ne özgürlüktür bunları öğrenin sonra konuşun. İstibdat muhtaçları sizi!

  4. “Kos koca” devletin bu tarz ufak tefek paralar için bu kadar çirkeflik yapmasını anlamıyorum.. Ha denetlemesini yapsın anlarım iyide olur ama şartları zorlamakta gericiliktir.

  5. Televizyonda dünya kadar sahte bal,kimyasal ilaçlar ve sahte ucuz ürün pazarlayan kanallar varken ve bunlar denetlenmiyorken bu karar tuhaf değil mi?

    • Yabancı şirketler ülkemizden milyarları götürsün, biz bir kuruş vergi bile almayalım? Burada maksat yerliliği özendirmek , devletin yaptığı lisans ve şirket kurma zorunluluğu gayet yerinde bir davranış ve bu ücretler tüketiciden çıkmayacak ancak mevcut içeriklere sansür koyulursa, bu durum tartışılır

  6. Tek yönetimlik baya uçuruyor ülkeyi bu Ne demek biliyormusun uz ülke batmak üzere bir delinin beceriksizliginden hergün zam ve yasal hırsızlık

    • ???? yorumunuzu bir kaç kez okudum fakat anlıyamıyorum, “biz” servis sağlayıcılarına ücret ödüyoruz evet doğru çünkü hizmet alıyoruz “Yabancılara” kısmına dikkat çekmek isterim eskiden bu sağlayıcılar Türk şirketleriydi, ama artık değiller neden acaba? Devam edelim..
      Yabancılarda bize ödesin??? sen onlara ne veriyorsun ki sana ödesinler?? onların yaptıkları ürettikleri para harcadıkları dizi ve filmleri izliyorsun diye sana para ödemelerini mi bekliyorsun? Malesef halkımız at gözlüğü takmış gidiyor

    • Şahsen ben bu düşüncenize karşı çıkıyorum birileri sizden farklı düşünüyor diye vatan haini olmazlar, hem bu insanlar RTÜK’ün filmlerin orjinalini bozduklarını bildiği ve istemediği filmleri engelleyeceği anlamına geliyor, “Aile yapısını bozuyor” denen filmlerden daha beterleri televizyonlarda saat 21:00 da başlıyorlar henüz daha çocuklar uyumadan, izlemesi uygun olarak yayınlanıyor üstüne üstlük beğenmedikleri filmleri kaldıracaklar fakat televizyonda 4 tane kadına evli olup sahip olup cinsel arzuları ile yönetilen dizilere ve tecavüzü meşhurulaştıran dizilere izin veriliyor verildi, Yakın zamanlarda çıkan Çukur gibi dizilerin kolluk kuvvetlerimizi küçük düşüren/vasıfsız gösteren dizilere izin verilmektedir. insanların kolluk kuvvetlerine olan güvenini sarsan içeriklere izin vermektedir.
      Buna izin verilmemeli bizim kolluk kuvvetlerimiz sizin televizyonlarda harcıya bileceğiniz kadar küçük değiller!!!

  7. Rtük onu bunu yasaklayacağına internet fiyatlarına el atsın
    Adamlar 100 mbms indirme 50 mbps gönderme 40-45 tl ye veriyor üstelik şehir içi wifi dolaşımı öperatöre gerek kalmıyor ve kyar ediyor bizde 8 mbps daha pahalı ve yasaklarla dolu

  8. Netflix halihazırda rtük akıllı işaretlerini kullanmasa bile yetişkinlik düzeyi ve diğer uyarılarını film başlarken sol üstte gösteriyor. Bu uyarıyı gösterdikten sonra sansürsüz yayına izin vereceklerini umut ediyorum, sonuçta burası internet ve bu içerik ücretsiz bir şekilde sunulmuyor. Bu içeriği talep eden ücretini ödeyerek seyretmek istiyor, rtük e de iki kişi konuşurken üçüncüye düşen şey düşüyor 🙂

  9. bu ülkeden para kazanan herkes bu ülkedeki vatandaşlar gibi gerekli denetimden ve gerekli ücretleri ödeyecek kardeşim bu kadar basit. ayrıca özgürlük diyenlerin çoğu +18 için yırtınıyor.

    herkes vergisini, aylığını ve gerekli lisans ücretini verecek kardeşim. ülkeden milyar dolar götür tek kuruş ödeme yok öyle yağma.

  10. Herkez ağlıyor bunun kullanıcı ile ne alakası var, firmalar bu ülkeden faydalanıyorsa paşa paşa kayıt altına alınıp standartlara uyacak.

  11. Özgürlük kalmadı artık tektip insan tipi olsun istiyorlar ama bir elin parmaklarının bile aynı olmadığını unutuyorlar paramızla mozaik bip ve sansur göreceğiz yazıklar olsun.

  12. Şu forumlarda herşeye kopyala yapıştır cevap veren zeka yoksunlarından bıktım. Hep aynı terane… Bari kıt aklınızı biraz çalıştırın da farklı cevaplarınız olsun. Vergiye kimse laf etmiyor. Ama özellikle SANSÜR için öyle muğlak ifadeler kullanıyorlar ki, Devekuşu Kabare’nin Minik Kuş şarkısı bile birilerine +18 gelebilir. Dünyada, ilk defa Netflix vs. RTÜK tarzı bir oluşumla denetlenecek. Netflix yöneticisi 18 ay evvel bu tip denetlemenin olmasını beklemediklerini, çünkü Türkiye’nin bir Suudi Arabistan, Pakistan veya Afganistan tarzı bir ülke olmadığını söyledi.

  13. Denetim demek sansür demek değildir. Şu korkuları atın artık üzerinizden. Herşeyi böyle uçlarda yaşamak yoruyor sizi. Denetim kardeşim denetim…

  14. Denetim diyen kardesim alkon bardagini sansurleyen zihniyet denetliyecek zaten korkumuz ondan…
    Yayinlanan her icerigi aile geleneklerine uymuyor die sansurleyemezsin ben para vererek izliyorum cinsellikle cinsellik coluk cocugun yaninda sense8 izleyecek halim yok

  15. Özgürlük diye çırpınanların çoğunun derdide +18 :)) Bilmesek inanacağız, burada yapılan yoruma bile tahammülü yok özgürlükte özgürlük diye yırtınıyor. Dizilerin içeriği ile ilgili bir engel geleceğine inanmıyorum. Vergilendirilir ve denetlenir en azından uygun yaş grubunun uygun içeriğe erişmesi sağlanır.

  16. Ne yazik ki 70-80 milyonluk bir ülkeyiz ve ne yazikki baskın tercihler var. Bazıları iyi bazıları kötü oluyor. Denetim konusunda rahatsızlık duyan arkadaşlar anlayış gösterip uyum sağlamaya çalışırsa, içimize fitne ve bölücülük girmez. Zamanla bir orta yol bulunur. Hemen ülkeyi kötüleyip düşmanı sevindirmeyin. Bakın Uber vardı gitti, kötü oldu ve hükümete bir bedeli oldu. Bunlar geçici uygulamalar. Bölünmeyelim.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version