NVIDIA CEO’su Jensen Huang tarafından şirketin yeni nesil ürünlerine güç verecek Hopper grafik mimarisi resmen duyurdu. 80 milyon transistöre sahip ve 4nm üretim teknolojisinden çıkan bu GPU’lar yeni nesil HBM3 belleklerini kullanacak. İşte tüm detaylar…

NVIDIA’nın RTX teknolojisi telefonlara geliyor!

NVIDIA Hopper mimarisi oyunculara ne vadediyor?

NVIDIA’nın RTX 20 serisi, yani Turing mimarisi GPU’ları, Apple, Intel ve neredeyse diğer tüm teknoloji şirketlerinin favorisi olan TMSC’de üretildi. Fakat GeForce RTX 30 serisindeki Ampere (Turing’in yerini alan mimari) GPU’larda şirket Samsung’un 8nm üretim hattına geçti. Bununla birlikte büyük bir performans artışı sergilediler. Haliyle güç tüketimleri de bir o kadar yükseldi.

Fakat NVIDIA Hopper mimarisi ile birlikte tekrar yüzünü TMSC’ye dönüyor. Bunun en büyük sebebiyse bu çipin TSMC’nin bilinen 5nm üretim hattı yerine daha az güç tüketen 4nm bandından çıkan özel bir sürüm kullanılarak oluşturulacak olması.

AMD’nin RDNA 2 tabanlı Radeon RX 6000 serisi GPU’ları geçtiğimiz yıl NVIDIA’yı düşük güç tüketiminde geride bırakmıştı. Fakat bunda üretim teknolojilerinin farklı olması en büyük sebepti. Dolayısıyla önümüzdeki yıl her iki tarafın çiplerini de TMSC üreteceği için artık daha net bir kıyaslama yapmak mümkün olacak.

Buna ek olarak AMD, Radeon RX 5000 serisi ekran kartları ile PCIe 4.0 bağlantı teknolojisini kullanan ilk cihazlar oldu. Fakat NVIDIA PCIe 5.0 ile bir adım öne geçme niyetinde. Ayrıca Intel, yakın geçmişte 12. nesil Core işlemcileri ile masaüstü bilgisayara PCIe 5.0 desteğini getirdiği için NVIDIA’nın bu adımı atmasının önünü açtı.

Hopper mimarisi, NVIDIA’nın yüksek bant genişliğine sahip dördüncü nesil NVLink teknolojisini de beraberinde getirecek. Şirket, çoklu GPU kullanımını RTX 30 serisinde GeForce RTX 3090 kartlarıyla kısıtlamıştı. Bu desteğin gelecek dönemde de devam edeceğini düşünürsek NVLink 4 büyük bir hız artışı görebiliriz.

Veri merkezinde kullanılacak GPU’larda ayrıca önemlidir. Bu noktada NVIDIA, Hopper’ın optimizasyon çalışmalarının tamamlandığını ve şimdiye kadarki en iyi sonuçları gördüklerini söylüyor. Fakat CUDA çekirdek sayıları, saat hızları veya GPU kalıp boyutları hakkında herhangi bir bilgi paylaşımı için henüz erken olduğunu belirtiyor.

Geçtiğimiz yıl piyasaya sürülen RTX 30 kartlarında en fazla 54,2 milyar transistöre çıkılabildiğini görmüştük. Fakat GPU’lar yeni TMSC 4nm teknolojisi sayesinde 80 milyar transistöre çok rahat bir şekilde çıkabilecek. Tabii bu transistörleri yüksek performansta verimli kullanmak için çok fazla güç gerekecek. Dolayısıyla 700W TDP değerlerini görürsek şaşırmamamız gerekiyor.

Zaten geçtiğimiz dönemde çıkan sızıntılar, NVIDIA’nın yeni nesil RTX 40 kartlarında 2×8 yerine 1×16 pinli güç girişini kullanacağı söyleniyordu. Bu sayede tek bağlantı üzerinden 600W’a kadar güç çekebilecek. Ayrıca ihtiyaç halinde anakart üzerinden de 75W’a kadar desteklenebilecek. Fakat MSI ve ASUS gibi diğer üreticilerin overclocklu kartlarının ve büyük soğutucularının güç gereksinimi düşündüğünde 2. bir pin girişine ihtiyaç olacaktır.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi SDN Forum‘da veya yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!