RTX 3080 ve RTX 3090 kapasitör sorunu ile boğuşuyor

15

1 Eylül’de tanıtılan RTX 3000 serisi ekran kartları, oyuncular tarafından büyük bir heyecan ile karşılanmıştı. Geçtiğimiz günlerde ise, satışa sunulan kartların stokları dakikalar içerisinde tükenmişti. Ancak bütün bu iyi haberlerin üzerine, RTX 3080 ve RTX 3090 ekran kartlarının kapasitör sorunu yaşadığı ortaya çıktı. Sorun sebebiyle oyunlarda çökmeler yaşandığı belirtildi.

Konuyla ilgili birçok firma farklı açıklama yaparken, bu durum markaya ve modele göre değişiyor.

AMD Radeon Navi 21 ve Navi 22 özellikleri sızdırıldı

NVIDIA RTX 3080 ve RTX 3090 kapasitör sorunu yaşıyor

NVIDIA tarafından 1 Eylül’de düzenlenen etkinlik sonrası medya ve oyuncular büyük bir beklentiye girerken, işler NVIDIA için gittikçe zor bir hal almaya başladı diyebiliriz. Üst seviye kartlarında bazı sorunlar yaşamaya başlayan kullanıcılar, durumu rapor etmişti. NVIDIA’dan ise henüz resmi bir açıklama gelmezken, üreticiler konuyla ilgili açıklama yaptı.

Soldan sağa NVIDIA yönergesi, Zotac TRINITY ve ASUS TUF tasarımı

Ekran kartı üreticilerinden Colorful, ilk olarak 15 Eylül‘de ters giden bir şeyler fark etti ve durumu resmi olmayan bir şekilde email yoluyla iletti. Kartların satılmasıyla birlikte, oyun esnasında çökme sorunları da ortaya çıkmaya başladı. Bugün gelinen noktada, çökme sorunlarının RTX 3080 ve RTX 3090 kartları için kapasitör sorunu olduğu ortaya çıktı. Ekran kartlarının arkasında GPU voltajlarını filtrelemekten sorumlu olan 6 kapasitör mevcut. Filtreleme ne kadar iyi olursa, kartların yüksek frekanslarda sorunlarla karşılaşma olasılığı da o kadar düşük oluyor.

Sorun ilk olarak, oyun sırasında özel tasarım bir kartın 2.0 GHz saat hızının üzerine çıktığında yaşandı. Herhangi bir uyarı olmaksızın çöken oyun, kullanıcılar şaşırttı. Şu ana kadar bildirilenlere göre, sorunun kapasitör seçimleri yüzünden olduğu belirtildi. Normal şartlarda firmalar, kapasitör tasarımı için NVIDIA’nın yönergelerine göre hareket eder. RTX 3080 ve RTX 3090 içinse POSCAP ve MLCC olmak üzere farklı kapasitör çeşidi mevcut. Kart dizayn edilirken tek bir çeşit kompansatör kullanılabileceği gibi, iki türün kombinasyonu da kullanılabiliyor.

Sırasıyla TRIO X ve VENTUS modelleri

RTX 3080 ve RTX 3090 kartlarında ortaya çıkan kapasitör sorunu için çözüm henüz net değil. Birçok modelde farklı bir tasarım tercih edilmiş. MLCC kondansatörler ucuz ve küçüktür. Ancak çatlamaya ve piezo etkisine karşı eğilimlidir. Ayrıca sıcaklık konusunda sıkıntı çıkarabilirler. POSCAP ise daha büyüktür ve daha düşük voltaj oranlarına sahiptir. Çatlamaya ve piezo etkisine karşı eğilimli olmadıkları gibi, yüksek sıcaklıklarda daha iyi çalışırlar. Ancak yüksek frekanslarda daha kötüdürler.

Konuyla ilgili açıklama yapan EVGA, kendi kartlarında yaşadıkları sorunun POSCAP kapasitörlerden olduğunu belirtti. 6 POSCAP tasarımının gerçek zamanlı dayanıklılık testlerinden geçemediğini belirten firma, mevcut tasarımı 4 POSCAP ve 20’li MLCC kümelerinden oluşan bir tasarım ile değiştirdiklerini belirtti.

Değişen ASUS ROG STRIX ve TUF tasarımları

ASUS ise üretim öncesinde kartlarındaki tasarımı değiştirmiş durumda. GALAX ise sadece 6 POSCAP tasarımını kullandığı kartlarda sorun yaşadığını ve tasarım üzerinde çalışıldığını belirtti. Üreticilerinden Zotac, tüm kartlarında 6 POSCAP tasarımını kullandığını ve ilk olarak sorun yaşayan kullanıcılar ile iletişime geçeceğini söyledi. Colorful’da tasarımda değişikliğe gideceğini belirtirken, INNO3D herhangi bir sorun yaşamadıklarını belirtti.

Tüm bunlara ek olarak, yeni yayınlanan bir güncelleme ile kartların turbo frekans hızlarında kesintiye gidildi. Sorun yaşanan kartlarda geçici olarak bu şekilde çözüm bulunabildi.

15 YORUMLAR

  1. Hahaa nerde o nvıda cılar yıllardır amd kötülediniz amd kartları ısınabilir ama hiç bir oyunda çökme problemi yasamadım ve duymadım kontrolsüz güç güç değildir nvidia 2000 serisi ile 3000 serisi arasında asırı yük gücü var birden bire bu kadar artıs halıyle sorunlarında beraberinde getirdi okadar para ver kart donsun ve çöksün bu cok büyük hata dır bence nvidia adına.

  2. Kıskançlıktan nvidia’yı kötülemeyi bırakın, adamlar şimdiye kadarki en güçlü kartları çıkarttı. Yeni nesile geçerken böyle problemler olması normal, adamlar kimseyi de havada bırakmadılar sorun yaşayanlarla bir bir ilgileniyorlar.

    • Zamanında geforce 9800 gt çıkmıştı almıştım efsaneydi çünkü nvdia nın rakibi yoktu sakin sakin yapıyolarda ve o kart halen elimde hatıra saklıyorum sonrasında en son fiyat olarak çok yükseldiği için gtx 660 ti ve 1060 oc aldım çünkü üstü çok pahalıydı ve 6 ay önce rx5700 e geçtim çünkü nvidia fiyatı uçurdu telefonda iphone gibi oldu bence fiyayını haketmiyor. Tutuşmasa zaten böyle hatalar yapmaz burdan anloyoruz ki amd nvidia yı zorlamaya başladı ve bende amd biranda yükselmek istemiyor yavaş yavaş köşeye sıkıştırıyor. Bir şey pahalı diye iyi değildir biz paramızla alıyoruz. Bir tarafta ederi fiyata razı olan firma. Bir yanda ederinin çok üstünde fiyatı olan firma. Beyin bedava.

  3. bu ekran kartlari seneye cikacakti baktilar rx 5000 seriler stoklari eritiyor karsi hamle yaptilar ama sorunlarla bogusuyor asus cikti sorunlu diyor msi diyoe kullanicilar coil sorunlari aliyor az daha testen gecmesi lazimdi arkadaslar rtx 2000 serisi suanlik en iyisi rx 5000 serilerinde de ufak sorunlar var stabil rtx 2000 serileri hepinize selamlar …

  4. Elektronikci olarak anlasiliyirki ya kapasitorler smd olanlarla degistirilecek bunun icin kartin uzerindeki bord uygun degil o yuzden spesifik bir parca tasarlanacak yada ilk seriler geri toplanacak yeni serilerde sikinti yok muhtemelen

  5. Şu ekran kartları pahalı değil arkadaşlar türk lirası değersiz AMD Nvidia karşılaştırması da saçma AMD bence işlemcilerde 1 numara ama ekran kartlarında sıkıntılar yaşıyor nvidiaysa ekran kartlarının hakkını veriyor adamlar sadece ekran kartıda yapmıyor refleks gibi rtx sound dlss rtx gibi bir sürü teknoloji var yani adamlar aslında daha iyi yapıyor ekran kartı işini AMD den hatalar herşeyde olabilir adamlar ekran kartı işini ileri götürdüler bu saatten sonra AMD nin işi zor onun kartları çıksın bakalım sonra karşılaştırma yapılabilir

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version